BANCI | Stirea Zilei

Cum sta Romania la indicatorii macro-economici si financiar-bancari in comparatie cu tarile vecine din Estul Europei

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2014-09-18 23:49

Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvolare (BERD) a publicat prognoza privind evolutia economiilor din tarile din Estulsi Centrul Europei, precum si statistici comparative ale indicatorilor macro-economici si financiari din aceste tari.

Romania este codasa la o serie de indicatori, precum creditele neperformante, desi avem cea mai mica rata a somajului din regiune. Stam bine, in schimb, la rezervele valutare ridicate si la datoria externa a tarii raportata la PIB, mai mica decat a altor state din zona.

In privinta prognozei privind evolutia economiei in urmatorii ani, BERD estimeaza ca PIB-ul Romaniei va creste cu 2,6% in acest an si 2,8% in 2015, fata de 3,5% in 2013, estimare neschimbata fata de precedenta prognoza, in ciuda faptului ca intre timp statisticile au relevat ca suntem in recesiune economica. (Vezi aici raportul BERD)

In comparatie cu tarile vecine de talia noastra, suntem din acest punct de vedere codasi: Polonia ar urma sa aiba o crestere economica de 3% in acest an si 3,3% in 2015, in timp ce Ungaria de 2,8% in 2014 si 2,2% in 2015.

Depasim insa Bulgaria, cu o crestere de PIB estimata la doar 1,5% in acest an si 2% anul viitor.

In privinta creditelor neperformante, suntem campioni, dupa cum se stie: am ajuns la inceputul anului la o rata de peste 22%, (chiar daca intre timp am mai scazut in urm a masurilor luate de BNR) la nivelul unor tari precum Serbia, Albania, Mungenegru, Cipru, cu mult mai ridicata decat in Polonia (8,3%) si Ungaria (7,8%).

Si asta in ciuda fapului ca Romania are cea mai redusa rata a somajului din zona, de doar 7%, fata de 9% in Polonia si 8,1% in Ungaria, ca sa nu mai vorbim de Bugaria, cu 13%.

Nu stam prea bine nici in privinta ratei de economisire: depozitele bancare reprezinta doar 34% din PIB-ul de 189 miliarde dolari, al doilea ca marime din Europa de Est, dupa Polonia, cu 516 miliarde dolari. Comparativ, depozitele din Bulgaria au o pondere de 68% din PIB, in Ungaria 39% iar in Polonia 47%.

Rezervele valutare ale Romaniei administrate de BNRse ridica la 41,8 miliarde dolari, reprezentand 22% din PIB si pot acoperi valoarea importurilor pe o perioada de 6,2 luni. Comparativ, rezervele valuare ale Poloniei sunt de 98 miliarde dolari, reprezentand 19% din PiB si acopera importurile tarii pe o perioada de 5,2 luni.

Un aspect pozitiv este datoria externa a Romaniei, care reprezinta 69,7% din PIB, mai mica decat in Bulgaria, cu 95,9% si a Poloniei, cu 71,1% sau a Ungariei, cu 115,9%.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Topul bancilor cu cele mai mici dobanzi la refinantarea creditelor ipotecare

Bancile cu cele mai mici dobanzi la refinantarea creditelor ipotecare sunt, in ordine, CEC Bank, BRD, Libra Bank, ING Bank si Banca Transilvania (BT), conform topului realizat de Bancherul.ro pe baza informatiilor publicate de banci. Clasamentul a fost intocmit detalii

Bancile cu cele mai mici dobanzi la creditele ipotecare

Bancile cu cele mai mici dobanzi fixe in primii 3,5 sau 10 ani la creditele ipotecare sunt Banca Transilvania (BT), BCR si CEC Bank, conform calculatoarelor de credit de pe site-urile bancilor. Topul a fost realizat pe baza unui imprumut in valoare de 250.000 de detalii

Cum raspunde BRD la intrebarile privind fraudele online

Fraudele online au devenit o problema pentru banci, astfel ca am trimis la BRD urmatoarele intrebari, in urma reclamatiilor primite de la cititorii care au fost victimele inselaciunilor prin intermediul unor false platforme de investitii: - Care este procedura detalii

Ocean Credit incalca legea privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit

Ocean Credit nu respecta legea contractelor de credit, OUG 50/2010, privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit, astfel incat acestia sa fie constienti de costul unui imprumut si sa-l poata compara cu ofertele altor IFN-uri sau banci. Concret, detalii

 



 

Ultimele Comentarii