BANCI | Stirea Zilei

Creditele noi pentru consum ating un nou record istoric, pe fondul dobanzilor inca mici, in ciuda cresterii ROBOR

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2018-07-03 21:50

Romanii au luat de la banci in luna mai credite noi pentru consum de 2,2 miliarde lei, din totalul celor aproape 6 miliarde lei, un nou record istoric, in contextul in care Dobanda Anuala Efectiva (DAE), care exprima costul total al unui imprumut, a urcat moderat, cu mai putin de un punct, pe parcursul ultimului an, la 11%, de la 10,24%, cat era in mai 2017, inainte de cresterea indicelui ROBOR.

In luna mai a anului trecut, valoarea creditelor noi de consum era de doar 1,6 miliarde lei, mai scazuta cu 37% fata de aceeasi luna din acest an, conform statisticilor Bancii Nationale a Romaniei (BNR).

Iar in luna mai 2014, cand DAE era doar putin mai mare, 11,66%, valoarea creditelor de consum era de doar 1 miliard de lei, mai putin de jumatate fata de luna mai din acest an.

Volumul creditelor de consum din acest an este cu mult si peste nivelurile inregistrate in 2008, in euforia economica dinaintea crizei: in luna mai a acelui an, bancile acordau credite pentru consum in lei in valoare de 1,3 miliarde lei. Atunci insa bancile aprobau si multe credite in euro sau franci elvetieni, imprumuturile in valuta fiind in prezent restrictionate de BNR.

Valoarea creditelor de consum acordate de banci este dubla in comparatie cu creditele pentru locuinte, in ciuda succesului Programului Prima Casa, si se afla la acelasi nivel cu finantarile pentru firme, arata statisticile BNR. 

Volumul ridicat al creditelor de consum a pus in garda BNR, care in ultimul raport privind stabilitatea financiara, din iunie 2018, a evaluat ca fiind un risc sistemic ridicat riscul de nerambursare a creditelor contractate de către sectorul neguvernamental, în special pe segmentul populaţiei. (vezi aici detalii)

BNR a dezvaluit inca din decembrie 2017, odata cu publicarea raportului pentru stabilitatea financiara, ca pregateste restrictii pentru creditele ipotecare sau de consum, in paralel cu cateva solutii pentru stimularea creditarii firmelor. BNR a amanat insa adoptarea unor masuri de restrictionare a creditarii, pe fondul tensiunilor cu partidul de guvernamant, PSD.

Asta pentru ca in ciuda avansului puternic al creditelor de consum si al celor ipotecare, volumul finantarilor pentru firme a ramas modest.

In acelasi timp, indicatorul privind intermedierea financiara, adica ponderea creditelor din PIB, a continuat sa scada in ultimii ani, insa nu din cauza volumelor mici de credite ci pentru ca bancile si-au curatat bilanturile de credite neperformante vechi, acordate in special inainte de criza din 2008. (vezi aici detalii)

FMI recomanda BNR restrictii privind creditarea populatiei

Cresterea rapida a creditarii persoanelor fizice din Romania din ultimii ani necesita revizuirea normelor prudentiale, in vederea prevenirii vulnerabilitatilor populatiei, pentru evitarea indatorarii excesive, prin impunerea unei limite a serviciului datoriei, adica a ponderii ratei lunare la credit din venitul disponibil, arata Fondul Monetar International (FMI) in evaluarea sectorului financiar romanesc publicata recent.

“Adoptarea de politici macroprudentiale odata cu materializarea riscurilor nu este doar tardiva, dar ar putea sa precipite sau sa adanceasca pierderile, insa daca masurile sunt adoptate la inceputul ciclului, cand riscurile sunt inca benigne, previn acumularea vulnerabilitatilor. In acest sens, masurile BNR sunt propuse la timpul potrivit, in contextul cresterii creditarii si a ratelor de neperformanta inca scazute”, considera FMI.

Din datele existente la Centrala Riscului de Credit analizate de FMI rezulta ca probabilitatea de nerambursare a imprumuturilor (default) este foarte ridicata in cazul oricaror cresteri ale gradului de indatorare dincolo de 50%, in special in cazul creditelor ipotecare. De aceea, este recomandabil ca o astfel de limita a gradului de indatorare sa nu depaseasca respectivul prag. (vezi aici detalii)

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Topul bancilor cu cele mai mici dobanzi la refinantarea creditelor ipotecare

Bancile cu cele mai mici dobanzi la refinantarea creditelor ipotecare sunt, in ordine, CEC Bank, BRD, Libra Bank, ING Bank si Banca Transilvania (BT), conform topului realizat de Bancherul.ro pe baza informatiilor publicate de banci. Clasamentul a fost intocmit detalii

Bancile cu cele mai mici dobanzi la creditele ipotecare

Bancile cu cele mai mici dobanzi fixe in primii 3,5 sau 10 ani la creditele ipotecare sunt Banca Transilvania (BT), BCR si CEC Bank, conform calculatoarelor de credit de pe site-urile bancilor. Topul a fost realizat pe baza unui imprumut in valoare de 250.000 de detalii

Cum raspunde BRD la intrebarile privind fraudele online

Fraudele online au devenit o problema pentru banci, astfel ca am trimis la BRD urmatoarele intrebari, in urma reclamatiilor primite de la cititorii care au fost victimele inselaciunilor prin intermediul unor false platforme de investitii: - Care este procedura detalii

Ocean Credit incalca legea privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit

Ocean Credit nu respecta legea contractelor de credit, OUG 50/2010, privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit, astfel incat acestia sa fie constienti de costul unui imprumut si sa-l poata compara cu ofertele altor IFN-uri sau banci. Concret, detalii

 



 

Ultimele Comentarii