BANCI | Stirea Zilei

Ce baca a fost criticata indirect de Isarescu pentru dobanda de 5% la contul de economii in euro

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2012-06-29 11:26

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a reluat miercuri, intr-o conferinta de presa, criticile dure la adresa bancilor romanesti cu capital strain care practica dobanzi prea mari atat la depozitele cat si la creditele in euro.

„Fractura intre nivelul dobanzilor in euro de pe pietele monetare si la BCE, unde este foarte scazut, si cel la depozitele si creditele in valuta din Romania, deriva, pe de o parte, dintr-o abordare eronata pe care multe banci cu capital strain din Romania o au, ele crezand ca daca vor declansa pe plan intern o batalie de atragere a unor resurse limitate ale populatiei si firmelor vor avea de castigat.

Noi am spus ca aceasta escaladare este chiar periculoasa si am rugat Directia de supraveghere sa ia pe rand fiecare banca ce face promovari din acestea de 5% la euro, pe care le-am vazut si eu, si sa-i intrebe unde spera domniile lor ca-si vor plasa aceste resurse, in ce tipuri de credite si cat de performante se vor dovedi aceste credite, mai ales ca in trecut multe diintre ele nu au fost performante.”

Spunand ca a vazut banci care sunt dispuse sa plateasca o dobanda chiar si de 5% pentru resursele atrase in euro, guvernatorul s-a gandit, probabil, la promotia lansata in urma cu 2 luni de BRD, pentru un cont de economii, promotie inca in vigoare pana la finalul lunii iunie.

Contul de economii al BRD, denumit Smart Cont, se pare ca s-a dovedit un produs nu foarte destept, in conditiile in care nu a fost clar daca poate fi accesat doar de clientii noi ai bancii sau si de cei vechi, astfel incat eficienta acestuia pare discutabila.

Mai ales ca dobanda-soc promovata de banca, cu mult peste cea a altor banci, chiar si a celor grecesti, a pus pe ganduri multa lume, si dupa cum se vede a declansat actiuni drastice la nivelul BNR, nefiind exclus sa se fi lasat chiar si cu sanctiuni la nivelul bancii.

Guvernatorul Isarescu a mai spus miercuri ca dobanzile mari la euro „sunt si o consecinta a faptului ca bancile romanesti, in special cele cu capital strain, au dezvoltat o dependenta exagerata as spune, de resurele primite de la bancile-mama.”

Mugur Isarescu: „Noi am spus si in trecut ca era spre limite aceasta dependenta. Am adresat o invitatie bancilor straine cu capital strain sa gandeasca mai bine creditul in valuta si riscurile pe care le incuba dezvoltarea acestui tip de credit, chiar daca pe termen scurt acesta ar parea foarte atractiv, fiind o sursa foarte buna de profit: se imprumutau de la bancile-mama cu 2-3-4 procente si extindeau credite catre debitorii romani cu 8-9-10 procente, dobanzi care au parut mai atractive si pentru ca imprumuturile in lei erau mai scumpe.

„Revenind, prima chestiune care arata o fractura intre nivelul dobanzilor pe pietele monetare si la BCE, unde este foarte scazut, si la depozitele si creditele in valuta in Romania, apare datorita acestei dependinte mari care s-a dovedit vulnerabila, in conditiile in care numitul funding, adica finantarea bancilor fiica de bancile-mama, a ridicat probleme. Iar acum aceasta vulnerabilitate, aceasta dependenta exagerata, aceasta pozitie noua a bancilor-mama care la randul lor trebuie sa se capitalizeze, sa-si rezolve problemele globale, in sensul ca au probleme cu subsidiarele si din alte tari nu doar din Romania, toate aceste vulnerabilitati se razbuna.”

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Topul bancilor cu cele mai mici dobanzi la refinantarea creditelor ipotecare

Bancile cu cele mai mici dobanzi la refinantarea creditelor ipotecare sunt, in ordine, CEC Bank, BRD, Libra Bank, ING Bank si Banca Transilvania (BT), conform topului realizat de Bancherul.ro pe baza informatiilor publicate de banci. Clasamentul a fost intocmit detalii

Bancile cu cele mai mici dobanzi la creditele ipotecare

Bancile cu cele mai mici dobanzi fixe in primii 3,5 sau 10 ani la creditele ipotecare sunt Banca Transilvania (BT), BCR si CEC Bank, conform calculatoarelor de credit de pe site-urile bancilor. Topul a fost realizat pe baza unui imprumut in valoare de 250.000 de detalii

Cum raspunde BRD la intrebarile privind fraudele online

Fraudele online au devenit o problema pentru banci, astfel ca am trimis la BRD urmatoarele intrebari, in urma reclamatiilor primite de la cititorii care au fost victimele inselaciunilor prin intermediul unor false platforme de investitii: - Care este procedura detalii

Ocean Credit incalca legea privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit

Ocean Credit nu respecta legea contractelor de credit, OUG 50/2010, privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit, astfel incat acestia sa fie constienti de costul unui imprumut si sa-l poata compara cu ofertele altor IFN-uri sau banci. Concret, detalii

 



 

Ultimele Comentarii