BANCI | Stirea Zilei

DAE la creditele de consum scade la nivelul din 2017, inainte ca BNR sa creasca dobanzile

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2019-09-03 20:34

Dobanda Anuala Efectiva (DAE), indicatorul pentru costul total al creditelor pentru consum (nevoi personale) in lei acordate de banci a scazut in iulie la nivelul de la finalul lui 2017, inainte ca Banca Nationala a Romaniei (BNR) sa majoreze de trei ori dobanda de referinta cu cate un sfert de punct, de la 1,75% la 2,50%, cat este si in prezent.

DAE la creditele de consum noi in lei a scazut in iulie la 10,29%, de la 10,57% in iunie, cel mai mic nivel inregistrat pana acum din decembrie 2017, cand DAE era 9,98%, conform statisticilor BNR. (vezi graficul)

Dupa ce BNR a inceput sa urce dobanda de referinta, DAE la creditele de consum a crescut rapid, pana la 11% in mai 2018, dupa care s-a stabilizat intre 10,5% si 11%, in conditiile in care aceste tipuri de credite sunt cu dobanda fixa, nefiind influentate de indicii de referinta ai pietei interbancare (ROBOR sau, mai nou, IRCC).

Scaderea dobanzii a s-a reflectat in volumul de credite de nevoi personale acordate de banci, care au explodat in iulie la un nou record istoric (vezi aici detalii).

Creditele pentru locuinte, care au in majoritate dobanzi variabile, indexate la ROBOR si acum la IRCC, au fost insa afectate serios de cresterea ROBOR de la finalul lui 2017: DAE a urcat de la 4% in vara lui 2017 la 6% in august 2018.
DAE la creditele ipotecare a mai scazut in acest an, pana la 5,57% in iunie, insa in iulie a crescut iar, la 5,71%.

Cresterea dobanzii la creditele ipotecare s-a reflectat si ea in volumele de credite noi, care au avut o crestere modesta in luna iulie, comparativ cu imprumuturile pentru nevoi personale.

Scadere importanta si a dobanzii la creditele pentru firme

Si dobanda la creditele noi in lei pentru firme a avut o scadere importanta in luna iulie, la 5,75%, de la 6,10%, cel mai redus nivel din iunie 2018, cand era 5,57%.

In iunie 2017, dobanda la finantarile pentru firme era 4%, dar dupa rabufnirea inflatiei si implicit a ROBOR si a dobanzii de referinta a BNR, dobanda a urcat cu doua puncte, pana la 6% in vara lui 2018, la fel ca in cazul creditelor imobiliare.

Scaderea dobanzii la creditele pentru firme in iulie s-a reflectat, de asemenea, in volumele de noi finantari acordate in aceeasi luna a anului.

 

Taguri: DAE (Dobanda Anuala Efectiva) credite ipotecare  

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Topul bancilor cu cele mai mici dobanzi la refinantarea creditelor ipotecare

Bancile cu cele mai mici dobanzi la refinantarea creditelor ipotecare sunt, in ordine, CEC Bank, BRD, Libra Bank, ING Bank si Banca Transilvania (BT), conform topului realizat de Bancherul.ro pe baza informatiilor publicate de banci. Clasamentul a fost intocmit detalii

Bancile cu cele mai mici dobanzi la creditele ipotecare

Bancile cu cele mai mici dobanzi fixe in primii 3,5 sau 10 ani la creditele ipotecare sunt Banca Transilvania (BT), BCR si CEC Bank, conform calculatoarelor de credit de pe site-urile bancilor. Topul a fost realizat pe baza unui imprumut in valoare de 250.000 de detalii

Cum raspunde BRD la intrebarile privind fraudele online

Fraudele online au devenit o problema pentru banci, astfel ca am trimis la BRD urmatoarele intrebari, in urma reclamatiilor primite de la cititorii care au fost victimele inselaciunilor prin intermediul unor false platforme de investitii: - Care este procedura detalii

Ocean Credit incalca legea privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit

Ocean Credit nu respecta legea contractelor de credit, OUG 50/2010, privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit, astfel incat acestia sa fie constienti de costul unui imprumut si sa-l poata compara cu ofertele altor IFN-uri sau banci. Concret, detalii

 



 

Ultimele Comentarii