ECONOMIE | Stiri economice

Deficit bugetar de 9,8% din PIB in 2020. Mai putin de jumatate pentru combaterea pandemiei

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Dan Palangean
2021-01-29 13:41

Deficitul bugetului general consolidat pe anul 2020 a urcat la circa 102 miliarde de lei (9,8% din PIB), potrivit datelor operative publicate de Ministerul Finanțelor.

Mai puțin de jumătate din bani (46 miliarde lei sau 4,5% din PIB) au constituit facilități fiscale, investiții și cheltuieli excepționale alocate pentru combaterea efectelor pandemiei.

De reținut, în context, contribuția importantă venită pe partea de venituri de la UE (o zecime din total, după o creștere cu 30% față de anul precedent).

Astfel, în pofida crizei, încasările raportate la PIB au crescut cu 0,7 puncte procentuale respectiv de la 30,3% la 31,0%.

Majorarea deficitului public a fost cauzată exclusiv de avansul semnificativ al cheltuielilor (+5,9 pp, de la 34,9% din PIB la 40,8% din PIB), întrucât apariția Covid s-a suprapus peste perioada electorală și angajamentele luate în anul precedent, bazate pe o creștere economică și nu pe o scădere în termeni reali de circa cinci procente.

În pofida creșterii vânzărilor (+2,1% pe primele 11 luni ale anului) încasările din TVA s-au redus față de aceeași perioadă a anului trecut (-4,6 miliarde lei, adică -7%). Reducere explicată prin creșterea rambursărilor de TVA pentru a asigura companiilor un nivel de lichiditate suplimentar și prin prorogarea termenului de plată a obligațiilor fiscale declarate.

Afectate prin scăderea consumului de carburanți și a prețurilor la pompă, accizele s-au păstrat aproape la același nivel (-0,75 miliarde lei) prin majorarea aplicată la produsele din tutun.

Deși salariile au crescut cu peste șapte procente, contribuțiile de asigurări au înregistrat o creștere marginală (+0,7 miliarde lei) iar la impozitul pe salarii și venit s-au încasat în plus cam un miliard de lei (+4,9%).

Bugetul de asigurări sociale a terminat anul cu aproape -1,6 miliarde lei, bugetul de șomaj la -1,3 miliarde lei iar bugetele locale („tradițional” ținute pe plus până spre finalul anului) la -2,8 miliarde lei. Fondul de sănătate a consemnat un minus de -443 milioane lei.

De reținut, pentru a avea o imagine sintetică a finanțelor publice, statul a încasat 76 de lei la fiecare 100 de lei cheltuiți iar situația a fost și mai problematică la bugetul de stat (unde intră sumele precum cele din impozitul pe venit sau profit și taxe gen TVA sau accize) – doar 57 de lei la 100 de lei încasați.

Majorarea cheltuielilor a fost anul trecut de aproape 15% față de 2019 iar datoria publică a urcat de la circa 35% la 45% din PIB, adică similar cu deficitul bugetar consemnat.

[1]

În pofida efectelor economice negative induse de pandemie, cheltuielile cu salariile bugetarilor au trecut pragul de 10% din PIB iar cheltuielile sociale au continuat să crească exagerat (peste 20%), ceea ce explică majorarea îngrijorătoare a sumelor achitate la creditele contractate (aproape 20%).

Acum va trebui să găsim o variantă optimă pentru a reveni spre echilibru financiar și a limita creșterea datoriei publice, primul pas fiind un buget pe 2021 care să aibă prevăzut un deficit de circa 7% din PIB.

Taguri: Macroeconomie  Ministerul Finantelor  

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stiri economice



-5,44% din PIB, deficit bugetar înaintea ultimului trimestru din 2024

Deficitul bugetului general consolidat după primele nouă luni ale anului a fost de 96,2 miliarde de lei (-5,44% din PIB-ul estimat la 1.768,8 miliarde lei), potrivit datelor operative publicate de Ministerul Finanțelor. Este un rezultat mult mai slab detalii

Prețurile industriale - scădere în august dar indicele anual a continuat să crească

Indicele preţurilor producţiei industriale (IPPI) a scăzut cu 1,13% în august 2024 față de luna anterioară, potrivit datelor comunicate de INS. Cu toate acestea, indicele anual a crescut marginal (de la 2,62% până la 2,67%), ceea ce a detalii

România, pe locul 4 în UE la scăderea prețurilor agricole

România s-a situat în T2 2024 pe locul patru între statele membre UE în ce privește scăderea prețurilor din agricultură, potrivit datelor publicate de Eurostat. Cu o valoare de circa -9%, țara noastră apare imediat după podiumul detalii

Industria prelucrătoare, evoluție neconvingătoare pe luna iulie 2024

Potrivit INS, producția industrială a avansat cu 3% în iulie 2024 față de luna anterioară pe seria brută, dar a scăzut cu 3,4% în varianta ajustată în funcție de perioada din an și dispunerea zilelor lucrătoare. Totodată, detalii

 



 

Ultimele Comentarii