www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



FMI: Capacitatea Romaniei de a returna imprumutul este puternica

Autor: Bancherul.ro
2009-06-11 08:58
Capacitatea României de a rambursa împrumutul acordat de FMI este puternică, dar depinde de angajamentul faţă de program şi de succesul în a rebalansa economia, prima rată, în valoare de 1,307 miliarde de Drepturi Speciale de Tragere (DST), urmând să fie returnată în 2012, consideră FMI.

"Capacitatea României de a reînapoia sumacontractată este puternică. La finalul aranjamantului, expunerea Fondului pe România va reprezenta aproximativ 10% din PIB. Deşi această expunere este mare, riscurile asociate sunt atenuate de nivelul relativ mic al datoriei publice", potrivit instituţiei financiare internaţionale, citate de Mediafax.

DST este unitatea de cont a FMI, în care se calculează şi contribuţiile ţărilor membre. Un DST este cotat în prezent la aproximativ 1,1 euro.

În 2013 şi 2014, România va trebui să ramburseze cea mai mare parte a împrumutului, în două tranşe, de 4,323 miliarde de DST şi, respectiv, 4,305 miliarde de DST, se menţionează în memorandumul tehnic de înţelegere încheiat de România cu FMI.

Penultima rată, care va trebui returnată în 2015, este de 1,39 miliarde de DST, iar ultima tranşă, de 109 milioane de DST, va fi plătită în 2016.

"În timp ce preşedintele, premierul, şi ambele partide din coaliţie au semnat programul pe care se bazează Fondul, alegerile prezidenţiale din octombrie ar putea tensiona relaţiile în cadrul alianţei şi, în ultimă instanţă, să submineze implementarea efectivă a programului. Dacă ajustarea este incompletă, dezechilbre fiscale mai mari ar putea provoca ieşiri de capital şi riscuri asociate capacităţii României de a rambursa împrumutul", precizează FMI.

Totodată, FMI arată că există riscul ca recesiunea globală să se adâncească mai mult decât se anticipa, sau ca procesul de recuperare să fie prelungit.

De asemenea, Fondul menţionează că este posibil ca băncile-mamă să nu menţină liniile de finanţare din România, în pofida semnării angajamentelor asumate, având în vedere dimensiunea crizei financiare regionale şi operaţiunile fiecărei instituţii.

"Din aceste motive, deficitul balanţei de plăţi în 2009-2010 ar putea fi mai mare decât cel proiectat în program, sau presiunile asupra balanţei de plăţi s-ar putea extinde după 2010, slăbind abilitatea României de a returna împrumutul Fondului", menţionează Fondul.

Autorităţile române au convenit, la finele lunii martie, cu reprezentanţii FMI asupra unui acord stand-by pe doi ani cu instituţia financiară pentru 12,95 miliarde euro, bani care intră în rezerva BNR, pachetul total de finanţare externă, de la Fond, Uniunea Europeană, BM şi BERD urmând să ajungă la 19,95 miliarde euro.