BANCI | Stirea Zilei

Clientii Raiffeisen Banca pentru Locuinte se plang ca banca nu respecta contractele, refuzand sa le plateasca prima de stat

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2017-02-14 00:52

Clientii Raiffeisen Banca pentru Locuinte se plang ca banca nu le plateste prima de stat, in valoare de 25% din economiile anuale, conform contractelor incheiate cu banca, aceasta justificandu-se ca este doar un mandatar al statului, prin intermediul Ministerului Dezvoltarii Regionale (MDRAP), caruia i s-a interzis, de catre Curtea de Conturi, sa mai achite prima de stat bancilor pentru locuinte.

„Care ar fi modalitatea legala pentru a obtine prima de la stat? Aceasta a ramas in contul deschis la RBL (Raiffeisen Banca pentru Locuinte). Am solicitat bancii sa-mi restituie suma economisita, am economisit timp de 5 cinci ani si am lasat inca 5 cinci ani suma economisita in conturile bancii adica din 2007-2011 am economisit si in 2012-2016 am tinut banii, asteptand sa gasesc o oportunitate de a-i investi. Am primit doar ceea ce am economisit, cea de-a treia parte din contractul incheiat nu a fost respectata...”, se plange un client Raiffeisen.

Raiffeisen sustine ca nu le poate plati clientilor prima de stat intrucat nu a mai primit respectivele fonduri de la MDRAP, in urma unei decizii a Curtii de Conturi, banca oferind doar un serviciu mandatat pentru clienti, adica de a le repartiza prima de stat.

Cu toate acestea, clientii reclama, pe buna dreptate, ca atat in contractele incheiate cu banca, cat si in promotiile si prezentarile bancii inainte de incheierea contractului, se prevede ca aceasta le va plati, pe langa o dobanda pentru sumele economisite, si prima de stat.

Curtea de Conturi a efectuat in 2015 un control la cele doua banci pentru locuinte, Raiffeisen si BCR, precum si la MDRAP, in urma caruia a decis ca fondurile publice au fost platite ilegal celor mai multi dintre clientii bancilor, intrucat acestia nu au folosit acei bani in scopuri locative.

Atat MDRAP cat si bancile au contestat in justitie decizia Curtii de Conturi, sustinand ca prima de stat putea fi platita si celor care nu au folosit banii in scopuri locative, ci doar au facut economii timp de minim cinci ani.

Cele doua banci au obtinut suspendarea deciziei pana la judecarea pe fond a litigiului, in timp ce MDRAP nu a reusit sa impiedice aplicarea deciziei, astfel ca este obligata sa nu mai distribuie prima de stat si sa recupereze sumele achitate pana acum.

Ce spune Raiffeisen Bank:

“Conform interpretarilor Curtii de Conturi asupra legislatiei aplicabile, fiecare titular major, al carui contract  de economisire-creditare a ajuns la maturitate (titular care indeplineste conditiile de repartizare si completeaza documentatia specifica), beneficiaza de prima de stat , daca justifica cu documente utilizarea soldului economisit in domeniul locativ. Justificarea utilizarii in scop locativ este necesara indiferent de vechimea contractului. 

Dupa cum se stie prea bine, situatia creata este independenta de activitatea RBL, care s-a desfasurat permanent cu respectarea prevederilor legale aplicabile. Drept urmare, am contestat in justitie decizia emisa de Curtea de Conturi a Romaniei, considerand-o neconforma, atat cu legislatia romana aplicabila sistemului de economisire creditare, cat si cu principiile europene.

Raiffeisen Banca pentru Locuinte depune toate eforturile pentru respectarea drepturile legitime ale clientilor sai. Alta misiune mai importanta acum nu avem!”

Spre deosebire de Raiffeisen, BCR plateste clientilor prima de stat

Dar spre deosebire de Raiffeisen, care a decis sa nu le achite clientilor prima de stat, desi asa le-a promis in momentul incheierii contractelor, BCR Banca pentru locuinte a luat o alta hotarare: sa le plateasca prima de stat clientilor, chiar daca banca nu a primit-o de la MDRAP.

Si asta in ciuda faptului ca BCR are mult mai multi clienti decat Raiffeisen.

Ce spune BCR:

„BCR Banca pentru Locuinte va apara interesele clientilor sai de efectele negative ale deciziei Curtii de Conturi. Drept urmare, am contestat in justitie decizia emisa de Curtea de Conturi a Romaniei, considerand-o neconforma atat cu principiile europene, cat si cu legislatia aplicabila sistemului de economisire creditare.

BCR Banca pentru Locuinte a luat decizia pentru moment, pana la finalizarea litigiilor impotriva Curtii de Conturi, de a plati, din resurse financiare ale bancii fondurile echivalente primei de stat cuvenite clientilor.

Va asiguram ca vom face tot posibilul pentru ca relatia de buna colaborare in spiritul bunei-credinte, manifestate pana acum atat de clientii nostri, cat si de BCR Banca pentru Locuinte sa nu fie influentata negativ de catre o decizie neconforma cu legislatia aplicabila  sistemului de economisire creditare a Curtii de Conturi bazata  pe o interpretare pe care o consideram nelegala.

Ne cerem scuze clientilor pentru neplacerile create si  reiteram faptul ca situatia creata este independenta de vointa noastra.  Ii asiguram pe clientii nostri ca BCR - Banca pentru Locuinte a depus si va depune toate eforturile pentru respectarea intocmai a obligatiilor contractuale, in conditiile legislative existente.”

Taguri: Raiffeisen Bank  TBI Credit IFN  

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Topul bancilor cu cele mai mici dobanzi la refinantarea creditelor ipotecare

Bancile cu cele mai mici dobanzi la refinantarea creditelor ipotecare sunt, in ordine, CEC Bank, BRD, Libra Bank, ING Bank si Banca Transilvania (BT), conform topului realizat de Bancherul.ro pe baza informatiilor publicate de banci. Clasamentul a fost intocmit detalii

Bancile cu cele mai mici dobanzi la creditele ipotecare

Bancile cu cele mai mici dobanzi fixe in primii 3,5 sau 10 ani la creditele ipotecare sunt Banca Transilvania (BT), BCR si CEC Bank, conform calculatoarelor de credit de pe site-urile bancilor. Topul a fost realizat pe baza unui imprumut in valoare de 250.000 de detalii

Cum raspunde BRD la intrebarile privind fraudele online

Fraudele online au devenit o problema pentru banci, astfel ca am trimis la BRD urmatoarele intrebari, in urma reclamatiilor primite de la cititorii care au fost victimele inselaciunilor prin intermediul unor false platforme de investitii: - Care este procedura detalii

Ocean Credit incalca legea privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit

Ocean Credit nu respecta legea contractelor de credit, OUG 50/2010, privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit, astfel incat acestia sa fie constienti de costul unui imprumut si sa-l poata compara cu ofertele altor IFN-uri sau banci. Concret, detalii

 



 

Ultimele Comentarii

  • LOAN OFFER

    Buna ziua Aceasta pentru a informa publicul larg că oferim împrumuturi celor care au nevoie de ... detalii

  • !

    Greu cu limba romana! Ce legatura are cuvantul "ecosistem" din limba romana cu sistemul de plati ... detalii

  • Bancnote vechi

    Am 2 bancnote vechi:1-1000000lei;2-5000000lei Anul ... detalii

  • Bancnote vechi

    Numar de ... detalii

  • Bancnote vechi

    Am 3 bancnote vechi:1-1000000lei;1-5000lei;1-100000;mai multe bancnote cu eclipsa de ... detalii