BANCI | Stirea Zilei

Cine ar trebui sa fie noul presedinte al CEC Bank?

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2017-03-12 21:26

Raspunsul este simplu: fie in continuare actualul presedinte, Radu Ghetea, un bancher experimentat, care a reusit sa modernizeze fosta casa de economii si sa o aduca la nivelul bancilor straine, fie un bancher tanar, din noua generatie, care si-a dovedit profesionalismul intr-o alta banca de succes, de exemplu in cadrul Bancii Transilvania.

Orice alta alegere, de exemplu o persoana apropiata vreunui partid, fara o experienta relevanta in conducerea unei banci de succes sau un bancher din vechea generatie, ar fi de rau augur pentru CEC Bank.

Pentru ca banca de stat nu are acum nevoie de altceva - precum o schimbare de strategie sau de orientare, de transformare intr-o banca de investitii sau alte diverse propuneri - decat de stabilitate si o dezvoltare in aceeasi directie pe care a pus-o actualul presedinte Radu Ghetea: o banca universala care poate oferi toate tipurile de produse si servicii, atat persoanelor fizice cat si firmelor.

In plus, CEC Bank are un avantaj competitiv puternic, ce poate fi exploatat mai bine: reteaua extinsa, de peste 1.000 de unitati, in principal in zona rurala, unde poate sustine sustenabil dezvoltarea regionala si agricultura.

CEC Bank are, in prezent, o structura si o activitate adecvata pentru o banca comerciala competitiva, este activa si acorda multe credite, la nivelul altor banci mari, precum BCR sau BRD, firmelor din agricultura, din zona rurala si autoritatilor locale, precum si imprumuturi de consum si imobiliare persoanelor fizice, ramanand in acelasi timp principala depozitara pentru economiile populatiei.

Banca de stat detine, de asemenea, o infrastructura moderna cu operatiuni pentru clientela, pornind de la carduri, ATM-uri si POS-uri, pana la aplicatiile de internet banking.

In aceste conditii, viitorul presedinte al bancii trebuie sa se concentreze pe dezvoltarea infrastructurii si produselor si serviciilor bancare existente, pe cresterea calitatii acestora, dar si sa amplifice avantajele competitive ale bancii, in special cele conferite de prezenta in zona rurala.

De altfel, CEC Bank este si in prezent una dintre primele, daca nu chiar prima optiune pentru agricultori in privinta finantarilor sau alte produse specifice, astfel ca trebuie sa-si mentina si sa-si consolideze aceasta pozitie.

Pe de alta parte, banca de stat trebuie sa devina mai eficienta din punct de vedere financiar, adica sa devina mai profitabila, in prezent fiind departe de nivelul bancilor private. Insa si din acest punct de vedere CEC Bank este pe drumult cel bun. Profitul a fost in crestere in ultimii ani, iar presedintele Ghetea spune ca in acest an ar putea urca spectaculos.

Cceea ce nu este usor, dat fiind ca CEC Bank are o retea de peste 1.000 de unitati, dublu comparativ cu BCR, de exemplu, ceea ce inseamna costuri ridicate.

De asemenea, la fel ca alte banci, si CEC Bank a trebuit sa-si faca o curatenie in bilant in privinta creditelor neperformante, ceea ce a provocat altor banci pierderi importante, dar nu si in cazul bancii de stat, care a reusit in toti anii de criza sa se mentina pe profit.

Pe de alta parte, sa nu uitam ca vorbim de o banca de stat, care spre deosebire de bancile private nu ar trebui sa aiba ca principal obiectiv profitabilitatea, ci rolul social pe care orice intreprindere de stat este obligata sa-l presteze pentru clientii sai, care in acelasi timp sunt si actionarii bancii.

CEC Bank nu a plecat, in anii dupa criza, cum au facut bancile private, din zonele rurale si din orasele mici, unde o unitate bancara este mult mai putin profitabila sau chiar poate avea pierdere, in comparatie cu unitatile din orasele mari sau din mall-uri, acolo unde in ultimul timp se da batalia intre bancile straine in cautare de profituri cat mai mari.

Si bine a facut, pentru ca CEC Bank este banca statului si primul sau obiectiv trebuie sa ramana acela de a fi prezenta mai ales la tara, sa sustina integrarea financiara si a celor cu resurse putine, a celor defavorizati social, dar mai ales sa finanteze agricultura.

Asadar, vedem ca, spre deosebire de o banca comerciala privata, CEC Bank trebuie sa aiba la conducere niste bancheri experimentati, intelepti, echilibrati, care sa aiba obiective diferite de cele ale unui bancher obisnuit, care este platit in primul rand in functie de cat de mare profit face.

In acelasi timp, la fel de important este, dupa cum am vazut si in ultimii ani, ca la conducerea CEC Bank sa fie un bancher integru si independent, care sa poata sa reziste unor presiuni politice. Tocmai de aceea alegerea conducerii CEC Bank se face conform noii legislatii de guvernanta corporativa, care ar trebui sa asigure independenta si profesionalismul conducatorilor bancii de stat, misiune suplinita pana acum, cu succes, de catre BNR, prin atributia sa de a aproba sau nu bancherii propusi de actionarii bancilor.

Ramane de vazut, in aceste conditii, care va fi alegerea Ministerului Finantelor, actionarul CEC Bank, pentru noul presedinte al CEC Bank, in cadrul procesului in curs de derulare pentru alegerea noii conduceri a bancii, pentru care candideaza un numar de 27 de persoane, conform informatiilor furnizate de Ministerul Finantelor, la solicitarea Bancherul.ro:

“Expertul independent SC Transearch Internațional SA, contractat de Ministerul Finanțelor Publice pentru procesul de selecție a candidaților la posturile de membru al Consiliului de administrație al CEC Bank S.A., a întocmit și depus la MFP lista scurtă de candidați cuprinzând 27 de persoane. Lista urmează să fie analizată și evaluată la nivelul MFP în vederea nominalizării persoanelor care vor fi propuse să ocupe posturile de membru al Consiliului de administrație al CEC, în conformitate cu prevederile Hotărârii de Guvern nr. 722/2016 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a unor prevederi din Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 109/2011 privind guvernanța corporativă a întreprinderilor publice, cu modificările și completările ulterioare.
Procedura de selecție a candidaților pentru posturile de membru al Consiliului de administrație al CEC Bank S.A. se va finaliza la data aprobării de către Banca Națională a României a persoanelor nominalizate pe aceste posturi de către Adunarea Generală a Acționarilor.”

In prezent, conducerea CEC Bank este asigurata de un Comitet de Directie si un Consiliu de Administratie.

Comitetul de Directie, care este conducerea executiva a bancii, este compunsa din:

Radu Gratian Ghetea - Presedinte
Andrei Liviu Stamatian - Prim-Vicepresedinte
Mihaela Lucica Popa - Vicepresedinte
Gheorghe Carabasan - Vicepresedinte
Mirela Iovu - Vicepresedinte

Consiliul de Administratie al CEC Bank are urmatoarea componenta:
Radu Gratian Ghetea - presedinte
Andrei Liviu Stamatian - membru
Mihaela Lucica Popa - membru
Gheorghe Carabasan - membru
Ciprian Badea - membru
Mirela Sitoiu - membru
Valentin Mavrodin - membru
Mihai Gogancea Vatasoiu - membru
Magdalena-Luminita Manea - membru
Eugen Dragos Doros - membru

Taguri: Banca Nationala a Romaniei (BNR)  Banca Transilvania  CEC Bank  Ministerul Finantelor  

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Topul bancilor cu cele mai mici dobanzi la refinantarea creditelor ipotecare

Bancile cu cele mai mici dobanzi la refinantarea creditelor ipotecare sunt, in ordine, CEC Bank, BRD, Libra Bank, ING Bank si Banca Transilvania (BT), conform topului realizat de Bancherul.ro pe baza informatiilor publicate de banci. Clasamentul a fost intocmit detalii

Bancile cu cele mai mici dobanzi la creditele ipotecare

Bancile cu cele mai mici dobanzi fixe in primii 3,5 sau 10 ani la creditele ipotecare sunt Banca Transilvania (BT), BCR si CEC Bank, conform calculatoarelor de credit de pe site-urile bancilor. Topul a fost realizat pe baza unui imprumut in valoare de 250.000 de detalii

Cum raspunde BRD la intrebarile privind fraudele online

Fraudele online au devenit o problema pentru banci, astfel ca am trimis la BRD urmatoarele intrebari, in urma reclamatiilor primite de la cititorii care au fost victimele inselaciunilor prin intermediul unor false platforme de investitii: - Care este procedura detalii

Ocean Credit incalca legea privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit

Ocean Credit nu respecta legea contractelor de credit, OUG 50/2010, privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit, astfel incat acestia sa fie constienti de costul unui imprumut si sa-l poata compara cu ofertele altor IFN-uri sau banci. Concret, detalii

 



 

Ultimele Comentarii

  • LOAN OFFER

    Buna ziua Aceasta pentru a informa publicul larg că oferim împrumuturi celor care au nevoie de ... detalii

  • !

    Greu cu limba romana! Ce legatura are cuvantul "ecosistem" din limba romana cu sistemul de plati ... detalii

  • Bancnote vechi

    Am 2 bancnote vechi:1-1000000lei;2-5000000lei Anul ... detalii

  • Bancnote vechi

    Numar de ... detalii

  • Bancnote vechi

    Am 3 bancnote vechi:1-1000000lei;1-5000lei;1-100000;mai multe bancnote cu eclipsa de ... detalii