BANCI | Stirea Zilei

Conversia in lei a creditelor in franci elvetieni (CHF) merge greu la Raiffeisen Bank

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2017-05-09 22:28

Dupa doua luni de la lansarea, la 1 februarie, a ofertei Raiffeisen Bank pentru clientii sai cu credite in franci elvetieni (CHF) de conversie a acestora in lei, la cursul zilei, dar cu o reducere a datoriei de 25%, valoarea imprumuturilor in CHF din sectorul bancar a scazut cu doar 82 milioane lei, adica mai putin de 500 de credite.

Tinand cont ca exista si alte banci care efectueaza conversii ale creditelor in CHF, probabil ca Raiffeisen a realizat in jur de jumatate din conversiile totale, adica in jur de 300.

In momentul lansarii ofertei de conversie, la 1 februarie, Raiffeisen a anuntat ca are 5.600 de credite in CHF, echivalentul a 210 milioane euro, adica aproape un miliard de lei.

Volumul de credite al Raiffeisen Bank reprezenta, la finalul anului trecut, 20% din totalul creditelor in CHF acordate de bancile romanesti, in valoare de 5,4 miliade lei, detinute de 38.519 persoane, conform statisticilor BNR. (vezi aici detalii

Raiffeisen Bank nu a raspuns la intrebarile Bancherul.ro privind rezultatele ofertei de conversie a creditelor in CHF.

Valoarea creditelor in franci elvetieni (CHF) acordate de banci populatiei a scazut in martie, fata de lunat trecuta, cu echivalentul a 51 milioane lei (12 milioane CHF), la 5,3 miliarde lei (1,2 miliarde CHF), conform statisticilor BNR consultate de Bancherul.ro.

La finalul anului 2016, valoarea creditelor in CHF era de 5,4 miliarde lei, ceea ce inseamna ca in primul trimestru din acest an a avut loc o scadere de doar 100 milioane lei (24 milioane CHF).

Comparativ, in primele trei luni ale anului trecut, creditele in CHF au scazut de peste 10 ori mai mult, echivalentul 1,3 miliarde lei (312 milioane CHF), de la 7,6 miliarde lei in decembrie 2015 la 6,3 miliarde lei in martie 2016.

Asta pentru ca la inceputul anului trecut s-a derulat oferta OTP Bank de conversie in lei a creditelor in CHF, cu un discount mediu in jurul a 25%, asemanator cu cel din oferta Bancii Transilvania pentru clientii Volksbank, din 2015.

Spre deosebire de ofertele Bancii Transilvania si OTP Bank, care s-au adresat tuturor clientilor, oferta Raiffeisen este valabila doar pentru clientii care au un grad de indatorare ridicat, mai exact cei care au rata la credit mai mare de 60% din venituri.

Probabil ca tocmai acesta este unul dintre motivele pentru care oferta Raiffeisen nu este acceptata de multi clienti. Mai ales ca acestia au acum la indemana o alta modalitate de a-si rezolva problema creditelor in CHF, a caror rata s-a dublat dupa criza din 2008: legea 77/2016 privind darea in plata.

Conform Curtii Constitutionale, care a amendat legea, darea in plata se va putea face doar prin decizia unei instante de judecata si doar in cazurile sociale, ca urmare a constatarii impreviziunii, prevazuta de Codul Civil.

Pe de alta parte, judecatorii pot decide si echilibrarea contractului de credit, adica scaderea ratei lunare, in cazul in care constata ca a intervenit impreviziunea, de exemplu devalorizarea imprevizibila a leului fata de CHF.

Insa un discount de 25% din soldul actual al creditului in CHF, conform actualei oferte a Raiffeisen Bank, poate fi considerat o solutie acceptabila, conform principiului echitatii statuat de Curtea Constitutionala. (vezi aici calculul

Raiffeisen a lansat prima oferta de conversie in lei a creditelor in CHF inainte de Craciunul lui 2015, la aproape un an de la izbucnirea scandalului acestor credite, in ianuarie 2015, cand Banca Centrala a Elvetiei a renuntat la plafonarea cursului, ceea ce a dus la aprecierea francului cu 20%. In total, de la izbucnirea crizei de la finalul lui 2008, valoarea francului s-a dublat fata de valorile din 2007-2008, cand s-au acordat creditele in CHF.

Oferta Raiffeisen a venit dupa ce Banca Transilvania a reusit cu succes sa converteasca imprumuturile in CHF ale clientilor Volksbank, cu un discount de 25%, oferit in contextul in care BT obtinuse un castig de 1,6 miliarde lei din preluarea Volksbank.

Oferta Raiffeisen nu s-a bucurat insa de succes, in primul rand pentru ca a venit prea tarziu, in contextul in care avocatii si politicienii puneau deja la cale legile de conversie la cursul istoric sau la un curs mediu, iar ulterior a aparut si legea darii in plata, iar in al doilea rand pentru ca banca austriaca a oferit un discount mult mai mic decat in cazul BT: doar 10% initial, iar apoi inca 10% in urmatorii doi ani. De asemenea, oferta se adresa doar clientilor supraindatorati, care aveau o rata care depasea 65% din venituri.

In momentul lansari primei oferte, la finalul lui 2015, Raiffeisen anunta ca avea 7.700 de credite in CHF, in valoare de 380 milioane euro.

Pe parcursul anului trecut, in contextul adoptarii celor doua legi, de conversie si darea in plata, numarul creditelor in CHF ale Raiffeisen a scazut cu 1.100, echivalentul a 170 milioane euro, ceea ce inseamna o medie lunara de 91 de credite.

Taguri: curs BNR  Easy Credit  OTP Bank  Raiffeisen Bank  Banca Transilvania  statistici BNR  BT Pay  

Comentarii

Andreea
Raiffeisen si negocierea
Conversia creditelor la Raiffeisen merge greu pentru ca e doar mimata, si nu efectiva.

Aura
Asta nu este conversie Raiffeisen
Normal ca merge prost atata timp cat se adreseaza doar persoanelor cu acest grad de indatorare de 60%. Ce sa facem in situatia asta noi debitorii care avem 2 job-uri sau facem over time astfel incat sa castigam mai mult? probabil cand vor fi stransi cu usa nu vor mai baga acest prag de indatorare. Apropo, Raiffeisen stim din surse sigure ca pentru clientii cu restanta peste 60 zile ii sunati voi direct si le oferiti aceasta conversie fara sa le mai cereti grad de indatorare tocmai pentru a nu mai avea credite neperformate. In situatia asta daca nu lansati conversia pentru toti care au astfel de credite nu ne ramane decat sa ramanem restanti!



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Topul bancilor cu cele mai mici dobanzi la refinantarea creditelor ipotecare

Bancile cu cele mai mici dobanzi la refinantarea creditelor ipotecare sunt, in ordine, CEC Bank, BRD, Libra Bank, ING Bank si Banca Transilvania (BT), conform topului realizat de Bancherul.ro pe baza informatiilor publicate de banci. Clasamentul a fost intocmit detalii

Bancile cu cele mai mici dobanzi la creditele ipotecare

Bancile cu cele mai mici dobanzi fixe in primii 3,5 sau 10 ani la creditele ipotecare sunt Banca Transilvania (BT), BCR si CEC Bank, conform calculatoarelor de credit de pe site-urile bancilor. Topul a fost realizat pe baza unui imprumut in valoare de 250.000 de detalii

Cum raspunde BRD la intrebarile privind fraudele online

Fraudele online au devenit o problema pentru banci, astfel ca am trimis la BRD urmatoarele intrebari, in urma reclamatiilor primite de la cititorii care au fost victimele inselaciunilor prin intermediul unor false platforme de investitii: - Care este procedura detalii

Ocean Credit incalca legea privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit

Ocean Credit nu respecta legea contractelor de credit, OUG 50/2010, privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit, astfel incat acestia sa fie constienti de costul unui imprumut si sa-l poata compara cu ofertele altor IFN-uri sau banci. Concret, detalii

 



 

Ultimele Comentarii

  • LOAN OFFER

    Buna ziua Aceasta pentru a informa publicul larg că oferim împrumuturi celor care au nevoie de ... detalii

  • !

    Greu cu limba romana! Ce legatura are cuvantul "ecosistem" din limba romana cu sistemul de plati ... detalii

  • Bancnote vechi

    Am 2 bancnote vechi:1-1000000lei;2-5000000lei Anul ... detalii

  • Bancnote vechi

    Numar de ... detalii

  • Bancnote vechi

    Am 3 bancnote vechi:1-1000000lei;1-5000lei;1-100000;mai multe bancnote cu eclipsa de ... detalii