BANCI | Stirea Zilei

Cum pot sa schimb ROBOR cu IRCC, sa-mi scad rata la credit?

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2022-03-07 13:42

"Pot sa renunt la dobanda ROBOR si sa trec la IRCC, ca sa am o rata mai mica la credit?", intreaba un cititor.

Raspuns:

Personale fizice care au credite in lei cu dobanzi variabile compuse din marja fixa a bancii si indicele ROBOR, in crestere puternica in prezent, pot trece la indicele IRCC, a carui valoare este mai redusa.

Legea permite trecerea de la ROBOR la IRCC, cu acordul ambelor parti, adica atat a bancii cat si a clientului acesteia.

Prevederea legala se afla in Conform OUG 19 din 2019 (prin care s-a introdus IRCC), la art. XI, alin. (1):

"prevederile art. II si III (prin care se introduce noul ROBOR, format din media dobanzilor la tranzactiile din piata interbancara), intra in vigoare la data de 2 mai 2019 si se aplica creditelor acordate consumatorilor dupa aceasta data, precum si refinantarii creditelor acordate consumatorilor aflate in derulare la aceasta data.

(2) Prevederile art. II si III se pot aplica si contractelor aflate in derulare la data prevazuta la alin. (1) cu acordul partilor formalizat prin act aditional la contractul de credit.

(3) La cererile formulate de consumatori pentru refinantarea creditelor in derulare sau pentru modificarea contractelor in derulare, institutiile bancare raspund in termen de maximum 60 de zile de la data solicitarii formulate de acestia."

Asadar, cei care vor sa-si diminueze ratele la credite prin trecerea de la ROBOR la IRCC, trebuie sa faca la banca o cerere in acest sens.

ROBOR la 3 luni, indicele utilizat la majoritatea creditelor in lei, a sarit astazi pana la 4,25%, de la 4,03% cat era vineri, din cauza razboiului din Ucraina.

Indicele IRCC valabil pana la finalul acestei luni pentru creditele noi este doar 1,17%, deci cu peste trei puncte mai mic decat ROBOR.

Ce inseamna un credit cu o dobanda cu trei puncte mai mica?

De exemplu, la un credit ipotecar in valoare de 180.000 de lei (36.000 de euro) pe o perioada de 25 de ani, rata lunara cu o dobanda de 4,8% este in jur de 900 de lei, in timp ce rata la un credit cu o dobanda mai mare cu 3 puncte, adica 7,8%, este 1.270 de lei, adica mai mare cu 370 de lei, conform datelor furnizate de Calculatordecredite.ro.

Indicele IRCC calculat zilnic a crescut si el, pana la 3,56% in 4 martie 2022, insa legea amintita mai sus impune bancilor sa aplice indicele calculat pentru dobanzile interbancare din urma cu doua trimestre.

Ceea ce inseamna ca in IRCC va ramane cu mult sub valoarea ROBOR si un urmatoarele patru luni (luna martie si cele trei luni din trimestrul urmator, cand se va aplica valoarea IRCC valabila pentru trimestrul 4 din 2021).

 

Taguri: IRCC (Indicele de Referinta pentru Creditele Consumatorilor)  Banca Nationala a Romaniei (BNR)  ROBOR  dobanzi credite  banca  Educatie financiara  

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Topul bancilor cu cele mai mici dobanzi la refinantarea creditelor ipotecare

Bancile cu cele mai mici dobanzi la refinantarea creditelor ipotecare sunt, in ordine, CEC Bank, BRD, Libra Bank, ING Bank si Banca Transilvania (BT), conform topului realizat de Bancherul.ro pe baza informatiilor publicate de banci. Clasamentul a fost intocmit detalii

Bancile cu cele mai mici dobanzi la creditele ipotecare

Bancile cu cele mai mici dobanzi fixe in primii 3,5 sau 10 ani la creditele ipotecare sunt Banca Transilvania (BT), BCR si CEC Bank, conform calculatoarelor de credit de pe site-urile bancilor. Topul a fost realizat pe baza unui imprumut in valoare de 250.000 de detalii

Cum raspunde BRD la intrebarile privind fraudele online

Fraudele online au devenit o problema pentru banci, astfel ca am trimis la BRD urmatoarele intrebari, in urma reclamatiilor primite de la cititorii care au fost victimele inselaciunilor prin intermediul unor false platforme de investitii: - Care este procedura detalii

Ocean Credit incalca legea privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit

Ocean Credit nu respecta legea contractelor de credit, OUG 50/2010, privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit, astfel incat acestia sa fie constienti de costul unui imprumut si sa-l poata compara cu ofertele altor IFN-uri sau banci. Concret, detalii

 



 

Ultimele Comentarii

  • LOAN OFFER

    Buna ziua Aceasta pentru a informa publicul larg că oferim împrumuturi celor care au nevoie de ... detalii

  • !

    Greu cu limba romana! Ce legatura are cuvantul "ecosistem" din limba romana cu sistemul de plati ... detalii

  • Bancnote vechi

    Am 2 bancnote vechi:1-1000000lei;2-5000000lei Anul ... detalii

  • Bancnote vechi

    Numar de ... detalii

  • Bancnote vechi

    Am 3 bancnote vechi:1-1000000lei;1-5000lei;1-100000;mai multe bancnote cu eclipsa de ... detalii