BANCI | Stirea Zilei

Firmele nu vor credite de la banci, indiferent de cost, releva un sondaj BNR. De ce?

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2016-07-04 22:58

Sondajul periodic al BNR printre firmele romanesti arata ca majoritatea acestora nu-si doresc sa obtina credite de la banci pentru dezvoltarea afacerii, chiar daca le-ar primi fara dobanda. 

In sondajul realizat in perioada octombrie 2015 - martie 2016 printre peste 10.000 de firme, majoritatea acestora declară că intenționează să își mențină sau să își reducă gradul de îndatorare bancară, la fel ca in sondajul din semestrul anterior (martie-octombrie 2015): 57% dintre firme nu ar lua un credit în lei și 62% dintre firme nu ar lua un credit în euro, indiferent de cost.

Din totalul firmelor, 72% nu au credite in derulare, o pondere similara cu semestrul anterior, arata sondajul.

Dintre firmele care au aplicat pentru credite în ultimele 6 luni, majoritatea ar contracta totuși un credit, dar la o rată maximă de dobândă de 3 la sută (45% în cazul creditelor în lei și 57% în cazul creditelor în euro).

De ce nu-si doresc firmele credite pentru a-si dezvolta activitatea?

In jur de 35% dintre ele (atat IMM-uri cat si companii mari) spun ca nu au apelat la un credit pentru ca dispun de suficiente fonduri din surse proprii sau din cele de finatare externa.

Insa o pondere mai mare de IMM-uri, mai exact 45%, spun ca au avut alte motive pentru care nu au aplicat pentru un credit, dintre care 5% au presupus ca cererea de credit le va fi respinsa. Probabil, intrucat firmele respective nu indeplinesc conditiile minime obligatorii pentru o finantare, precum obtinerea de profit si detinerea de capital si garantii adecvate activitatii.

Intr-o recenta analiza a economiei romanesti, prim-viceguvernatorul BNR, Florin Georgescu, reliefa ca exista un mare numar de firme romanesti care functioneaza cu pierderi sau care nu indeplinesc cerinte minime de capital.

Astfel, exista 244.900 de firme cu pierderi total de 42 miliarde lei, carora li se adauga alte 87.500 de companii cu rezultat nul, in timp ce numarul firmelor cu profit este doar putin mai mare, de 268.300, cu castiguri cumulate de 63 miliarde lei.

In sondaj se mai arata ca doar 20% dintre companii (comparativ cu 40% dintre IMM-uri) au raspuns ca nu au aplicat pentru un credit din alte motive, fapt care releva problemele privind structura si functionarea IMM-urilor, care le face neeligibile pentru o finantare, indiferent de costurile si conditiile de acordare.

Mare pacat ca firmele romanesi nu pot profita in aceasta perioada de costurile mici si de rata de aprobare a creditelor foarte ridicata, dupa cum arata sondajul BNR.

Astfel, numai in jur de 1- 2% dintre firmele care au aplicat pentru un credit spun ca nu li s-a aprobat nimic din finantarea solicitata, comparativ cu cele aproape 20% dintre IMM-uri si peste 45% dintre companiile mari care au solicitat credite si le-au si primit, integral sau doar o parte din finantarea solicitata.

De altfel, sondajul arata ca accesul la finantare este cea mai mica problema a firmelor, alaturi de procesul de insolventa, un indiciu clar al iesirii din criza.

La polul opus, firmele sunt deranjate cel mai mult de nivelul de fiscalitate si de impredictibilitatea mediului fiscal, un element introdus in premiera in sondajul BNR.

În perioada octombrie 2015 – martie 2016, dificultățile majore întâmpinate în accesarea finanțării de la bănci și/sau IFN au fost cerințele privind valoarea sau tipul garanției, nivelul prea ridicat al dobânzilor și al comisioanelor și clauzele contractuale.

Apelarea la fonduri europene se menține la un nivel foarte scăzut (96 la sută dintre companii declarând că nu au utilizat astfel de fonduri), în timp ce finanțarea internă continuă să reprezinte principala sursă de finanțare (45 la sută dintre respondenți au optat pentru reinvestirea profitului sau vânzarea de active), iar creditele de la bănci și/sau IFN reprezintă o formă de finanțare preferată pentru doar 17 la sută dintre companii. În plus, doar 1 la sută dintre companii au apelat la credite având garanția
fondurilor de garantare în perioada octombrie 2015 – martie 2016.

Capacitatea companiilor de a face față unor evoluții nefavorabile privind rata dobânzii este scăzută. Astfel, aproximativ jumătate dintre companii afirmă că ar fi afectate de o majorare de până la 3 puncte procentuale a ratei dobânzii, atât la lei, cât și la euro.

Foarte multe companii cu credite în lei se finanțează la o rată a dobânzii între 3 la sută și 5 la sută, iar o parte semnificativă dintre firmele cu credite în euro se împrumută la o rată medie a dobânzii între 2 la sută și 4 la sută.

Vezi aici sondajul BNR privind accesul la finantare al companiilor nefinanciare din Romania.

Taguri: Banca Nationala a Romaniei (BNR)  credite firme  comisioane cont bancar  

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Nu ne mai pacaliti cu credite online cu dobanda 0%!

Ofertele de credite online cu dobanda 0 in prima luna sau prima saptamana ale unor IFN-uri precum Hora Credit sau Ferratum pot fi considerate o practica inselatoare, asadar ilegala, intrucat determina oamenii sa obtina imprumuturi fara dobanda la inceput, dar sa plateasca ulterior dobanzi detalii

Ce dobanzi au creditele online ale IFN-urilor, dupa plafonare

Dobanzile la creditele online acordate de IFN-uri au scazut doar putin, in general cu 0,2 puncte procentuale pe zi, de la 1,2% la 1% pe zi, adica 365% pe an, dupa intrarea in vigoare a legii 243 din 2024 privind plafonarea dobanzilor la creditele IFN-urilor. Legea obliga IFN-urile sa detalii

Care sunt cardurile de credit cu cele mai mici dobanzi?

Cardurile de credit cu cele mai mici dobanzi din oferta principalelor banci sunt, in ordine, cele emise de CEC Bank, Libra Bank si Banca Transilvania (BT), conform clasamentului intocmit de Bancherul.ro. Cea mai mica dobanda este a cardului CEC Bank, 17,41%, te tip variabil, compusa din detalii

Topul bancilor cu cele mai mici dobanzi la refinantarea creditelor ipotecare

Bancile cu cele mai mici dobanzi la refinantarea creditelor ipotecare sunt, in ordine, CEC Bank, BRD, Libra Bank, ING Bank si Banca Transilvania (BT), conform topului realizat de Bancherul.ro pe baza informatiilor publicate de banci. Clasamentul a fost intocmit detalii

 



 

Ultimele Comentarii

  • Nu vor să aplice Legea 243/2024

    Buna ziua, VĂ ROG MULT SĂ MĂ AJUTAȚI. Am încercat o soluție cu cu cei de la CSALB, cerere ... detalii

  • !

    Era interesant de aflat cat a dat Casa regala din exedentul Casei in toate cele 7 razboaie in care ... detalii

  • plati online

    ING respinge in mod constant platile facute online cu cardurile ... detalii

  • !

    Greu cu limba romana! Ce legatura are cuvantul "ecosistem" din limba romana cu sistemul de plati ... detalii

  • Bancnote vechi

    Am 2 bancnote vechi:1-1000000lei;2-5000000lei Anul ... detalii