BANCI | Stirea Zilei

Cum e mai bine: cu un curs fix, ca in Bulgaria si tarile baltice sau cu o flotare libera controlata, ca in Romania?

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2009-03-10 08:46

Noii membri ai UE care au optat pentru consiliu monetar, ce presupune fixarea cursului monedelor naţionale faţă de euro, au beneficiat în ultimii ani de creştere mai mare decât în alte state, însă acum suferă o cădere mai dură, din cauza presiunii asupra competitivităţii, comentează Reuters.

Statele care au cursul valutar fixat la euro sunt printre cele mai mici ale regiunii - Letonia, Lituania, Estonia şi Bulgaria -, iar regimul valutar pe care l-au adoptat pune acum presiune asupra competitivităţii lor economice faţă de vecinii cu curs liber de schimb, care au înregistrat deprecieri semnificative ale monedelor, astfel că exporturile lor au devenit mult mai ieftine.

Cele trei mici ţări baltice, care au împreună aproximativ 7 milioane de locuitori, au înregistrat în prima parte a acestui deceniu creşteri economice chiar şi de peste 10%, pentru ca începând cu ultima parte a anului trecut să se cufunde într-o recesiune severă.

Însă Bulgaria, care are consiliu monetar, are o situaţie diferită: după ce a înregistrat o creştere economică moderată în ultimii ani, de 5-6%, a suferit o încetinire economică mai puţin dură în ultimul trimestru din 2008, iar unii experţi se aşteaptă ca vecinul de la sud al României să scape de recesiune în acest an.

Ţările din regiune cu regim de "flotare controlată" a monedelor - Polonia, Cehia, Ungaria şi România - au înregistrat din luna august a anului trecut o depreciere a valutelor cu până la 32% în faţa monedei europene, ceea ce i-a afectat grav pe cei cu împrumuturi în euro sau franci elveţieni. Şi aici există o excepţie - Cehia -, care are o expunere foarte mică pe creditele în valută şi nu agreează să fie pusă laolaltă cu celelalte state.

Reuters arată că ţările în care valutele au curs fix faţă de o monedă puternică înregistrează de obicei o creştere mai rapidă în anii de avânt economic decît statele cu monede libere, însă se confruntă în prezent cu o ajustare mai dificilă.

Însă niciuna din opţiunile de regim valutar nu oferă siguranţă în contextul crizei financiare, iar încercarea de a schimba regimul valutelor în mijlocul furtunii este foarte periculoasă.

În contextul în care fostele ţări comuniste ce au intrat în Uniunea Europeană (UE) se confruntă cu deficite în balanţa de plăţi, cu o scădere a cereii pentru exporturi şi cu o criză a creditelor, politicile valutare adoptate în urmă cu un deceniu aduc necazuri cetăţenilor, companiilor şi guvernelor.

Impactul se resimte în adâncirea recesiunii şi reduceri salariale în ţările cu consiliu monetar sau prin creşterea costurilor ipotecare în ţările cu valute libere pentru cei ce au contractat credite în euro sau în franci elveţieni.

"Disponibilitatea de a acorda împrumuturi a dispărut la nivel internaţional, astfel că orice ţară ce are nevoie de finanţare externă trebuie să scape rapid de această necesitate", a declarat David Lubin, şeful departamentului de analiză economică pentru Europa Centrală şi de Est de la Citi.

Însă spre deosebire de ţările asiatice, care au reuşit să genereze excedente de cont curent imediat după criza valutară din 1997-1998, ţările din Europa de Est au mai puţine speranţe de a utiliza exporturile pentru a ieşi din criză, în contextul în care cererea internaţională s-a prăbuşit, mai arată Reuters.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Topul bancilor cu cele mai mici dobanzi la refinantarea creditelor ipotecare

Bancile cu cele mai mici dobanzi la refinantarea creditelor ipotecare sunt, in ordine, CEC Bank, BRD, Libra Bank, ING Bank si Banca Transilvania (BT), conform topului realizat de Bancherul.ro pe baza informatiilor publicate de banci. Clasamentul a fost intocmit detalii

Bancile cu cele mai mici dobanzi la creditele ipotecare

Bancile cu cele mai mici dobanzi fixe in primii 3,5 sau 10 ani la creditele ipotecare sunt Banca Transilvania (BT), BCR si CEC Bank, conform calculatoarelor de credit de pe site-urile bancilor. Topul a fost realizat pe baza unui imprumut in valoare de 250.000 de detalii

Cum raspunde BRD la intrebarile privind fraudele online

Fraudele online au devenit o problema pentru banci, astfel ca am trimis la BRD urmatoarele intrebari, in urma reclamatiilor primite de la cititorii care au fost victimele inselaciunilor prin intermediul unor false platforme de investitii: - Care este procedura detalii

Ocean Credit incalca legea privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit

Ocean Credit nu respecta legea contractelor de credit, OUG 50/2010, privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit, astfel incat acestia sa fie constienti de costul unui imprumut si sa-l poata compara cu ofertele altor IFN-uri sau banci. Concret, detalii

 



 

Ultimele Comentarii