BANCI | Stirea Zilei

Dobanda la depozitele bancare ale populatiei scade la un nou minim istoric: 0,80% pe an

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2017-07-10 22:57

Dobanda medie platita de banci pentru depozitele la termen ale populatiei a scazut in luna mai la un nou minim istoric, de 0,80% pe an, pe fondul sporirii sumelor de bani economisite de romanii care culeg roadele cresterii economice: majorarea salariilor si a numarului locurilor de munca.

PIB-ul Romaniei a accelerat semnificativ in primul trimestru din acest an, la 5,7% pe an, de la 4,8% in ultimul trimestru al anului trecut, peste nivelul prognozat, a evidentiat conducerea BNR in minuta sedintei de politica monetara din 3 iulie 2017.

Cresterea puternica a economiei din acest an a fost generata integral de cererea interna, stimulata atat de consumul populatiei, impulsionat de noile masuri fiscale si salariale, cat si de investitii, in principal constructiile rezidentiale si mai putin de achizitiile de echipamente, adauga BNR.

Salariul mediu net pe economie a avut o crestere anuala de 13,4% in aprilie, numarul salariatilor a ajuns la 4,827 milioane, de la 4,781 milioane in ianuarie, iar numarul somerilor inregistrati a scazut la 380 de mii in aprilie 2017, de la 421 de mii in ianuarie.

Valoarea depozitelor in lei ale populatiei a stagnat in luna mai fata de luna precedenta, la un total de 106 miliarde lei, insa este in crestere cu 10,7% fata de luna mai a anului trecut.

In acelasi timp, depozitele populatiei in valuta au crescut cu 1% lunar si 9,1% anual, la echivalentul a 61 miliarde lei.

Creditarea in lei are insa un ritm de crestere dublu: 2,5% lunar si 21,4% anual.

Si conturile in lei ale firmelor au crescut cu 3,5% lunar si 10,1% anual, la 84 miliarde lei, la finalul lunii mai, arata datele BNR.

Numai ca, spre deosebire de populatie, firmele economisesc mai mult decat se imprumuta: creditele in lei ale persoanelor juridice au avut un ritm de crestere lunara in mai de doar 0,2%, iar fata de aceeasi luna a anului precedent de numai 5,3%, creditele in valuta scazand in acelasi interval cu 4,8%.

Bancile si-au majorat marja de castig

Revenind la dobanda pentru depozitele bancare ale populatiei, minimul istoric de 0,80% din luna mai este cu 0,29 puncte sub nivelul din aceeasi luna a anului trecut, de 1,09%, si cu 1,21 puncte mai mica decat in mai 2015, cand se situa la 2,01%.

In aceeasi perioada, dobanda medie la creditele noi acordate de banci populatiei a crescut de la 6,84% in mai 2015 la 7,23% in mai 2017, ceea ce inseamna ca bancile si-au majorat marja de castig.

Recordul minim in privinta dobanzii la creditele populatiei a fost atins in iunie 2015: 6,48% pe an, iar cea mai ridicata valoare din ultimii doi ani a fost inregistrata in martie anul acesta: 7,63%.

Vezi in CLUBUL BANCHERILOR statistici detaliate la credite si depozite

Taguri: statistici economice  Banca Nationala a Romaniei (BNR)  statistici BNR  Centrul de Solutionare Alternativa a Litigiilor in domeniul Bancar (CSALB)  

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Topul bancilor cu cele mai mici dobanzi la refinantarea creditelor ipotecare

Bancile cu cele mai mici dobanzi la refinantarea creditelor ipotecare sunt, in ordine, CEC Bank, BRD, Libra Bank, ING Bank si Banca Transilvania (BT), conform topului realizat de Bancherul.ro pe baza informatiilor publicate de banci. Clasamentul a fost intocmit detalii

Bancile cu cele mai mici dobanzi la creditele ipotecare

Bancile cu cele mai mici dobanzi fixe in primii 3,5 sau 10 ani la creditele ipotecare sunt Banca Transilvania (BT), BCR si CEC Bank, conform calculatoarelor de credit de pe site-urile bancilor. Topul a fost realizat pe baza unui imprumut in valoare de 250.000 de detalii

Cum raspunde BRD la intrebarile privind fraudele online

Fraudele online au devenit o problema pentru banci, astfel ca am trimis la BRD urmatoarele intrebari, in urma reclamatiilor primite de la cititorii care au fost victimele inselaciunilor prin intermediul unor false platforme de investitii: - Care este procedura detalii

Ocean Credit incalca legea privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit

Ocean Credit nu respecta legea contractelor de credit, OUG 50/2010, privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit, astfel incat acestia sa fie constienti de costul unui imprumut si sa-l poata compara cu ofertele altor IFN-uri sau banci. Concret, detalii

 



 

Ultimele Comentarii

  • LOAN OFFER

    Buna ziua Aceasta pentru a informa publicul larg că oferim împrumuturi celor care au nevoie de ... detalii

  • !

    Greu cu limba romana! Ce legatura are cuvantul "ecosistem" din limba romana cu sistemul de plati ... detalii

  • Bancnote vechi

    Am 2 bancnote vechi:1-1000000lei;2-5000000lei Anul ... detalii

  • Bancnote vechi

    Numar de ... detalii

  • Bancnote vechi

    Am 3 bancnote vechi:1-1000000lei;1-5000lei;1-100000;mai multe bancnote cu eclipsa de ... detalii