BANCI | Stirea Zilei

CEC Bank a reusit sa-si majoreze profitul cu 30% in 2015, la 11 milioane lei, in ciuda problemelor cu curatarea bilantului de creditele neperformante

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2016-06-01 00:02

CEC Bank, banca detinuta integral de statul roman, prin Ministerul Finantelor, si condusa de Radu Ghetea, a reusit sa-si majoreze profitul cu 30% in 2015, la 11 milioane lei, in ciuda problemelor cu curatarea bilantului de credite neperformante.

Activele CEC Bank au scazut usor, cu 1,69% (473 milioane lei) in 2015, la 27,507 miliarde lei, de la 27,980 miliarde lei in 2014, insa banca si-a majorat stocul de credite cu 12,47%, echivalentul a 1,487 miliarde lei net, la un total de 13,415 miliarde lei la valoarea neta (fara provizioane).

Soldul brut al creditelor a crescut de la 13 la 14,6 miliarde lei, cresterea importanta, de 13,6%, fiind in segmentul persoanelor juridice (de la 8,8 la 10 miliarde lei). Creditele pentru IMM-uri au fost majorate cu 765 milioane lei iar pentru autoritatile publice locale (AAPL-uri) cu 596 milioane lei.

Soldul brut al creditelor pentru populatie a avansat cu 10%. CEC Bank a acordat in 2015 un numar de 29.090 credite noi, in valoare de 1,210 miliarde lei, dintre care 4.516 credite Prima Casa, in valoare de 741 milioane lei. CEC Bank are o cota de piata de 15% la creditele Prima Casa.

Atat stocul de credite, cat mai ales profitul bancii, sunt afectate insa destul de serios de problemele pe care le are banca in procesul de curatare a bilantului de creditele neperformante, volumul de provizioane pentru acestea fiind destul de ridicat.

Intrucat CEC Bank nu face parte dintr-un grup financiar-bancar, neavand astfel posibilitatea transferurilor expunerilor neperformante la alte entitati din cadrul grupului specializate in gestionarea unor astfel de creante, asa cum s-a intamplat in cazul bancilor concurente, dupa cum precizeaza banca in raportul anual, procesul de curatare a bilantului este mai anevoios si in consecinta si indicatorii de neperformanta sunt mai ridicati.

Astfel, rata creditelor neperformante (rata expunerilor neperformante, conform definitiei ABE) a ajuns in decembrie 2014 la 25,41%, fata de 20,71% media sistemului bancar, insa a scazut la 17,5% in 2015, fata de media sistemului bancar de 13,61%, datorita scoaterii din bilant (write-off) a neperformantelor si vanzarii unei parti a acestora.

Curatenia bilantului inseamna si majorarea provizioanelor, care s-au ridicat la 458 milioane lei in 2015, aproape de nivelul profitului operational al bancii, de 474 milioane lei.

Administrarea riscului si curatenia bilantului, alaturi de problema de recapitalizare, ar putea fi asadar principalele provocari ale CEC Bank si in acest an.

In acelasi timp, banca de stat are un rol tot mai important in creditarea persoanelor fizice dar mai ales a firmelor din zona rurala agricola, unde CEC Bank detine o retea de peste 500 de unitati care pot fi o infrastructura esentiala pentru cresterea bancarizarii si accesarii fondurilor europene.

Vezi aici alte amanunte despre bilantul CEC Bank in 2015

Taguri: credite ipotecare  Prima Casa  credite firme  CEC Bank  credite neperformante  

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Topul bancilor cu cele mai mici dobanzi la refinantarea creditelor ipotecare

Bancile cu cele mai mici dobanzi la refinantarea creditelor ipotecare sunt, in ordine, CEC Bank, BRD, Libra Bank, ING Bank si Banca Transilvania (BT), conform topului realizat de Bancherul.ro pe baza informatiilor publicate de banci. Clasamentul a fost intocmit detalii

Bancile cu cele mai mici dobanzi la creditele ipotecare

Bancile cu cele mai mici dobanzi fixe in primii 3,5 sau 10 ani la creditele ipotecare sunt Banca Transilvania (BT), BCR si CEC Bank, conform calculatoarelor de credit de pe site-urile bancilor. Topul a fost realizat pe baza unui imprumut in valoare de 250.000 de detalii

Cum raspunde BRD la intrebarile privind fraudele online

Fraudele online au devenit o problema pentru banci, astfel ca am trimis la BRD urmatoarele intrebari, in urma reclamatiilor primite de la cititorii care au fost victimele inselaciunilor prin intermediul unor false platforme de investitii: - Care este procedura detalii

Ocean Credit incalca legea privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit

Ocean Credit nu respecta legea contractelor de credit, OUG 50/2010, privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit, astfel incat acestia sa fie constienti de costul unui imprumut si sa-l poata compara cu ofertele altor IFN-uri sau banci. Concret, detalii

 



 

Ultimele Comentarii

  • LOAN OFFER

    Buna ziua Aceasta pentru a informa publicul larg că oferim împrumuturi celor care au nevoie de ... detalii

  • !

    Greu cu limba romana! Ce legatura are cuvantul "ecosistem" din limba romana cu sistemul de plati ... detalii

  • Bancnote vechi

    Am 2 bancnote vechi:1-1000000lei;2-5000000lei Anul ... detalii

  • Bancnote vechi

    Numar de ... detalii

  • Bancnote vechi

    Am 3 bancnote vechi:1-1000000lei;1-5000lei;1-100000;mai multe bancnote cu eclipsa de ... detalii