Stiu totul despre banci | Educatie financiara

De ce a majorat BNR dobanda de politica monetara la 6,75%? Decizia, explicata pe intelesul tuturor

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2022-11-18 16:15

BNR a crescut rata de referinta semnificativ pe parcursul ultimului an, de la 1,5% in octombrie 2021 la 6,75% in noiembrie 2022. In acelasi timp, inflatia a avansat de la 6,29% in septembrie 2021 la 15,32% in octombrie 2022.

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a majorat dobanda de politica monetara cu 0,5 puncte, la 6,75%, in ultima sedinta din 8 noiembrie 2022.

De ce a luat BNR aceasta decizie? Pentru a reduce inflatia, care a ajuns la 15,32% in luna octombrie 2022, cu mult peste tinta bancii centrale, de +/- 2,5%. Strategia de politica monetara a BNR este tintirea directa a inflatiei.

Cum se reduce inflatia, prin majorarea dobanzii de referinta?

Dobanda de politica monetara a BNR influenteaza dobanzile pietei interbancare valabile pentru imprumuturile intre banci (ROBOR), iar acestea, la randul lor impacteaza dobanzile la creditele acordate populatiei si firmelor.

Concret, atunci cand BNR creste dobanda de referinta, ratele ROBOR vor creste si ele si implicit si dobanzile la creditele acordate de banci.

ROBOR-ul urmeaza tendinta dobanzii de politica monetara (grafic BNR)
ROBOR-ul urmeaza tendinta dobanzii de politica monetara (grafic BNR)

Cu cat dobanzile la credite sunt mai mari, cu atat populatia si firmele isi vor reduce volumul de credite, iar cei care au deja imprumuturi, vor plati mai mult la ratele lunare.

In consecinta, populatia si firmele vor avea mai putini bani pentru consum, ceea ce inseamna scaderea cererii de produse si servicii, efectul fiind o diminuare a preturilor si scaderea ratei inflatiei.

De ce a crescut inflatia?

Principalul motiv sunt cresterile puternice ale preturilor la energie: curent, gaze, combustibili. Un alt motiv sunt problemele privind oferta de produse, cauzate de razboiul dintre Rusia si Ucraina si de pandemia coronavirusului.

Trebuie mentionat ca inflatia nu a crescut doar in Romania, ci in toata Europa, dar si in Statele Unite si alte tari din lume. In consecinta, si dobanzile din alte tari sunt in crestere.

Ritmul de crestere a inflatiei din Romania este chiar mai redus decat in alte tari vecine (vezi aici detalii).

Cum este afectata economia de cresterea dobanzii BNR si a inflatiei?

Economia este afectata de cresterea dobanzilor si a inflatiei. Intrucat populatia va consuma mai putin, din cauza cheltuielilor mai mari cu ratele la credite si cu preturile la energie si alimente, firmele vor reduce si ele productia de bunuri si servicii.

In consecinta, Produsul Intern Brut (PIB) va inregistra un ritm de crestere diminuat sau chiar o stagnare in urmatoarea perioada, conform BNR.

„Cele mai recente date și analize indică o cvasi-stagnare a activității economice în trimestrele III și IV 2022, sub impactul escaladării războiului din Ucraina și al extinderii sancțiunilor asociate”, se arata in comunicatul BNR.

Cat va mai creste dobanda BNR?

BNR a crescut rata de referinta semnificativ pe parcursul ultimului an, de la 1,5% in octombrie 2021 la 6,75% in noiembrie 2022.

In acelasi timp, inflatia a avansat de la 6,29% in septembrie 2021 la 15,32% in octombrie 2022. (vezi graficul de sus)

BNR adopta decizia de majorare a dobanzii in functie de evolutia inflatiei, ceea ce inseamna ca daca inflatia va continua sa creasca, atunci si BNR va mai urca dobanda.

Insa conform analizei BNR, inflatia se afla la un nivel de platou, adica se plafoneaza, ceea ce inseamna ca nu va mai creste si va urma o tendinta de scadere.

Prognoza inflatiei (grafic BNR)
Prognoza inflatiei (grafic BNR)

In comunicatul BNR se mentioneaza „perspectiva inversării traiectoriei ratei anuale a inflației după ajungerea pe un platou în trimestrul IV 2022”.

„Potrivit prognozei actualizate, rata anuala a inflației este așteptată să mai crească temperat spre finele anului curent, iar apoi să intre pe o traiectorie descrescătoare graduală, ce coboară la nivelul de o cifră în semestrul I 2024…”

Si analistii economici considera ca BNR nu va mai majora dobanda peste nivelul de 6,75%. (vezi aici detalii)

"Stiu totul despre banci" este un proiect de educatie financiara sustinut de Eximbank.

Taguri: Banca Nationala a Romaniei (BNR)  dobanda de politica monetara  Produsul Intern Brut (PIB)  Educatie financiara  inflatia  

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Educatie financiara



Oferte de credite pe Facebook care sunt inselatorii sau fraude online (tepe)

Pe Facebook exista nenumarate oferte de credite care sunt tentative de inselatorie (tepe) sau fraude online. Metoda de inselatorie consta, in principal, in obtinerea de catre escroci a datelor personale si financiare (numerele si parolele cardurilor sau aplicatiilor bancare) prin detalii

Cum aș putea să previn fraudele cu cardul realizate de persoane din alte țări?

"O persoană apropiată a observat recent în aplicația băncii o serie de tranzacții din Italia. Ea a fost în țară în tot acest timp, așa că nu ar fi avut cum să facă acele tranzacții. Eu sunt client ING, așa că aș vrea să știu cum aș putea să evit acest detalii

Site-uri pentru tepe (inselatorii, fraude) cu credite

Va prezentam mai jos o lista cu site-uri promovate de Google prin care se dau tepe cu false credite: - quiz.vumrez.com - site promovat de Google pe site-ul Bancherul.ro, care are link catre un asa-zis chestionar cu valoarea creditului pe care vrei sa-l obtii, iar detalii

Bancile au inceput sa inteleaga ca au nevoie de o relatie pe termen lung cu consumatorul, nu de un castig rapid

• Majorările fiscale în 2025 pot fi: majorarea TVA, a impozitului pe profit sau a impozitului pe proprietăți – Ana Popescu • UniCredit a reevaluat creșterea economică la 1,7%, în scădere în anul 2024 și sub detalii

 



 

Ultimele Comentarii

  • LOAN OFFER

    Buna ziua Aceasta pentru a informa publicul larg că oferim împrumuturi celor care au nevoie de ... detalii

  • !

    Greu cu limba romana! Ce legatura are cuvantul "ecosistem" din limba romana cu sistemul de plati ... detalii

  • Bancnote vechi

    Am 2 bancnote vechi:1-1000000lei;2-5000000lei Anul ... detalii

  • Bancnote vechi

    Numar de ... detalii

  • Bancnote vechi

    Am 3 bancnote vechi:1-1000000lei;1-5000lei;1-100000;mai multe bancnote cu eclipsa de ... detalii