BANCI | Stirea Zilei

Cum a ajuns din calau un martir Steven van Groningen, seful Raiffeisen Bank

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2017-02-06 21:50

Exact in urma cu doi ani, cand exploda francul elvetian (CHF), determinandu-i pe clientii Raiffeisen sa protesteze in strada fata de decizia bancii de a nu misca un deget pentru a imparti cu ei povara cresterii cursului, in ciuda recomandarilor in acest sens venite de la BNR si cum a fost obligata, in cele din urma, de Curtea Constitutionala, Steven van Groningen a chemat politia pentru a-i izgoni dintr-o sucursala a bancii pe clientii care in semn de protest au decis sa-si plateasca rata in monede.

Firesc ar fi fost, dupa cum am spus si atunci, ca el sa fi mers la fata locului si sa detensioneze situatia, acceptand acele monezi si poate chiar sa le ceara scuze clientilor pentru problemele lor, mai ales ca din ratele dublate la creditele platite de ei isi castiga bancherii salariile si primele nu tocmai mici.

Steven van Groningen nu a mers nici la protestele din strada ale clientilor sai de-a lungul ultimilor doi ani, pentru a incerca sa discute cu ei, sa le inteleaga situatia si eventual sa ajunga la un compromis.

Protestele in strada ale clientilor cu credite in CHF nu l-au miscat pe Groningen, astfel ca pana la urma acestia si-au gasit salvarea in avocatul Piperea si deputatul Zamfir, care le-a trecut prin Parlament legile darii in plata si conversiei creditelor in franci, intr-o forma extrema, cum era de asteptat, dar indreptata ulterior de BNR si de Curtea Constitutionala.

Seful Raiffeisen Bank s-a concentrat in schimb sa apere din rasputeri pozitia de neclintit a bancii de a continua sa le ceara clientilor rate aproape duble la creditele in CHF, fata de momentul in care au fost luate, inainte de criza din 2008, in ciuda recomandarilor primite chiar de la BNR, de a imparti cu clientii povara cursului.

A facut lobby cu mult sarg si a trimis mai multe scrisori de protest la diverse institutii, din pozitiile de sef al noii asociatii a bancilor pe care a infiintat-o, Patronatul Bancar, dar si din cea de presedinte al Consiliului Investitorilor Straini, pentru a impiedica adoptarea legilor de protectie a consumatorilor, si a angajat cei mai scumpi avocati pentru a respinge in justitie cererile clientilor de conversie a creditelor in franci.

A mers pana acolo incat Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a avertizat public cu privire la faptul ca declaratiile sale afecteaza independenta justitiei. (vezi aici detalii)

Abia acum, la protestele din Piata Victoriei, a iesit in strada Groningen, cetatean olandez dar care locuieste de mult timp in Romania, fiind casatorit cu campioana olimpica la canotaj, Valeria Racila, cu care are doi copii.

Poate ca nu e un ipocrit si are aceleasi convingeri ca ale pietei, dar ar fi trebuit sa fie consecvent principiilor dovedite in relatia cu clientii si sa ramana acasa.

Groningen ar fi trebuit sa se simta cu musca pe caciula pentru lupta crancena pe care a dus-o pana in ultima clipa impotriva clientilor sai, acceptand abia saptamana trecuta, doar dupa decizia Curtii Constitutionale cu privire la dreptul clientilor de a cere renegocierea creditelor, sa le faca o oferta de conversie a creditelor in CHF cat de cat acceptabila, adica ceea ce trebuia sa faca inca de acum doi ani sau poate chiar dupa izbucnirea crizei. (vezi aici detalii)

A iesit insa la proteste si, cum era de asteptat, a fost reperat de dusmanii sai si parat la Dragnea, care s-a plans imediat ca este criticat de un strain corporatist, suparat, probabil, pe legea darii in plata sustinuta de PSD.

Si astfel a ajuns Groningen din calaul clientilor cu credite in CHF intr-un martir al protestelor impotriva abuzurilor Guvernului si coruptiei din Romania.

Taguri: comision retragere bani bancomat (ATM)  Curtea Constitutionala  curs BNR  Easy Credit  Raiffeisen Bank  BT Pay  darea in plata  Vista Bank  

Comentarii

Romanul
cine???
Oare de ce Raiffeisen Bank e campionul fraudelor cu numerar retras din conturi de către evazionistii din domeniul cerealelor?? Cu doc false si fără a se respecta normele bancare privind cunoasterea clientelei????

medeea
martir sau ipocrit
Felicitari pentru articol, bine punctat! Sentimentul meu este, totusi, ca nu a devenit deloc un martir. Cei care au iesit in strada, au iesit pentru apararea unor principii, pentru dreptate, corectitudine si impotriva coruptiei. Dl van groningen achieseaza la acestea doar in masura in care are un interes pentru banca pe care o conduce si nimic altceva. In rest, atitudinea sa in raport cu clientii, cu statul roman si institutiile acestuia, asa cum bine este argumentat in articol, este dovada unei mari ipocrizii. Si nu, nu esti deloc un exemplu pozitiv, domnule van groningen, chiar daca ai iesit in strada!

Daniel Pincu
Raiffeisen Bank trebuie sa plece
Nu doar Steven Groningen trebuie sa-si ia famiia din tara, ci si intreaga institutie Raiffeisen Bank. Astia sunt hotii pe care poti cu siguranta sa-i spanzuri de cel mai inalt catarg.



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Topul bancilor cu cele mai mici dobanzi la refinantarea creditelor ipotecare

Bancile cu cele mai mici dobanzi la refinantarea creditelor ipotecare sunt, in ordine, CEC Bank, BRD, Libra Bank, ING Bank si Banca Transilvania (BT), conform topului realizat de Bancherul.ro pe baza informatiilor publicate de banci. Clasamentul a fost intocmit detalii

Bancile cu cele mai mici dobanzi la creditele ipotecare

Bancile cu cele mai mici dobanzi fixe in primii 3,5 sau 10 ani la creditele ipotecare sunt Banca Transilvania (BT), BCR si CEC Bank, conform calculatoarelor de credit de pe site-urile bancilor. Topul a fost realizat pe baza unui imprumut in valoare de 250.000 de detalii

Cum raspunde BRD la intrebarile privind fraudele online

Fraudele online au devenit o problema pentru banci, astfel ca am trimis la BRD urmatoarele intrebari, in urma reclamatiilor primite de la cititorii care au fost victimele inselaciunilor prin intermediul unor false platforme de investitii: - Care este procedura detalii

Ocean Credit incalca legea privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit

Ocean Credit nu respecta legea contractelor de credit, OUG 50/2010, privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit, astfel incat acestia sa fie constienti de costul unui imprumut si sa-l poata compara cu ofertele altor IFN-uri sau banci. Concret, detalii

 



 

Ultimele Comentarii

  • LOAN OFFER

    Buna ziua Aceasta pentru a informa publicul larg că oferim împrumuturi celor care au nevoie de ... detalii

  • !

    Greu cu limba romana! Ce legatura are cuvantul "ecosistem" din limba romana cu sistemul de plati ... detalii

  • Bancnote vechi

    Am 2 bancnote vechi:1-1000000lei;2-5000000lei Anul ... detalii

  • Bancnote vechi

    Numar de ... detalii

  • Bancnote vechi

    Am 3 bancnote vechi:1-1000000lei;1-5000lei;1-100000;mai multe bancnote cu eclipsa de ... detalii