Stiu totul despre banci | Educatie financiara

ROBOR-ul si omologii sai: BUBOR, WIBOR, PRIBOR, EURIBOR

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2022-11-17 19:06

ROBOR-ul, dobanda pietei interbancare din Romania, are, fireste, omologii sai in alte tari vecine, dar si la nivelul zonei euro: in Ungaria se numeste BUBOR, in Polonia - WIBOR, in Cehia - PRIBOR, iar in zona euro - EURIBOR.

Pentru ca ROBOR-ul este indicele pentru formarea dobanzii variabile la creditele vechi in lei (in prezent se utilizeaza noul indice IRCC), bancile si Banca Nationala a Romaniei (BNR) sunt suspectate, atunci cand aceasta dobanda este in creste, ca o manipuleaza.

Nu este un narav local. Si bancile europene au patit-o cu EURIBOR, ba chiar unele au fost gasite vinovate de Comisia Europeana pentru formarea unui cartel prin care se manipula nivelul EURIBOR (Vezi aici detalii)

La noi, Consiliul Concurentei a anuntat recent un control la cele 10 banci care participa la formarea ROBOR, dupa ce nivelul acestuia a urcat puternic, in urma cresterii inflatiei si a dobanzii de referinta a BNR.

Pentru a vedea daca bancile romanesti au sarit calul cu ROBOR, dupa cum le-a acuzat si guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, am facut o comparatie a ROBOR cu omologii sai din alte tari si nivelul acestor dobanzi, comparativ cu ratele de referinta ale bancilor si centrale si cu inflatia.

Graficul ne arata, in primul rand, ca ROBOR-ul este putin mai mare decat WIBOR-ul din Polonia si PRIBOR-ul din Cehia, desi dobanda de referinta din Polonia este la acelasi nivel cu cea din Romania, 6,75%, iar cea din Cehia este chiar mai mare - 7%.

Diferenta dintre dobanzile interbancare si dobanda de referinta este mai mare in Romania (1.19 puncte) fata de Polonia (0.65 puncte) si Cehia (0.26 puncte).

Dar daca ne uitam la Ungaria, vedem ca exista o discrepanta de 2.62 puncte dintre dobanda de referinta si BUBOR.

In zona euro, diferenta este de doar 0.2 puncte intre EURIBOR si dobanda de referinta.

Putem concluziona ca diferentele sunt direct proportionale cu stabilitatea si nivelul de dezvoltare a tarilor si pietelor financiare: in zona euro si Cehia diferentele sunt cele mai mici si devin tot mai mari in Polonia, apoi Romania si in cele din urma in Ungaria.

 

"Stiu totul despre banci" este un proiect de educatie financiara sustinut de Eximbank.

Taguri: Banca Nationala a Romaniei (BNR)  ROBOR  dobanda de politica monetara  Educatie financiara  

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Educatie financiara



Oferte de credite pe Facebook care sunt inselatorii sau fraude online (tepe)

Pe Facebook exista nenumarate oferte de credite care sunt tentative de inselatorie (tepe) sau fraude online. Metoda de inselatorie consta, in principal, in obtinerea de catre escroci a datelor personale si financiare (numerele si parolele cardurilor sau aplicatiilor bancare) prin detalii

Cum aș putea să previn fraudele cu cardul realizate de persoane din alte țări?

"O persoană apropiată a observat recent în aplicația băncii o serie de tranzacții din Italia. Ea a fost în țară în tot acest timp, așa că nu ar fi avut cum să facă acele tranzacții. Eu sunt client ING, așa că aș vrea să știu cum aș putea să evit acest detalii

Site-uri pentru tepe (inselatorii, fraude) cu credite

Va prezentam mai jos o lista cu site-uri promovate de Google prin care se dau tepe cu false credite: - quiz.vumrez.com - site promovat de Google pe site-ul Bancherul.ro, care are link catre un asa-zis chestionar cu valoarea creditului pe care vrei sa-l obtii, iar detalii

Bancile au inceput sa inteleaga ca au nevoie de o relatie pe termen lung cu consumatorul, nu de un castig rapid

• Majorările fiscale în 2025 pot fi: majorarea TVA, a impozitului pe profit sau a impozitului pe proprietăți – Ana Popescu • UniCredit a reevaluat creșterea economică la 1,7%, în scădere în anul 2024 și sub detalii

 



 

Ultimele Comentarii

  • LOAN OFFER

    Buna ziua Aceasta pentru a informa publicul larg că oferim împrumuturi celor care au nevoie de ... detalii

  • !

    Greu cu limba romana! Ce legatura are cuvantul "ecosistem" din limba romana cu sistemul de plati ... detalii

  • Bancnote vechi

    Am 2 bancnote vechi:1-1000000lei;2-5000000lei Anul ... detalii

  • Bancnote vechi

    Numar de ... detalii

  • Bancnote vechi

    Am 3 bancnote vechi:1-1000000lei;1-5000lei;1-100000;mai multe bancnote cu eclipsa de ... detalii