BANCI | Stirea Zilei

Cum se acceseaza fondurile europene pentru agricultura? Sfaturi de la ProCredit Bank (I)

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2011-04-04 09:10

Agricultura este una dintre principalele destinatii vizate de programele sustinute prin fonduri europene. Pentru a ajuta micii intreprinzatori sa acceseze banii nerambursabili, va oferim informatii utile despre programele aflate la dispozitie, pasii de urmat precum si solutiile de cofinantare oferite de banci.

Una din primele cinci companii de finanţare în domeniul agriculturii, ProCredit Bank, oferă soluţii pentru finanţarea proiectelor din domeniul agricol. Banca a lasat recent o revista destinata principalilor sai clienti, micii intreprinzatori, denumita Pro IMM, din care publicam informatii utile privind accesarea fondurilor europene pentru agricultura.

Odată cu integrarea în Uniunea Europeană, România urmează, în ceea ce priveşte agricultura şi dezvoltarea rurală, principiile Politicii Agricole Comune (P.A.C.).

Acestea reprezintă un set de reguli şi măsuri care vizează în principal creşterea productivităţii, garantarea unui nivel de viaţă echitabil populaţiei din agricultură, stabilizarea pieţelor, garantarea securităţii aprovizionărilor, asigurarea consumatorului cu provizii la preţuri raţionale.

Ce este PNDR

Programul Naţional de Dezvoltare Rurală 2007 – 2013 este un program de măsuri elaborat de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale împreună cu Comunitatea Europeană.

Aceste măsuri sunt menite să ajute la dezvoltarea agriculturii din România şi detaliază modul concret în care sunt finanţate investiţiile din fondurile europene pentru agricultură şi dezvoltare rurală.

Măsurile prezentate în P.N.D.R. Au ca scop dezvoltarea şi eficientizarea activităţii în agricultură. Prin Planul Naţional Strategic 2007 – 2013 şi ulterior prin P.N.D.R. S-au conturat patru direcţii (axe) prioritare pentru finanţare prin F.E.A.D.R.

Prima direcţie prioritară pentru dezvoltarea spaţiului rural – Axa I – Creşterea competitivităţii sectorului agricol şi silvic – urmăreşte restructurarea şi dezvoltarea producţiei agricole şi silvice, dar şi a industriilor prelucrătoare aferente, pentru a le face mai competitive şi pentru a contribui la creşterea economică şi convergenţa veniturilor din spaţiul rural (acolo unde este posibil), în paralel cu asigurarea condiţiilor de trai şi protecţia mediului din aceste zone.

Axa I conţine următoarele măsuri:

111 – Formare profesională (training), informare şi difuzare de cunoştinţe;
112 – Instalarea tinerilor fermieri;
113 – Pensionarea timpurie a fermierilor şi a lucrătorilor agricoli;
114 – Utilizarea serviciilor de consiliere;
121 – Modernizarea exploataţiilor agricole;
122 – Îmbunătăţirea valorii economice a pădurii;
123 – Creşterea valorii adăugate a produselor agricole şi forestiere;
125 – Îmbunătăţirea şi dezvoltarea infrastructurii legate de dezvoltarea şi adaptarea agriculturii şi silviculturii;
141 – Sprijinirea fermelor agricole de semi-subzistenţă;
142 – Înfiinţarea grupurilor de producători;
143 – Furnizarea de servicii de consiliere şi consultanţă pentru agricultori.

Axa II – Îmbunătăţirea mediului şi a zonelor rurale

Pune accent pe menţinerea şi îmbunătăţirea calităţii mediului din zonele rurale ale României prin promovarea unui management durabil atât pe suprafeţele agricole, cât şi pe cele forestiere.

Obiectivele privind menţinerea biodiversităţii şi conservarea naturii se materializează prin sprijinirea conservării şi dezvoltării pădurii, asigurarea unei ocupări echilibrate a teritoriului şi dezvoltarea practicilor de management durabil al terenurilor agricole şi forestiere.

Axa II conţine următoarele măsuri:

211 – Sprijin pentru Zona Montană Defavorizată;
212 – Sprijin pentru zone defavorizate – altele decât zona montană;
213 – Plăţi Natură 2000 pe teren agricol (2010);
214 – Plăţi de Agro-mediu;
221 – Prima împădurire a terenurilor agricole;
223 – Prima împădurire a terenurilor non-agricole;
224 – Plăţi Natură pe teren forestier (2010).

Axa III – Îmbunătăţirea calităţii vieţii în zonele rurale şi diversificarea economiei rurale

Vizează gestionarea şi facilitarea tranziţiei forţei de muncă din sectorul agricol către alte sectoare care să le asigure un nivel de trai corespunzător din punct de vedere social şi economic.

Axa III conţine următoarele măsuri:
312 – Sprijin pentru crearea şi dezvoltarea de microîntreprinderi;
313 – Încurajarea activităţilor turistice;
322 – Renovarea, dezvoltarea satelor, îmbunătăţirea serviciilor de bază pentru economia şi populaţia rurală şi punerea în valoare a moştenirii rurale;
341 – Dobândire de competenţe, animare şi implementarea strategiilor de dezvoltare locală.

O a patra direcţie – Axa IV – LEADER

Are în vedere implementarea unor strategii locale de dezvoltare pentru îmbunătăţirea guvernării administrative la nivel rural.

Axa IV conţine următoarele măsuri:

411 – Creşterea competitivităţii sectoarelor agricol şi forestier;
412 – Îmbunătăţirea mediului şi spaţiului rural;
413 – Calitatea vieţii şi diversificarea economiei rurale;
421 – Implementarea proiectelor de cooperare;
431-1 – Construcţia de parteneriate public-private;
431-2 – Funcţionarea Grupului de Acţiune Locală, dobândirea de competenţe şi animarea teritoriului.

(In episodul II al serialului despre fonduri europene pentru agricultura veti afla care sunt pasii pentru accesarea fondurilor europene si cum se acorda cofinantari.)

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Topul bancilor cu cele mai mici dobanzi la refinantarea creditelor ipotecare

Bancile cu cele mai mici dobanzi la refinantarea creditelor ipotecare sunt, in ordine, CEC Bank, BRD, Libra Bank, ING Bank si Banca Transilvania (BT), conform topului realizat de Bancherul.ro pe baza informatiilor publicate de banci. Clasamentul a fost intocmit detalii

Bancile cu cele mai mici dobanzi la creditele ipotecare

Bancile cu cele mai mici dobanzi fixe in primii 3,5 sau 10 ani la creditele ipotecare sunt Banca Transilvania (BT), BCR si CEC Bank, conform calculatoarelor de credit de pe site-urile bancilor. Topul a fost realizat pe baza unui imprumut in valoare de 250.000 de detalii

Cum raspunde BRD la intrebarile privind fraudele online

Fraudele online au devenit o problema pentru banci, astfel ca am trimis la BRD urmatoarele intrebari, in urma reclamatiilor primite de la cititorii care au fost victimele inselaciunilor prin intermediul unor false platforme de investitii: - Care este procedura detalii

Ocean Credit incalca legea privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit

Ocean Credit nu respecta legea contractelor de credit, OUG 50/2010, privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit, astfel incat acestia sa fie constienti de costul unui imprumut si sa-l poata compara cu ofertele altor IFN-uri sau banci. Concret, detalii

 



 

Ultimele Comentarii