BANCI | Stirea Zilei

Cum au facut bancile profitul record de 7 miliarde lei

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2018-11-23 00:53

Profitul brut record in valoare de sapte miliarde lei inregistrat de sectorul bancar la finalul trimestrului trei din 2018 s-a datorat, in principal, reducerii riscului de credit, adica a provizioanelor constituite pentru creditele neperformante, dar si cresterii profitului operational, datorita incasarii mai multor dobanzi, de pe urma unui volum mai mare de credite acordate, cu dobanzi in urcare.

Profitul net al sectorului bancar la sfarsitul trimestrul trei din 2017 a avut o valoare de 5,742 miliarde lei, cu 1,6 miliarde lei (41%) peste castigul net de doar patru miliarde lei inregistrat in aceeasi perioada a anului precedent.

Impozitul pe profit achitat statului de banci a fost de 1,2 miliarde lei, in primele noua luni din acest an.

Principala sursa de crestere a profitului a fost diminuarea substantiala a ajustarilor pentru deprecierea creditelor, conform normelor Autoritatii Bancare Europene (provizioanele pentru creditele neperformante), de la 12,6 miliarde lei in septembrie 2017 la 9,2 miliarde lei in septembrie 2018, asadar cu 3,3 miliarde lei (26%), mult mai mult decat valoarea cresterii profitului net.

Si profitul operational al sectorului bancar a crescut cu 1 miliard de lei fata de anul trecut, de la 6,3 la 7,3 miliarde lei, datorita veniturilor mai mari obtinute din dobanzile aferente creditelor acordate clientilor persoane fizice si firme.

Astfel, veniturile din dobanzile la creditele acordate de banci au crescut cu 2,4 miliarde lei (24%), in timp ce cheltuielile cu dobanzile platite pentru depozitele clientilor s-au majorat cu numai 0,4 miliarde lei (30%).

Veniturile din comisioanele pentru diverse operatiuni bancare au stagnat fata de anul precedent.

Un numar de 27 de banci au fost profitabile la finalul T3, acelasi numar ca anul trecut. In schimb, numarul bancilor cu pierderi a scazut de la 9 la 8.

Creditele la valoarea bruta (inclusiv provizioane) acordate de banci clientilor au crescut cu 12 miliarde lei (4,8%) fata de anul precedent.

Valoarea totala a expunerilor la risc a crescut pe parcursul ultimului an cu 16 miliarde lei (8%), in timp ce activele totale nete au avansat cu 39 miliarde lei (9,6%).

Bancile si-au imbunatatit nu doar profitabilitatea si volumele de active, ci si rata de solvabilitate (19,97% in septembrie 2018, de la 18,98% in septembrie 2017) si rata creditelor neperformante, in scadere de la 7,96% la 5,56% in acelasi interval.

Ajustarea retelei teritoriale a continuat: numarul unitatilor bancare a scazut cu 108 pe parcursul ultimului an, la 4,474 in total, in timp ce numarul angajatilor a crescut cu 293 de persoane, la un total de 55.250.

Comentarii

cosming
mda
Astazi, 23.11.2018, a fost pronuntata decizia definitiva in dosarul 1192/2/2015 - ANPC vs BCR. http://portal.just.ro/2/SitePages/Dosar.aspx?id_dosar=200000000358753&id_inst=2 Concluziile: 1. contractele care au clauzele de calcul pentru dobanda curenta cu indici netransparenti trebuie modificate iar clauzele respective eliminate. 2. ANPC nu poate solicita in numele clientilor restituirea sumelor incasate de BCR in baza clauzelor abuzive DECI: Clientii BCR care inca au in contracte dobanzile calculate cu DRV (sau similar) trebuie sa se adreseze instantei pentru a recupera sumele incasate abuziv de catre banca. Dati de stire!



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Topul bancilor cu cele mai mici dobanzi la refinantarea creditelor ipotecare

Bancile cu cele mai mici dobanzi la refinantarea creditelor ipotecare sunt, in ordine, CEC Bank, BRD, Libra Bank, ING Bank si Banca Transilvania (BT), conform topului realizat de Bancherul.ro pe baza informatiilor publicate de banci. Clasamentul a fost intocmit detalii

Bancile cu cele mai mici dobanzi la creditele ipotecare

Bancile cu cele mai mici dobanzi fixe in primii 3,5 sau 10 ani la creditele ipotecare sunt Banca Transilvania (BT), BCR si CEC Bank, conform calculatoarelor de credit de pe site-urile bancilor. Topul a fost realizat pe baza unui imprumut in valoare de 250.000 de detalii

Cum raspunde BRD la intrebarile privind fraudele online

Fraudele online au devenit o problema pentru banci, astfel ca am trimis la BRD urmatoarele intrebari, in urma reclamatiilor primite de la cititorii care au fost victimele inselaciunilor prin intermediul unor false platforme de investitii: - Care este procedura detalii

Ocean Credit incalca legea privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit

Ocean Credit nu respecta legea contractelor de credit, OUG 50/2010, privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit, astfel incat acestia sa fie constienti de costul unui imprumut si sa-l poata compara cu ofertele altor IFN-uri sau banci. Concret, detalii

 



 

Ultimele Comentarii

  • LOAN OFFER

    Buna ziua Aceasta pentru a informa publicul larg că oferim împrumuturi celor care au nevoie de ... detalii

  • !

    Greu cu limba romana! Ce legatura are cuvantul "ecosistem" din limba romana cu sistemul de plati ... detalii

  • Bancnote vechi

    Am 2 bancnote vechi:1-1000000lei;2-5000000lei Anul ... detalii

  • Bancnote vechi

    Numar de ... detalii

  • Bancnote vechi

    Am 3 bancnote vechi:1-1000000lei;1-5000lei;1-100000;mai multe bancnote cu eclipsa de ... detalii