BANCI | Stirea Zilei

Cat de mult au crescut dobanzile la credite si depozite dupa socul ROBOR si unde ar putea ajunge in acest an

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2018-01-04 22:51

Dobanzile la credite si depozite s-au stabilizat dupa socul ROBOR din octombrie, dar ar putea sa mai creasca in acest an, urmand inflatia si dobanda de referinta a BNR.

Dublarea indicelui ROBOR la 3 luni, care sta la baza modificarii dobanzilor la credite, de la 0,9% in septembrie la 1,8% in noiembrie anul trecut, s-a reflectat in cresterea ratelor de dobanda la imprumuturile in derulare contractate de populatie si firme de la banci cu doar 32 puncte de baza, de la 5,43% la 5,75%, arata statisticile BNR.

In acelasi timp, dobanzile la depozitele in sold au crescut mai putin, cu doar noua puncte de baza, de la 0,83% la 0,92%, astfel incat bancile si-au majorat marja de profit.

In privinta dobanzilor la creditele noi, bancile le-au majorat intr-o proportie asemanatoare cu cele in sold, respectiv cu 37 puncte de baza, de la 5,51% in septembrie la 5,88% in octombrie, in timp ce dobanzile la depozitele noi au fost modificate identic, de la 0,60% la 1,03%.

In octombrie, ROBOR la 3 luni a urcat cu inca 40 de puncte de baza, pana la 2,20%, iar efectul pe piata dobanzilor la credite si depozite a fost mult mai bland.

Dobanda la creditele in sold a crescut in noiembrie cu doar 11 puncte de baza, de la 5,75% la 5,86%, in timp ce dobanda la depozite a ramas neschimbata, la 0,92%.

La creditele noi, dobanda a crescut mai putin, cu doar 6 puncte de baza, mai putin decat cea pentru depozite, care a avansat cu 8 puncte, de la 1,03% la 1,11%.

In decembrie, ROBOR s-a stabilizat, ba chiar a incheiat anul in scadere, la un nivel de 2,05%, ceea ce inseamna ca dobanzile la credite si depozite ar trebui, la randul lor, sa ramana la aceleasi niveluri in decembrie.

Dobanzile vor continua sa creasca in 2018

Cu toate acestea, atat ROBOR cat si dobanzile la credite si depozite vor continua sa urce in 2018, din cauza cresterii inflatiei, estimata sa depaseasca 4% in 2018, fata de 3,23% in prezent, ceea ce va determina BNR sa majoreze dobanda de referinta pana la 3% la finalul anului, de la 1,7% in prezent, conform estimarilor analistilor bancilor.

BNR prognozeaza o inflatie de 3,9% la finalul primului trimestru din 2018, care ar urma sa scada spre finalul acestui an la 3,5%, adica exact la limita superioara a intervalului de variatie, de 1 punct fata de tinta de 2,5% pe an.

Revenirea inflatiei in marja de variatie stabilita de BNR ar fi mai sigura daca banca centrala va majora cat mai devreme dobanda de referinta, considera Lucian Croitoru, consilierul pe politica monetara al guvernatorului Mugur Isarescu:

“Cu cât rata dobânzii va fi crescută mai devreme, cu atât mai bine. Pe de o parte, s-ar evita o dezancorare a anticipațiilor inflaționiste, mărind probabilitatea ca, în a doua parte a anului 2018, inflația să reintre în banda țintită de BNR, de la nivelurile mai înalte care se vor înregistra în primăvară-vară. În plus, va exista mai devreme un spațiu mai mare pentru a reduce rata dobânzii dacă va apărea o recesiune. Pe de altă parte, oricât de devreme va fi crescută rata dobânzii, ea va fi considerată la originea scăderii ritmului de creștere a PIB în 2018”, spune Croitoru, intr-o analiza a inflatiei publicata pe site-ul de opinii al BNR.

De altfel, si economistii bancilor se astepta ca BNR sa majoreze dobanda de referinta chiar in sedinta de luni, 8 ianuarie, de la 1,75% la 2% pe an.

In consecinta, avand in vedere ca nivelul ROBOR la 3 luni este deja peste dobanda de politica monetara, probabil ca dobanzile nu vor mai creste atat de mult in urmatoarea perioada, mai ales ca BNR este acum in pozitia de creditor net al sistemului bancar, care a trecut de la surplus la deficit de lichiditate, iar banca centala poate controla mai bine nivelul dobanzilor de pe piata monetara.

Mugur Isarescu, guvernatorul BNR, a declarat ca ROBOR ar trebui sa ramana aproape de nivelul dobanzii de referinta, pe care sa nu o depaseasca cu mai mult de un punct procentual.

"De acum inainte, trebuie sa va uitati la dobanda BNR, aceasta va fi dobanda de referinta in Romania", a spus Isarescu. (vezi aici detalii)

Cei care au credite in euro vor avea de suportat o povara in plus, intrucat si cursul euro/leu este anticipat sa urce in continuare pana la nivelul de 4,7 lei pentru un euro, de la 4,64 lei in prezent.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Topul bancilor cu cele mai mici dobanzi la refinantarea creditelor ipotecare

Bancile cu cele mai mici dobanzi la refinantarea creditelor ipotecare sunt, in ordine, CEC Bank, BRD, Libra Bank, ING Bank si Banca Transilvania (BT), conform topului realizat de Bancherul.ro pe baza informatiilor publicate de banci. Clasamentul a fost intocmit detalii

Bancile cu cele mai mici dobanzi la creditele ipotecare

Bancile cu cele mai mici dobanzi fixe in primii 3,5 sau 10 ani la creditele ipotecare sunt Banca Transilvania (BT), BCR si CEC Bank, conform calculatoarelor de credit de pe site-urile bancilor. Topul a fost realizat pe baza unui imprumut in valoare de 250.000 de detalii

Cum raspunde BRD la intrebarile privind fraudele online

Fraudele online au devenit o problema pentru banci, astfel ca am trimis la BRD urmatoarele intrebari, in urma reclamatiilor primite de la cititorii care au fost victimele inselaciunilor prin intermediul unor false platforme de investitii: - Care este procedura detalii

Ocean Credit incalca legea privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit

Ocean Credit nu respecta legea contractelor de credit, OUG 50/2010, privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit, astfel incat acestia sa fie constienti de costul unui imprumut si sa-l poata compara cu ofertele altor IFN-uri sau banci. Concret, detalii

 



 

Ultimele Comentarii

  • LOAN OFFER

    Buna ziua Aceasta pentru a informa publicul larg că oferim împrumuturi celor care au nevoie de ... detalii

  • !

    Greu cu limba romana! Ce legatura are cuvantul "ecosistem" din limba romana cu sistemul de plati ... detalii

  • Bancnote vechi

    Am 2 bancnote vechi:1-1000000lei;2-5000000lei Anul ... detalii

  • Bancnote vechi

    Numar de ... detalii

  • Bancnote vechi

    Am 3 bancnote vechi:1-1000000lei;1-5000lei;1-100000;mai multe bancnote cu eclipsa de ... detalii