BANCI | Stirea Zilei

Dobanzile la cardurile de credit nu au scazut, dupa inlocuirea ROBOR cu IRCC

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2019-05-23 21:53

Dobanda medie la cardurile de credit emise de cele 15 banci romanesti care au in portofoliu aceste produse nu a scazut dupa ce indicele ROBOR a fost inlocuit cu IRCC, mai mai mic cu aproape un punct procentual, conform analizei realizata de Bancherul.ro pe baza datelor bancilor.

Astfel, dobanda medie a cardurilor de credit s-a modificat imperceptibil, cu 0,33 puncte procentuale, de la 23,90% in aprilie la 23,57% in luna mai, dupa intrarea in vigoare a OUG 19 privind introducerea Indicelui de Referinta pentru Creditele Consumatorilor (IRCC) in locul ROBOR, pentru calcularea dobanzilor variabile in lei la creditele acordate de banci populatiei.

Costul total al unui card de credit, reflectat de Dobanda Anuala Efectiva (DAE), care include atat dobanda, cat si alte comisioane, precum cele de retragere a banilor de la bancomat sau pentru administrarea cardului, a scazut putin mai mult, cu 3,84 puncte procentuale, de la 29,16% la 25,32%.

Doi factori au determinat inertia dobanzilor la cardurile de credit:

1. Cele mai multe dobanzi la cardurile de credit sunt fixe. Doar 6 dintre cele 15 banci aveau dobanzi variabile, indexate la ROBOR, inainte de inlocuirea acestuia cu IRCC, astfel ca vechile dobanzi fixe au ramas nemodificate, in general.

2. Unele banci au majorat marja fixa din componenta dobanzii variabile, pentru a compensa scaderea componentei variabile IRCC, astfel incat dobanda totala a ramas aceeasi.

Astfel, BRD a transformat dobanda variabila cu marja fixa de 23% plus ROBOR intr-o dobanda fixa fara indici de 26%, pentru a mentine dobanda la acelasi nivel.

Libra Bank a majorat marja fixa cu 0,75 puncte, de la 11,5% la 12,25%, astfel incat dobanda sa ramana nemodificata.

Alpha Bank a majorat marja fixa de la 21% la 21,95%, pentru ca dobanda sa ramana neschimbata.

Raiffeisen a majorat dobanda fixa de la 22,73% la 26%, iar DAE a crescut de la 27,5% la 31%.

CEC Bank, Banca Romaneasca si First Bank au scazut dobanzile

Exista insa si banci care nu au majorat marja fixa de dobanda: CEC Bank, Banca Romaneasca si First Bank.

CEC Bank a mentinut marja fixa, astfel ca dobanda a scazut cu aproape un punct, de la 14,65% la 13,78%, cea mai mica din piata.

Nici Banca Romaneasca nu a schimbat marja fixa, astfel ca dobanda a scazut de la 24,73% la 23,94% iar DAE de la 29,82% la 26,75%.

Si la First Bank dobanda a scazut de la 21,23% la 20,36%, dupa ce banca a inlocuit ROBOR cu IRCC, fara sa modifice marja fixa.

O singura banca, OTP Bank, a diminuat. dobanda fixa la cardul de credit, de la 24,9% la 22%, astfel ca DAE a scazut de la 27,95% la 24,36%

 

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Topul bancilor cu cele mai mici dobanzi la refinantarea creditelor ipotecare

Bancile cu cele mai mici dobanzi la refinantarea creditelor ipotecare sunt, in ordine, CEC Bank, BRD, Libra Bank, ING Bank si Banca Transilvania (BT), conform topului realizat de Bancherul.ro pe baza informatiilor publicate de banci. Clasamentul a fost intocmit detalii

Bancile cu cele mai mici dobanzi la creditele ipotecare

Bancile cu cele mai mici dobanzi fixe in primii 3,5 sau 10 ani la creditele ipotecare sunt Banca Transilvania (BT), BCR si CEC Bank, conform calculatoarelor de credit de pe site-urile bancilor. Topul a fost realizat pe baza unui imprumut in valoare de 250.000 de detalii

Cum raspunde BRD la intrebarile privind fraudele online

Fraudele online au devenit o problema pentru banci, astfel ca am trimis la BRD urmatoarele intrebari, in urma reclamatiilor primite de la cititorii care au fost victimele inselaciunilor prin intermediul unor false platforme de investitii: - Care este procedura detalii

Ocean Credit incalca legea privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit

Ocean Credit nu respecta legea contractelor de credit, OUG 50/2010, privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit, astfel incat acestia sa fie constienti de costul unui imprumut si sa-l poata compara cu ofertele altor IFN-uri sau banci. Concret, detalii

 



 

Ultimele Comentarii