BANCI | Educatie financiara

Cum alegem cel mai ieftin cont bancar cu card atasat

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2013-11-05 22:22

Un roman plateste in medie 21 de lei lunar pentru un cont bancar cu card atasat (varianta de baza, Visa Electron sau Maestro), cu care realizeaza 3 operatiuni de baza: incasarea banilor in cont, retragerea unei sume de 1.000 de lei de la ATM-uri, precum si vizualizarea, la bancomat, a sumelor de bani existente pe card si obtinerea unui mini-extras de cont, reiese dintr-o analiza a comisioanelor practicate de 19 banci romanesti, realizata de Bancherul.ro si GhiseulBancar.ro.

Costul unui cont cu card atasat difera insa destul de mult de la banca la alta: cel mai ieftin porneste de la 10,5 lei (ING), ajunge la 14-15 lei (Volksbank, Credit Europe Bank, Piraeus Bank si Banca Romaneasca), si urca la un maxim de 40 de lei (BCR si Banca Italo-Romena). In jurul pretului mediu de 21 de lei se incadreaza mai multe banci (CEC Bank, Millennium Bank si ProCredit Bank). Un numar de 11 banci au comisioane sub medie, în timp ce doar 8 practică preţuri mai mari, dar care se apropie de 30-40 de lei.

Analiza a luat in calcul, mai intai, costurile lunare aferente unui card si a contului bancar pe baza caruia functioneaza. Astfel, atat pentru emiterea unui card, cat si a contului pe baza caruia functioneaza acesta, cele mai multe banci, cu mici exceptii, nu percep nicio taxa. Clientii bancilor pot deschide un cont bancar si fara un card atasat, singura exceptie fiind ING, unde deschiderea contului este conditionata de emiterea cardului, intrucat la unitatile acestei banci nu exista ghisee clasice, operatiunile fiind realizate la ATM-uri si automatele specializate, cu ajutorul cardului.

Pentru administrarea unui cont bancar, bancile percep comisioane în medie de 2-3 lei, cele mai mari fiind la UniCredit Tiriac Bank (7,5 lei) si BCR (4,5 lei) iar cel mai mic (0) la Banca Transilvania, singura banca ce nu-si taxeaza clientii pentru intretinerea unui cont.

Unele banci isi taxeaza clientii si pentru administarea cardului atasat contului, cel mai mare comision de acest fel fiind la UniCredit (72 de lei pe an), in timp ce altele au o taxa modica, in jur de 1 leu lunar, iar la cele mai multe banci acest comision este 0.

Cat platim pentru operatiunile la ATM-uri

Dupa cum se stie, orice plati realizate cu cardul sunt gratuite: atat la magazine sau la orice furnizor de produse si servicii dotat cu un POS din Romania sau din strainatate, cat si in cazul tranzactiilor pe internet. Cele mai importante comisioane aferente unui card sunt, asadar, cele de retragere a banilor de la ATM-uri.

Vezi aici stirea integral

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Educatie financiara



Oferte de credite pe Facebook care sunt inselatorii sau fraude online (tepe)

Pe Facebook exista nenumarate oferte de credite care sunt tentative de inselatorie (tepe) sau fraude online. Metoda de inselatorie consta, in principal, in obtinerea de catre escroci a datelor personale si financiare (numerele si parolele cardurilor sau aplicatiilor bancare) prin detalii

Cum aș putea să previn fraudele cu cardul realizate de persoane din alte țări?

"O persoană apropiată a observat recent în aplicația băncii o serie de tranzacții din Italia. Ea a fost în țară în tot acest timp, așa că nu ar fi avut cum să facă acele tranzacții. Eu sunt client ING, așa că aș vrea să știu cum aș putea să evit acest detalii

Site-uri pentru tepe (inselatorii, fraude) cu credite

Va prezentam mai jos o lista cu site-uri promovate de Google prin care se dau tepe cu false credite: - quiz.vumrez.com - site promovat de Google pe site-ul Bancherul.ro, care are link catre un asa-zis chestionar cu valoarea creditului pe care vrei sa-l obtii, iar detalii

Bancile au inceput sa inteleaga ca au nevoie de o relatie pe termen lung cu consumatorul, nu de un castig rapid

• Majorările fiscale în 2025 pot fi: majorarea TVA, a impozitului pe profit sau a impozitului pe proprietăți – Ana Popescu • UniCredit a reevaluat creșterea economică la 1,7%, în scădere în anul 2024 și sub detalii

 



 

Ultimele Comentarii