Cat de efecienta a fost supravegherea BNR inainte de a fi obligata de BCE sa puna mana pe aspirator? Bancile au facut provizioane dupa normele IFRS mai mari decat le-a impus anterior BNR
Autor: Bancherul.ro
2015-02-19 18:22
Dupa ce au trecut la standardele internationale de contabilitate IFRS, in 2012, bancile au recunoscut mai multe pierderi decat atunci cand constituiau provizioane dupa standardele RAS impunse de BNR, au dezvaluit astazi oficialii bancii centrale responsabili de supravegherea bancilor. Cum se explica acest lucru, in conditiile in care se stia ca standardele de provizionare BNR sunt mai stricte decat cele IFRS, iar clientii bancilor erau afectati mai puternic de criza inainte de 2012 decat in urmatorii ani, cand economia a inceput sa creasca?
Nu cumva supravegherea stricta a BNR a fost doar un mit, destramat de noile date, care ar putea sugera ca BNR ar fi trebuit sa fie mai vigilenta si sa faca mai devreme curatenie in sistem? Adica inainte de a fi obligata de BCE, in 2014, sa puna mana pe matura si scoata scheletele din dulapurile bancilor.
Sa vedem ce a raspuns la aceasta intrebare prim-viceguvernatorul BNR, Florin Georgescu, responsabil de supravegherea bancilor, in cadrul unui colocviu organizat de banca centrala.
Florin Georgescu: “Normele erau racordate la practicile si la experienta din perioda respectiva. S-a dovedit ca aplicarea normelor de provizionare in cauza a asigurat un sistem bancar solid, bine capitalizat, rata de solvabiliate era in jur de 13-15%.
Unele dintre credite nu ajunsesera in situatia de a fi necesar pentru a fi provizionate, pe de o parte, iar pe de alta parte capacitatea financiara a fiecarui debitor s-a deteriorat la un anumit moment, iar in final, prin trecerea la IFRS, dar si prin actiunea bancii nationale, s-a actionat mai ferm pentru a curati, intr-adevar, cat mai complet, bilanturile bancilor.
Deci orice activitate, la inceput, cand te confrunti cu ea, si are si efecte mai putin favorabile, crezi tu, ca agent economic, ca vor veni vremuri mai bune peste 6 luni sau 1 an, iar costurile riscurilor asumate vor fi mai mici. Dar cand vezi ca situatia persista si deteriorarea capacitatii financiare a unei categorii de debitori este in continuare prezenta, incepi sa recunosti pierderea din bilant, deprecierea activului, care nu mai face 100 de unitati ci 50, deci faci provizion de 50.
Deci a fost un proces de constientizare, pe de o parte, de responsabilizare, pe de alta parte, dar si de sprijin din partea BNR, pentru ca se ajunsese la 22% rata creditelor neperformante, iar acum a scazut la 13% si ceva (13,9e%, de fapt n.r.). Nu e clar ca s-a introdus un aspirator mai performant in a curati bilanturile? Am administrat mai bine acest aspirator, am apasat mai bine pe butoane, ati vazut ca sunt carti mari la aspiratoarele acestea, complicate si astea (Georgescu e poznas n.r).”
Ar mai fi pus mana BNR pe aspirator daca nu era silita de BCE?
Florin Georgescu recunoaste, asadar, ca BNR a asteptat sa vada daca nu cumva situatia clientilor bancilor se va imbunatati, inainte de a impune bancilor sa-si recunoasca pierderile.
Iar scheletele ar mai fi stat probabil si mai mult in dulapurile bancilor daca nu ar fi venit, in 2014, testele de stres ale BCE si evaluarea calitatii activelor (AQR), in perspectiva aderarii la Uniunea Bancara.
Dupa cum ati observat, Georgescu nu aminteste nimic de acest lucru, subliniind doar contextul trecerii la IFRS si actiunea mai ferma, cu aspiratorul, a bancii centrale.
Georgescu: NPL-urile sunt la nivel european, de 12-14%!?
Georgescu mentioneaza ca BNR si-a facut datoria iar bancile si-au asumat pierderile, astfel ca rata creditelor neperformante (NPL) a ajuns la nivel european, de 12-14%. In decembrie 2014, rata de neperformanta a scazut la 14%. Insa procesul nu s-a finalizat, adauga Georgescu: urmeaza si alte efecte, pentru a se oferi o imagine cat mai fidela a bilanturilor bancilor.
Florin Georgescu: “Si-au asumat dansii (bancherii), e gestiunea dumnealor, au castigat, au pierdut, au facut provizioane, au adus capital. Noi la nivel bancar nu ne mai putem duce la fiecare subdiviziune a muncii, genul controlului tip butic, ne uitam la mall-uri, pentru ca sunt conglomerate, vedeti ce cladiri frumoase au, acolo intra multe directii, multe activitati, milioane de tranzactii, si vedem efectul. Sta bine, e solvabila, e lichida, are suficient capital? Astea sunt principalele caracteristici ale reglementarii si apoi ale supravegherii. Iar dumnealor si-au asumat riscurile, le-au si platit la un moment dat, si banca nationala a stimulat si auditorii externi, care au reevaluat garantiile, au verificat daca s-au constituit provizioanele in mod adecvat.
Deci banca nationala si-a facut datoria si suntem la nivel de pondere a NPL-urilor in total portfoliu de credit privat la nivel european, deci in jur de 12-14%. Mai urmeaza efectele actiunilor bancilor si ale bancii nationale, pentru a continua aceasta actiune de oferire a unei imagini cat mai fidele a bilantului bancii raportat la realitatea din banca respectiva.”
- Sa intelegem ca procesul de curatare a bancilor, de scoatere a scheletor din dulapurile bancilor, s-a incheiat si nu vom mai avea surprize, ai ales ca urmeaza testele de stres ale BCE? La ce surprize ne putem astepta de la aceste teste de stres? l-am intrebat pe Georgescu.
Florin Georgescu: “Noi avem elaborate aceste teste de stres si nu sunt concluzii ingrijoratoare, exista procedurile si instrumentarul la dispozitia directiei de stabilitate financiara si a directiei de supraveghere, pentru a actiona preventiv atunci cand este cazul la o banca sau alta. Deci repet: rata solvabilitatii este 17,3% in decembrie 2014, venind de la 14-15%. Lichiditatea este in mod confortabil peste 1. Asa incat, ce sa va spun? Mai vreti niste titluri pentru presa? Luati-o pe cea cu buticul si cu mall-ul, daca vinde ziarul.”
Bancherii responsabili au depus eforturi pentru a face provizioane
Florin Georgescu explicase, in cadrul conferintei de la BNR, conditiile in care bancherii "s-au dovedit responsabili si au facut eforturi" pentru constituirea de provizioane.
Florin Georgescu: "Apropo de recunoastere, de responsabilitate si de efortul facut de banci pentru recunoasterea pierderilor:
Primii trei ani (2009-2011) au fost caracterizati prin aplicarea standardelor de contabilitate romanesti (RAS), care aveau un caracter centralizat si impuneau un anumit mod de provizionare unitar, dupa anumite reguli: erau 5 categorii de credite, cu niste procente la fiecare, de la 0 pana la 100% pentru piedere. Asta reprezenta o cheltuiala, iar bancherul avea o libertate restrictionata de decizie. Daca un client a intarziat 10 zile, provizionul era de 5%, creditul fiind clasat in categoria sub observatie; a intarziat 180 de zile, creditul devine indoielnic (iar creditul era provizionat integral).
Dupa criza, in perioada 2009-2011, bancile au facut provizioane de 23,6 miliarde de lei, in medie de 7,8 miliarde pe an, in conditiile unui sistem de provizionare normat de o maniera mai stricta de BNR, in mod administrativ si centralizat. IFRS este un sistem contabil care in domeniul provizioanelor are niste norme mai flexibile, bazate pe recunoasterea unui risc, un fenomen intamplat, totodata trebuie sa fii si responabil fata de banca, deponenti, actionari.
Toate aceste judecati, in raport cu aceste principii, se circumscriu rationamentului sau judecatii profesionale. Inainte, cand avea o intarziere de 50 de zile, BNR spunea ca trebuie facut provizion de 20%, pentru ca era in observatie. S-a desfiintat clasificarea aceea iar acum, la final de luna, ofiterul bancar specializat in domeniu, cu cartile de IFRS insusite, face rationamentul profesional.
Acum unii ar putea sa zica: a fost recunoastere, a fost responsabilitate, dar a mai fost si ceva subiectivism, pentru ca rationamentul acesta profesional, fiind un rationament exprimat in conditii de liberate, mai presupune, zic unii, poate si interes personal, de grup: sa iesim bine la bilant, sa iesim bine la actionari, la dividende, ne mai da un mandat! Adica trebuie sa vedem si laturile acestea mai putin obiective, care sunt prezente totusi in realitate si pe care directia de supraveghere le surprinde pana la urma in evaluarea de risc, iar in final, la iesire, nimeni nu scapa de evaluare. Actionarul intreaba: cate dividende mi-ai dat? Anul trecut 7 euro si acum 0,5 euro? Incepe sa introduca inca un audit si sa faca o alta evaluare a conducerii bancii.
Asa incat, atunci cand trec la o normare mai flexibila a provizionarii...pai daca atunci cand era rigoarea si strictetea erau mai mari pe RAS, ai facut provizioane de 7,8 miliarde in 2009-2011, cand capacitata financiara a debitorilor se degradase mai accentuat, in 2012-2014, cand deja s-au mai refacut unele componente ale puterii de cumparare, precum si ale afacerilor, pentru ca a inceput economia sa mai creasca, facem provizioane mai mari?!
Pai atunci cand e criza si am norme mai dure, fac provizioane mai mici, si atunci cand intervine o norma de provizionare mai flexibila, mai creste si economia, se mai reface si puterea de cumparare, capacitatea financiara a debitorilor, inregistram provizioane mai mari: fata de 7,8 milliarde lei media intre 2009 si 2011, avem o medie de 10 miliarde intre 2012 si 2014!
Aici intervine pricipiul recunoasterii: am recunoscut ca trebuie sa fac provizioane, ca am o degradare a portofoliului de active, sunt si mai responsabil, de aceea provizionez.
Noi zicem aici, fara sa ne arogam cine stie ce merite, ca responsabilitatea asta manifestata in banci a fost stimulata si de directia de supraveghere, de domnul director Cinteza si Cosmescu impreuna cu colegii, care nu au scris scrisori ca Eminescu, au scris recomandari: de la 1 la 4. Iar rezultatele se vad in faptul ca ponderea NPL-urilor a scazut de la 22,3% la 13% si ceva.
Asa incat in aceste cifre vedem ca exista pe de o parte o constientizare mai buna a responsabilitatii, o mai mare acuratete in aceste conditii a situatiilor financiare, exista o situatie de optimism dupa curatirea bilanturilor pentru relansarea pe baze sanatoase a creditarii in Romania, ca principala activitate a bancilor. Si efortul acesta a fost suportat si de conduceea bancilor, in privinta bonusurilor, a remunerarii.
La aceste elemente date de rezultatele financiare mai slabe, trebuie sa adaugam si efortul actionarilor de a capitaliza bancile. In timp ce cresc provizioanele, nu ai profitabilitate, ci pierdere, care consuma din capital, totusi capitalizarea bancilor exprimata prin indicele de solvabilitate este in crestere de la 14-15%, la peste 17%.
De ce? Pentru ca in anii 2009-2014, actionarii, dupa exercitarea rolului pro-activ al BNR prin directia de supraveghere, au venit cu aporturi de capital de 1,8 miliarde euro, fara sa luam in calcul capitalul de rang 2, provenit din imprumuturi subordonate, cu durata mai mare de 5 ani, de o jumatate de miliard.”
Comentarii
Adauga un comentariu
Adauga un comentariu folosind contul de Facebook
Alte stiri din categoria: Stirea Zilei
Topul bancilor cu cele mai mici dobanzi la refinantarea creditelor ipotecare
Bancile cu cele mai mici dobanzi la refinantarea creditelor ipotecare sunt, in ordine, CEC Bank, BRD, Libra Bank, ING Bank si Banca Transilvania (BT), conform topului realizat de Bancherul.ro pe baza informatiilor publicate de banci. Clasamentul a fost intocmit detalii
Bancile cu cele mai mici dobanzi la creditele ipotecare
Bancile cu cele mai mici dobanzi fixe in primii 3,5 sau 10 ani la creditele ipotecare sunt Banca Transilvania (BT), BCR si CEC Bank, conform calculatoarelor de credit de pe site-urile bancilor. Topul a fost realizat pe baza unui imprumut in valoare de 250.000 de detalii
Cum raspunde BRD la intrebarile privind fraudele online
Fraudele online au devenit o problema pentru banci, astfel ca am trimis la BRD urmatoarele intrebari, in urma reclamatiilor primite de la cititorii care au fost victimele inselaciunilor prin intermediul unor false platforme de investitii: - Care este procedura detalii
Ocean Credit incalca legea privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit
Ocean Credit nu respecta legea contractelor de credit, OUG 50/2010, privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit, astfel incat acestia sa fie constienti de costul unui imprumut si sa-l poata compara cu ofertele altor IFN-uri sau banci. Concret, detalii
- Care banci au cele mai bune dobanzi la depozitele in lei?
- Topul bancilor cu cele mai mari dobanzi la depozitele in euro
- Vreti sa investiti in actiuni Transgaz? Google va recomanda 4 platforme pe care se fac fraude
- Lista platformelor de investitii pentru fraude online (actualizat)
- Topul bancilor cu cele mai mici dobanzi la creditele ipotecare
- Articole tip reclama mascata in doua reviste celebre din America si Romania
- Profitul bancilor, in crestere cu 10%
- Ce dobanzi au bancile la refinantarea unui credit de nevoi personale
- Un IFN le cere clientilor sa plateasca nu doar restantele, ci si ratele din viitor
- Ce dobanzi au bancile la creditele de nevoi personale?
Profil de Bancher
-
Mihaela Lupu, Vicepresedinte Executiv, Chief Financial Officer - CFO
UniCredit Bank
Din decembrie 2013, Mihaela Lupu ocupa pozitia de ... vezi profil
Criza COVID-19
- In majoritatea unitatilor BRD se poate intra fara certificat verde
- La BCR se poate intra fara certificat verde
- Firmele, obligate sa dea zile libere parintilor care stau cu copiii in timpul pandemiei de coronavirus
- CEC Bank: accesul in banca se face fara certificat verde
- Cum se amana ratele la creditele Garanti BBVA
Topuri Banci
- Topul bancilor dupa active si cota de piata in perioada 2022-2015
- Topul bancilor cu cele mai mici dobanzi la creditele de nevoi personale
- Topul bancilor la active in 2019
- Topul celor mai mari banci din Romania dupa valoarea activelor in 2018
- Topul bancilor dupa active in 2017
Asociatia Romana a Bancilor (ARB)
- Băncile din România nu au majorat comisioanele aferente operațiunilor în numerar
- Concurs de educatie financiara pentru elevi, cu premii in bani
- Creditele acordate de banci au crescut cu 14% in 2022
- Romanii stiu educatie financiara de nota 7
- Gradul de incluziune financiara in Romania a ajuns la aproape 70%
ROBOR
- ROBOR: ce este, cum se calculeaza, ce il influenteaza, explicat de Asociatia Pietelor Financiare
- ROBOR a scazut la 1,59%, dupa ce BNR a redus dobanda la 1,25%
- Dobanzile variabile la creditele noi in lei nu scad, pentru ca IRCC ramane aproape neschimbat, la 2,4%, desi ROBOR s-a micsorat cu un punct, la 2,2%
- IRCC, indicele de dobanda pentru creditele in lei ale persoanelor fizice, a scazut la 1,75%, dar nu va avea efecte imediate pe piata creditarii
- Istoricul ROBOR la 3 luni, in perioada 01.08.1995 - 31.12.2019
Taxa bancara
- Normele metodologice pentru aplicarea taxei bancare, publicate de Ministerul Finantelor
- Noul ROBOR se va aplica automat la creditele noi si prin refinantare la cele in derulare
- Taxa bancara ar putea fi redusa de la 1,2% la 0,4% la bancile mari si 0,2% la cele mici, insa bancherii avertizeaza ca indiferent de nivelul acesteia, intermedierea financiara va scadea iar dobanzile vor creste
- Raiffeisen anunta ca activitatea bancii a incetinit substantial din cauza taxei bancare; strategia va fi reevaluata, nu vor mai fi acordate credite cu dobanzi mici
- Tariceanu anunta un acord de principiu privind taxa bancara: ROBOR-ul ar putea fi inlocuit cu marja de dobanda a bancilor
Statistici BNR
- Deficitul contului curent, aproape 20 miliarde euro după primele nouă luni
- Deficitul contului curent, aproape 18 miliarde euro după primele opt luni
- Deficitul contului curent, peste 9 miliarde euro pe primele cinci luni
- Deficitul contului curent, 6,6 miliarde euro după prima treime a anului
- Deficitul contului curent pe T1, aproape 4 miliarde euro
Legislatie
- Legea nr. 311/2015 privind schemele de garantare a depozitelor şi Fondul de garantare a depozitelor bancare
- Rambursarea anticipata a unui credit, conform OUG 50/2010
- OUG nr.21 din 1992 privind protectia consumatorului, actualizata
- Legea nr. 190 din 1999 privind creditul ipotecar pentru investiții imobiliare
- Reguli privind stabilirea ratelor de referinţă ROBID şi ROBOR
Lege plafonare dobanzi credite
- BNR propune Parlamentului plafonarea dobanzilor la creditele bancilor intre 1,5 si 4 ori peste DAE medie, in functie de tipul creditului; in cazul IFN-urilor, plafonarea dobanzilor nu se justifica
- Legile privind plafonarea dobanzilor la credite si a datoriilor preluate de firmele de recuperare se discuta in Parlament (actualizat)
- Legea privind plafonarea dobanzilor la credite nu a fost inclusa pe ordinea de zi a comisiilor din Camera Deputatilor
- Senatorul Zamfir, despre plafonarea dobanzilor la credite: numai bou-i consecvent!
- Parlamentul dezbate marti legile de plafonare a dobanzilor la credite si a datoriilor cesionate de banci firmelor de recuperare (actualizat)
Anunturi banci
- Cate reclamatii primeste Intesa Sanpaolo Bank si cum le gestioneaza
- Platile instant, posibile la 13 banci
- Aplicatia CEC app va functiona doar pe telefoane cu Android minim 8 sau iOS minim 12
- Bancile comunica automat cu ANAF situatia popririlor
- BRD bate recordul la credite de consum, in ciuda dobanzilor mari, si obtine un profit ridicat
Analize economice
- Inflația anuală a crescut marginal
- Comerțul cu amănuntul - în creștere cu 7,7% cumulat pe primele 9 luni
- România, pe locul 16 din 27 de state membre ca pondere a datoriei publice în PIB
- România, tot prima în UE la inflația anuală, dar decalajul s-a redus
- Exporturile lunare în august, la cel mai redus nivel din ultimul an
Ministerul Finantelor
- Datoria publică, 51,4% din PIB la mijlocul anului
- Deficit bugetar de 3,6% din PIB după prima jumătate a anului
- Deficit bugetar de 3,4% din PIB după primele cinci luni ale anului
- Deficit bugetar îngrijorător după prima treime a anului
- Deficitul bugetar, -2,06% din PIB pe primul trimestru al anului
Biroul de Credit
- FUNDAMENTAREA LEGALITATII PRELUCRARII DATELOR PERSONALE IN SISTEMUL BIROULUI DE CREDIT
- BCR: prelucrarea datelor personale la Biroul de Credit
- Care banci si IFN-uri raporteaza clientii la Biroul de Credit
- Ce trebuie sa stim despre Biroul de Credit
- Care este procedura BCR de raportare a clientilor la Biroul de Credit
Procese
- ANPC pierde un proces cu Intesa si ARB privind modul de calcul al ratelor la credite
- Un client Credius obtine in justitie anularea creditului, din cauza dobanzii prea mari
- Hotararea judecatoriei prin care Aedificium, fosta Raiffeisen Banca pentru Locuinte, si statul sunt obligati sa achite unui client prima de stat
- Decizia Curtii de Apel Bucuresti in procesul dintre Raiffeisen Banca pentru Locuinte si Curtea de Conturi
- Vodafone, obligata de judecatori sa despagubeasca un abonat caruia a refuzat sa-i repare un telefon stricat sau sa-i dea banii inapoi (decizia instantei)
Stiri economice
- Datoria publică, 52,7% din PIB la finele lunii august 2024
- -5,44% din PIB, deficit bugetar înaintea ultimului trimestru din 2024
- Prețurile industriale - scădere în august dar indicele anual a continuat să crească
- România, pe locul 4 în UE la scăderea prețurilor agricole
- Industria prelucrătoare, evoluție neconvingătoare pe luna iulie 2024
Statistici
- România, pe locul trei în UE la creșterea costului muncii în T2 2024
- Cheltuielile cu pensiile - România, pe locul 19 în UE ca pondere în PIB
- Dobanda din Cehia a crescut cu 7 puncte intr-un singur an
- Care este valoarea salariului minim brut si net pe economie in 2024?
- Cat va fi salariul brut si net in Romania in 2024, 2025, 2026 si 2027, conform prognozei oficiale
FNGCIMM
- Programul IMM Invest continua si in 2021
- Garantiile de stat pentru credite acordate de FNGCIMM au crescut cu 185% in 2020
- Programul IMM invest se prelungeste pana in 30 iunie 2021
- Firmele pot obtine credite bancare garantate si subventionate de stat, pe baza facturilor (factoring), prin programul IMM Factor
- Programul IMM Leasing va fi operational in perioada urmatoare, anunta FNGCIMM
Calculator de credite
- ROBOR la 3 luni a scazut cu aproape un punct, dupa masurile luate de BNR; cu cat se reduce rata la credite?
- In ce mall din sectorul 4 pot face o simulare pentru o refinantare?
Noutati BCE
- Acord intre BCE si BNR pentru supravegherea bancilor
- Banca Centrala Europeana (BCE) explica de ce a majorat dobanda la 2%
- BCE creste dobanda la 2%, dupa ce inflatia a ajuns la 10%
- Dobânda pe termen lung a continuat să scadă in septembrie 2022. Ecartul față de Polonia și Cehia, redus semnificativ
- Rata dobanzii pe termen lung pentru Romania, in crestere la 2,96%
Noutati EBA
- Bancile romanesti detin cele mai multe titluri de stat din Europa
- Guidelines on legislative and non-legislative moratoria on loan repayments applied in the light of the COVID-19 crisis
- The EBA reactivates its Guidelines on legislative and non-legislative moratoria
- EBA publishes 2018 EU-wide stress test results
- EBA launches 2018 EU-wide transparency exercise
Noutati FGDB
- Banii din banci sunt garantati, anunta FGDB
- Depozitele bancare garantate de FGDB au crescut cu 13 miliarde lei
- Depozitele bancare garantate de FGDB reprezinta doua treimi din totalul depozitelor din bancile romanesti
- Peste 80% din depozitele bancare sunt garantate
- Depozitele bancare nu intra in campania electorala
CSALB
- La CSALB poti castiga un litigiu cu banca pe care l-ai pierde in instanta
- Negocierile dintre banci si clienti la CSALB, in crestere cu 30%
- Sondaj: dobanda fixa la credite, considerata mai buna decat cea variabila, desi este mai mare
- CSALB: Romanii cu credite caută soluții pentru reducerea ratelor. Cum raspund bancile
- O firma care a facut un schimb valutar gresit s-a inteles cu banca, prin intermediul CSALB
First Bank
- Ce trebuie sa faca cei care au asigurare la credit emisa de Euroins
- First Bank este reprezentanta Eurobank in Romania: ce se intampla cu creditele Bancpost?
- Clientii First Bank pot face plati prin Google Pay
- First Bank anunta rezultatele financiare din prima jumatate a anului 2021
- First Bank are o noua aplicatie de mobile banking
Noutati FMI
- FMI: criza COVID-19 se transforma in criza economica si financiara in 2020, suntem pregatiti cu 1 trilion (o mie de miliarde) de dolari, pentru a ajuta tarile in dificultate; prioritatea sunt ajutoarele financiare pentru familiile si firmele vulnerabile
- FMI cere BNR sa intareasca politica monetara iar Guvernului sa modifice legea pensiilor
- FMI: majorarea salariilor din sectorul public si legea pensiilor ar trebui reevaluate
- IMF statement of the 2018 Article IV Mission to Romania
- Jaewoo Lee, new IMF mission chief for Romania and Bulgaria
Noutati BERD
- Creditele neperformante (npl) - statistici BERD
- BERD este ingrijorata de investigatia autoritatilor din Republica Moldova la Victoria Bank, subsidiara Bancii Transilvania
- BERD dezvaluie cat a platit pe actiunile Piraeus Bank
- ING Bank si BERD finanteaza parcul logistic CTPark Bucharest
- EBRD hails Moldova banking breakthrough
Noutati Federal Reserve
- Federal Reserve anunta noi masuri extinse pentru combaterea crizei COVID-19, care produce pagube "imense" in Statele Unite si in lume
- Federal Reserve urca dobanda la 2,25%
- Federal Reserve decided to maintain the target range for the federal funds rate at 1-1/2 to 1-3/4 percent
- Federal Reserve majoreaza dobanda de referinta pentru dolar la 1,5% - 1,75%
- Federal Reserve issues FOMC statement
Noutati BEI
- BEI a redus cu 31% sprijinul acordat Romaniei in 2018
- Romania implements SME Initiative: EUR 580 m for Romanian businesses
- European Investment Bank (EIB) is lending EUR 20 million to Agricover Credit IFN
Mobile banking
- Comisioanele BRD pentru MyBRD Mobile, MyBRD Net, My BRD SMS
- Termeni si conditii contractuale ale serviciului You BRD
- Recomandari de securitate ale BRD pentru utilizatorii de internet/mobile banking
- CEC Bank - Ghid utilizare token sub forma de card bancar
- Cinci banci permit platile cu telefonul mobil prin Google Pay
Noutati Comisia Europeana
- Avertismentul Comitetului European pentru risc sistemic (CERS) privind vulnerabilitățile din sistemul financiar al Uniunii
- Cele mai mici preturi din Europa sunt in Romania
- State aid: Commission refers Romania to Court for failure to recover illegal aid worth up to €92 million
- Comisia Europeana publica raportul privind progresele inregistrate de Romania in cadrul mecanismului de cooperare si de verificare (MCV)
- Infringements: Commission refers Greece, Ireland and Romania to the Court of Justice for not implementing anti-money laundering rules
Noutati BVB
- BET AeRO, primul indice pentru piata AeRO, la BVB
- Laptaria cu Caimac s-a listat pe piata AeRO a BVB
- Banca Transilvania plateste un dividend brut pe actiune de 0,17 lei din profitul pe 2018
- Obligatiunile Bancii Transilvania se tranzactioneaza la Bursa de Valori Bucuresti
- Obligatiunile Good Pople SA (FRU21) au debutat pe piata AeRO
Institutul National de Statistica
- Deficitul balanței comerciale la 9 luni, cu 15% mai mare față de aceeași perioadă a anului trecut
- Producția industrială, în scădere semnificativă
- Pensia reală, în creștere cu 8,7% pe luna august 2024
- Avansul PIB pe T1 2024, majorat la +0,5%
- Industria prelucrătoare a trecut pe plus în aprilie 2024
Informatii utile asigurari
- Data de la care FGA face plati pentru asigurarile RCA Euroins: 17 mai 2023
- Asigurarea împotriva dezastrelor, valabilă și in caz de faliment
- Asiguratii nu au nevoie de documente de confirmare a cutremurului
- Cum functioneaza o asigurare de viata Metropolitan pentru un credit la Banca Transilvania?
- Care sunt documente necesare pentru dosarul de dauna la Cardif?
ING Bank
- La ING se vor putea face plati instant din decembrie 2022
- Cum evitam tentativele de frauda online?
- Clientii ING Bank trebuie sa-si actualizeze aplicatia Home Bank pana in 20 martie
- Obligatiunile Rockcastle, cel mai mare proprietar de centre comerciale din Europa Centrala si de Est, intermediata de ING Bank
- ING Bank transforma departamentul de responsabilitate sociala intr-unul de sustenabilitate
Ultimele Comentarii
-
!
Greu cu limba romana! Ce legatura are cuvantul "ecosistem" din limba romana cu sistemul de plati ... detalii
-
Bancnote vechi
Am 2 bancnote vechi:1-1000000lei;2-5000000lei Anul ... detalii
-
Bancnote vechi
Numar de ... detalii
-
Bancnote vechi
Am 3 bancnote vechi:1-1000000lei;1-5000lei;1-100000;mai multe bancnote cu eclipsa de ... detalii
-
Schimbare numar telefon Raiffeisen
Puteti schimba numarul de telefon la Raiffeisen din aplicatia Smart Mobile/Raiffeisen Online, ... detalii