BANCI | Stirea Zilei

Comisia Europeana nu a aprobat majorarea capitalului social al CEC Bank

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2009-01-15 08:24

Comisia Europeana nu a aprobat majorarea capitalului social al CEC Bank, decisa de fostul guvern in luna noiembrie din 2008, motivand ca banca de stat nu este afectata de criza iar ajutorul de stat ar putea reprezenta concurenta neloiala, au declarat, pentru Bancherul.ro, surse bancare.

Capitalul social al Casei de Economii şi Consemnaţiuni (CEC) a fost majorat cu 900 milioane lei, printr-o Ordonanţă de Urgenţă aprobată astăzi, a declarat, la sfarsitul lunii noiembrie 2008, fostul premier Călin Popescu-Tăriceanu. Potrivit acestuia, majorarea urma a fi operată în două etape.

“În primul trimestru al anului viitor vom opera o majorare cu 450 de milioane lei, urmând ca, până la sfârşitul anului să facem o nouă majorare de capital cu 450 de milioane de lei”, a menţionat Tăriceanu.

In ordonanta de guvern publicata ulterior in Monitorul Oficial se aratau urmatoarele:

"CEC Bank, fiind o institutie de credit care in mod traditional isi asigura resursele financiare de pe piata financiara interna, fiind totodata o banca al carei unic actionar este statul prin Ministerul Economiei si Finantelor, poate juca un rol decisiv in asigurarea unei continuitati in procesul de creditare, in special la nivelul intreprinderilor mici si mijlocii si in ariile acoperite mai putin de celelalte institutii importante de credit."

In contrast cu aceasta nota de fundamentare, presedintele CEC Bank, Radu Ghetea, a declarat presei ca banii din majorarea de capital vor fi folositi cu preponderenta pentru promovarea imaginii bancii (rebranding).

"Trebuie sa facem o serie de investitii in schimbarea imaginii bancii si in sistemul IT, in conditiile in care operam o retea importanta. Sunt investitii de anvergura", a comentat Radu Ghetea, presedintele CEC Bank, citat de Ziarul Financiar.

Matei Paun, proprietarul casei de consultanta BAC Investment, spune ca ideea Guvernului de a impulsiona creditarea este, cel putin in principiu, buna.

"Problema este capacitatea CEC de a administra procesul de creditare - de la analiza dosarelor la urmarirea clientului - in conditiile in care banca nu a fost concentrata pe asa ceva, fiind focusata pe retail." El considera in schimb ca o concentrare puternica pe partea de rebranding ar fi o greseala.

CEC Bank si-a pierdut, in ultimii ani, statutul de banca de economii a romanilor si nu a reusit sa se pozitioneze ca sustinator al IMM-urilor, pierzand lupta cu alte banci comerciale importante precum Banca Transilvania, Raiffeisen Bank, BRD, BCR sau banci mai mici precum ProCredit Bank sau Libra Bank.

Creditele de nevoi personale reprezinta peste 50% din portofoliul CEC, la care se adauga aproape 10% credite ipotecare.

CEC a acordat, in 2008, credite pentru IMM-uri in valoare de 2,3 miliarde lei, in crestere cu 65% fata de anul precedent, ponderea acestor tipuri de credite reprezentand o treime din totalul finantarilor.

De altfel, presedintele CEC a facut in ultima perioada, in calitate de presedinte al Asociatiei Romane a Bancilor, un puternic lobby pentru relaxararea creditelor ipotecare si mai putin pentru sustinerea IMM-urilor prin finantari.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Topul bancilor cu cele mai mici dobanzi la refinantarea creditelor ipotecare

Bancile cu cele mai mici dobanzi la refinantarea creditelor ipotecare sunt, in ordine, CEC Bank, BRD, Libra Bank, ING Bank si Banca Transilvania (BT), conform topului realizat de Bancherul.ro pe baza informatiilor publicate de banci. Clasamentul a fost intocmit detalii

Bancile cu cele mai mici dobanzi la creditele ipotecare

Bancile cu cele mai mici dobanzi fixe in primii 3,5 sau 10 ani la creditele ipotecare sunt Banca Transilvania (BT), BCR si CEC Bank, conform calculatoarelor de credit de pe site-urile bancilor. Topul a fost realizat pe baza unui imprumut in valoare de 250.000 de detalii

Cum raspunde BRD la intrebarile privind fraudele online

Fraudele online au devenit o problema pentru banci, astfel ca am trimis la BRD urmatoarele intrebari, in urma reclamatiilor primite de la cititorii care au fost victimele inselaciunilor prin intermediul unor false platforme de investitii: - Care este procedura detalii

Ocean Credit incalca legea privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit

Ocean Credit nu respecta legea contractelor de credit, OUG 50/2010, privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit, astfel incat acestia sa fie constienti de costul unui imprumut si sa-l poata compara cu ofertele altor IFN-uri sau banci. Concret, detalii

 



 

Ultimele Comentarii