BANCI | Stirea Zilei

Creditele in lei ale populatiei au revenit abia acum, dupa 6 ani de criza, la nivelul din 2009

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2015-03-24 15:49

Dupa 6 ani de criza in care populatia supraindatorata cu credite in euro si franci elvetieni de valori prea mari obtinute in anii de euforie economica (2007-2008) dinaintea crizei si-a ajustat datoriile catre banci, in timp ce clientii noi s-au imprumutat cu preponderenta in euro, datorita programului Prima Casa, volumul creditelor in lei acordate de banci a revenit abia in luna februarie 2015 la nivelul consemnat in aceeasi luna din 2009, respectiv 40,4 miliarde lei, dupa cum se vede si din graficul realizat pe baza datelor BNR.

Si asta numai datorita programului Prima Casa, care a fost schimbat din euro in lei, incepand cu a doua jumatate a anului 2013, ceea ce a dus la o crestere a stocului de credite in lei obtinute de populatie cu nu mai putin de 5,7 miliarde lei doar pe parcursul ultimului an (februarie 2014-februarie 2015).

Comparativ, in aceeasi perioada creditele in lei pentru firme au avansat cu doar 400 milioane lei. Totusi, firmele s-au imprumutat mai mult decat populatia in moneda nationala in perioada 2011-2013, cand si-au majorat stocul finantarilor in lei cu 8,5 miliarde lei.

Reluarea cresterii creditelor pentru companii in februarie, dupa doua luni de scadere

In luna februarie din acest an, stocul de credite in lei acordate de banci a avansat cu 611 milioane lei (0,7%) fata de luna ianuarie, in timp ce creditele in valuta au scazut mai mult, cu echivalentul a 739 milioane lei (%), astfel incat cumulat s-a consemnat o scadere de 0,1% a creditarii in februarie fata de luna precedenta. Fata de februarie 2014, creditarea a scazut cu 3,7%.

Ceea ce merita de consemnat in februarie este o crestere a volumului de credite in lei pentru companii cu 367 milioane lei (0,7%), dupa doua luni de scadere, in decembrie si ianuarie. Creditele in lei pentru populatie au avansat cu 244 milioane lei in februarie (0,6%), dupa o scadere de 400 de milioane de lei in ianuarie.

In acelasi timp, volumul creditelor in valuta (in euro, in special) continua sa scada, in conditiile in care creditele pentru populatie se acorda doar in lei, dupa ce BNR a restrictionat dupa criza creditele de consum in valuta iar Programul Prima casa s-a transformat exclusiv in lei de la finalul lui 2013.

Creditele in valuta continua sa scada

Creditul in valuta a scazut cu 0,6% in februarie fata de ianuarie si cu 10,8% fata de februarie 2014.

Doar persoanele fizice care obtin venituri in valuta si firmele exportatoare sau cele care isi asigura riscul valutar se mai imprumuta acum in euro sau dolari.

Creditele in valuta (in euro) detinute de populatie au crescut de la 62,5 miliarde lei la inceputul lui 2009 pana la un varf de 68,6 miliarde euro in decembrie 2013, datorita programului Prima Casa, care se derula aproape in intregime in euro, datorita dobanzilor mult mai mici.

Dupa care a urmat o tendina de scadere, odata cu transformarea programului Prima Casa din euro exclusiv in lei. Astfel ca in februarie 2015, creditele in valuta pentru populatie au revenit la nivelul din 2009.

Firmele au urmat exemplul Programului Prima Casa: pana in 2013 s-au imprumutat in euro, apoi in lei

Spre deosebire de persoanele fizice, firmele nu au avut un program de garantare a creditelor gen Prima Casa. Dar cu toate acestea, ele au continuat sa se imprumute si in euro.

Stocul de credite in valuta al firmelor a crescut astfel de la 60,6 miliarde lei in februarie 2009 la un varf de 66,2 miliarde lei in decembrie 2013, dupa care a urmat un declin, la fel ca in cazul persoanelor fizice. Stocul de credite in valuta al firmelor s-a redus permanent in urmatorii ani, pana la 56 miliarde euro la inceputul lui 2015, asadar cu 4,6 miliarde lei mai putin decat in 2009.

In acelasi timp, desi dobanzile la creditele in lei au ramas mai ridicate decat in euro, riscul valutar si limitarea resurselor de valuta ale bacilor, care au fost nevoite sa-si ramburseze imprumuturile subordatonate catre bancile-mama, a determinat firmele sa se imprumute mai mult in lei.

Astfel ca de la un stoc de credite in lei de 43,3 miliarde lei in februarie 2009, firmele au ajuns rapid la un volum de 50 de miliarde de lei in februarie 2013 si la 53,7 miliarde in noiembrie 2014, dupa care au urmat doua luni de scadere, tendinta inversata in februarie 2015.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Topul bancilor cu cele mai mici dobanzi la refinantarea creditelor ipotecare

Bancile cu cele mai mici dobanzi la refinantarea creditelor ipotecare sunt, in ordine, CEC Bank, BRD, Libra Bank, ING Bank si Banca Transilvania (BT), conform topului realizat de Bancherul.ro pe baza informatiilor publicate de banci. Clasamentul a fost intocmit detalii

Bancile cu cele mai mici dobanzi la creditele ipotecare

Bancile cu cele mai mici dobanzi fixe in primii 3,5 sau 10 ani la creditele ipotecare sunt Banca Transilvania (BT), BCR si CEC Bank, conform calculatoarelor de credit de pe site-urile bancilor. Topul a fost realizat pe baza unui imprumut in valoare de 250.000 de detalii

Cum raspunde BRD la intrebarile privind fraudele online

Fraudele online au devenit o problema pentru banci, astfel ca am trimis la BRD urmatoarele intrebari, in urma reclamatiilor primite de la cititorii care au fost victimele inselaciunilor prin intermediul unor false platforme de investitii: - Care este procedura detalii

Ocean Credit incalca legea privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit

Ocean Credit nu respecta legea contractelor de credit, OUG 50/2010, privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit, astfel incat acestia sa fie constienti de costul unui imprumut si sa-l poata compara cu ofertele altor IFN-uri sau banci. Concret, detalii

 



 

Ultimele Comentarii