BANCI | Stirea Zilei

EDUCATIE FINANCIARA: Ai un credit? Trebuie sa-ti faci si un depozit!

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2011-09-22 07:44

Una dintre cele mai importante lectii pe care trebuie sa le invatam de la criza este ca trebuie sa ne asiguram o rezerva de bani care sa ne ajute sa depasim situatii dificile.

De exemplu, prababil ca multi dintre cei care citesc acest text si au un credit bancar isi achita rata lunara dupa ce primesc salariul. In cazul multora, cea mai mare parte din salariu se duce pe rata, asa incat ceea ce mai ramane se evapora pe alte nevoi de baza, precum alimente si intretinere.

V-ati gandit insa ce se poate intampla daca din diverse motive, unul dintre ele putand fi si pierderea locului de munca, luna viitoare nu veti mai avea bani pentru rata?

Rata la banca nu poate astepta, iar daca intarziati cu plata mai mult de 30 de zile, intrati in baza de date a Biroului de Credit si astfel veti avea mari probleme in urmatorii ani, atunci cand veti avea nevoie de un credit suplimentar, un card de credit sau chiar o refinantare a vechiului credit.

Iar daca intarzierea la plata ratei ajunge la doua luni, riscati ca banca sa inceapa procedurile de executare silita. Fireste ca exista si solutii prin care banca va poate amana plata ratei, pe anumite perioade, din motive intemeiate, sau va poate reduce rata, prin prelungirea termenului de plata. Insa si aceste proceduri iau timp, presupun lipsa intarzierilor la rambursarea creditului iar aprobarea masurilor de restructurare nu este sigura.

Din aceste motive trebuie sa va faceti neaparat un depozit, de valoarea cel putin a unei rate lunare, pe care sa-l pastrati pentru astfel de cazuri. Veti avea astfel suficient timp sa va gasiti o noua slujba sau sa va restructurati creditul fara presiunea intarzierii la banca si fara sa riscati efecte negative. Ca sa nu mai punem la socoteala si alte cheltuieli de stricta necesitate, precum mancarea sau intretinerea, pe care o astfel de rezerva le poate acoperi in perioada in care nu obtineri venituri.

Cat de usor se face un depozit

Poate ca multi veti spune ca nu aveti un salariu suficient de mare pentru a plati si rata si intretinerea si chiria, sa cumparati si mancare si alte lucruri de baza si sa va faceti si un depozit.

Un depozit insa se face foarte usor daca aplicati o metoda pe cat de simpla pe atat de eficienta, daca respectati urmatoarele reguli:

1. Mergeti chiar maine la banca si deschideti-va un cont sau un depozit. Nu va costa nimic deschiderea unui cont sau a unui depozit

2. Nu trebuie sa depuneti o suma mare in cont sau in depozit. Incepeti cu 10 sau 20 de lei

3. Faceti un calcul simplu: daca in fiecare luna veti depune cate 20 de lei in cont, intr-un an veti strange 240 de lei, ceea ce poate reprezenta o rata mica sau o jumatate de rata mai mare

4. Mai faceti un calcul: daca lunar depuneti 50 de lei, dupa 12 luni veti avea 600 de lei, ceea de poate reprezenta valoarea unei rate la un credit.

Va dam acum doar 3 motive pentru a va deschide un depozit in loc sa pastrati banii intr-o pusculita sau altundeva:

1. Banii sunt in siguranta in banca: nu-i fura nimeni, fiind garantati de stat in limita a 100.000 de euro pentru fiecare deponent in fiecare banca

2. Daca sunt intr-un depozit, nu veti fi ispititi sa-i cheltuiti pe prostii, cum se spune

3. Banca va plateste o dobanda pentru sumele pastrate in banca, deci aveti si un castig real

Concret, bancile platesc pentru un depozit in lei la 12 luni dobanzi intre 6% la BCR, 6,5% la CEC Bank si Raiffeisen Bank si 6,7% la Banca Comerciala Carpatica.

In cazul depozitelor in euro pe un an, bancile platesc dobanzi intre 3,6% la BCR, 2,75% la CEC Bank si Raiffeisen Bank si 4% la Carpatica.

Linkuri utile:

Vezi aici mai multe detalii despre produsele de economisire oferite de Banca Comerciala Carpatica si cum poti aplica online.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Topul bancilor cu cele mai mici dobanzi la refinantarea creditelor ipotecare

Bancile cu cele mai mici dobanzi la refinantarea creditelor ipotecare sunt, in ordine, CEC Bank, BRD, Libra Bank, ING Bank si Banca Transilvania (BT), conform topului realizat de Bancherul.ro pe baza informatiilor publicate de banci. Clasamentul a fost intocmit detalii

Bancile cu cele mai mici dobanzi la creditele ipotecare

Bancile cu cele mai mici dobanzi fixe in primii 3,5 sau 10 ani la creditele ipotecare sunt Banca Transilvania (BT), BCR si CEC Bank, conform calculatoarelor de credit de pe site-urile bancilor. Topul a fost realizat pe baza unui imprumut in valoare de 250.000 de detalii

Cum raspunde BRD la intrebarile privind fraudele online

Fraudele online au devenit o problema pentru banci, astfel ca am trimis la BRD urmatoarele intrebari, in urma reclamatiilor primite de la cititorii care au fost victimele inselaciunilor prin intermediul unor false platforme de investitii: - Care este procedura detalii

Ocean Credit incalca legea privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit

Ocean Credit nu respecta legea contractelor de credit, OUG 50/2010, privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit, astfel incat acestia sa fie constienti de costul unui imprumut si sa-l poata compara cu ofertele altor IFN-uri sau banci. Concret, detalii

 



 

Ultimele Comentarii