BRD a facut un profit record, dar cate reclamatii a avut, cate fraude online, de cate ori nu a mers aplicatia YOU?
Autor: Bancherul.ro
2024-02-09 09:04
„Rezultate financiare excelente”, „performanta exceptionala in finantare”, „volum impresionant de credite”, „activitate robusta de leasing”.
O abundenta de epitete euforice si de cifre financiare record, in cresteri procentuale de doua cifre, au caracterizat prezentarea, in cadrul unei conferinte de presa, a rezutatelor financiare din 2023 de catre sefii BRD, banca detinuta in majoritate de grupul francez Societe Generale, despre care s-a spus recent ca intentioneaza sa vanda BRD.
Nicio cifra, insa, si nicio performanta bombastica nu a putut oferi noua sefa a bancii, Maria Rousseva, la intrebarea jurnalistului Bancherul.ro, despre problemele clientilor bancii: cate reclamatii a inregistrat banca, la ce s-au referit acestea, cum au fost solutionate.
Nici in comunicatul BRD nu exista nici macar un singur cuvant despre reclamatiile clientilor bancii, ci doar despre rezultatele financiare "excelente" ale bancii.
Cum ramane, insa, cu fraudele online? Cati clienti ai bancii au cazut victima inselatoriilor, mai ales prin investitii in criptomonede, si ce a facut BRD pentru a-i ajuta si pentru a preveni astfel de cazuri? Niciun raspuns concret, niciun rezultat record, nicio performanta exceptionala in aceasta privinta.
Dar de cate ori nu a mers aplicatia YOU BRD anul trecut si cate probleme au intampinat clientii bancii cu aceasta? Nicio cifra nu am obtinut nici la aceasta intrebare. Nicio activitate robusta sau impresionanta.
Am pus aceste intrebari nu pentru ca am avea ceva impotriva rezultatelor financiare bune raportate de banca, ci pentru a ridica problema dezechilibrului dintre interesele financiare ale companiei si calitatea serviciilor si protectia consumatorului.
Sefa BRD, Rousseva, a mentionat, in cadrul conferintei, ca banca este preocupata de imbunatatirea relatiei cu clientii, numai ca vorbele nu sunt suficiente.
Avem nevoie de cifre si date concrete si cu privire la reclamatii, la problemele tehnice ale aplicatiei, la fraudele online, nu doar despre profit, venituri, dividende, credite si depozite.
Comunicatul BRD:
REZULTATELE GRUPULUI BRD ÎN ANUL 2023: ACTIVITATE COMERCIALĂ REMARCABILĂ, REZULTATE FINANCIARE RECORD
08 Feb 2024
Principalele tendințe comerciale și indicatori financiari ai BRD Groupe Société Générale la 31 decembrie 2023 la nivel consolidat, în conformitate cu Standardele Internaționale de Raportare Financiară (IFRS):
- Activitate de creditare solidă și aproape de îndeplinirea obiectivului nostru de finanțare durabilă stabilit pentru 2025
- Performanță excepțională în finanțarea companiilor (+23% an/an), determinată atât de clienții IMM (+18% an/an), cât și de companiile mari (+26% an/an)
- Un volum record de 7,7 miliarde RON de credite noi acordate persoanelor fizice și cel mai bun an în ceea ce privește producția de credite de consum (+20% an/an)
- Activitate robustă de leasing, creștere cu 20% an/an a portofoliului la sfârșitul anului 2023
- Volum impresionant de finanțări sustenabile în 2023, de 2,3 miliarde RON
- Creștere consistentă de 10,1% a bazei diversificate de depozite
- Dinamică bună a zonei digitale
YOU BRD a ajuns la peste 1,4 milioane de utilizatori la sfârșitul anului 2023, +33% an/an; aplicația este acum disponibilă și pentru persoanele fizice autorizate
- Oferta digitală extinsă cu produse de investiții 100% online
- Rezultate financiare excelente
- Creștere substanțială a veniturilor operaționale brute, +13% an/an, beneficiind de efectul favorabil al veniturilor
- Calitate ridicată a portofoliului de credite: nivel minim istoric al ratei creditelor neperformante (1,9%) și grad confortabil de acoperire a creditelor neperformante (76%); eliberări nete ale costului riscului, de 57 milioane RON în 2023
- Profit net în creștere cu 24% față de anul precedent, ajungând la 1.656 milioane RON; ROE de 21%.
"Într-un context care a rămas destul de dificil, BRD a obținut o performanță remarcabilă, atât în ceea ce privește activitatea comercială, cât și rezultatele financiare.
Portofoliul nostru de credite a crescut cu aproape 13% față de sfârșitul anului 2022. Am atins un volum record de 7,7 mld. lei de credite noi acordate persoanelor fizice, 1 din 7 credite în sold la nivelul pieței la sfârșitul anului 2023 fiind acordat de BRD. În același timp, am sprijinit activ companiile în demersurile lor, oferindu-le finanțarea necesară pentru a se dezvolta, crea locuri de muncă sau inova, contribuind la performanța economică generală. Catalizator remarcabil al creșterii, împrumuturile acordate companiilor au avansat cu 23%, evoluție bazată atât pe contribuția puternică a segmentului IMM, cât și pe cea a clienților companii mari. În plus, am continuat să progresăm în direcția obiectivului strategic de finanțare sustenabilă de 1 miliard de euro până la sfârșitul anului 2025, adăugând în 2023 volume de 2,3 miliarde lei. Cu o sumă cumulată de 800 milioane EUR finanțări sustenabile, ne așteptăm să atingem în avans acest obiectiv.
Îmbunătățirea experienței digitale a clienților rămâne o prioritate pe agenda noastră. Oferta digitală a BRD a fost extinsă cu produse de investiții accesibile 100% online. Avem acum peste 1,4 milioane de utilizatori ai aplicației mobile YouBRD, în creștere cu 33% față de 2022.
Toate acestea s-au tradus printr-o performanță financiară solidă, cu un profit net în creștere cu 24% și ROE de 21%, demonstrând soliditatea și reziliența modelului nostru de business.
În continuare, BRD rămâne un partener dedicat pentru toți clienții săi, îndeplinindu-și ferm și cu responsabilitate misiunea de bancă de top în România", a declarat Maria Rousseva, CEO-ul BRD Groupe Société Générale.
Partener de top pentru economia românească și pentru clienții noștri
Creditele nete ale Grupului BRD, inclusiv creanțele din leasing, au înregistrat o creștere de două cifre, +12,8% față de finalul anului 2022, prin contribuția puternică a segmentelor retail și corporate.
Pe partea de retail (soldul creditelor nete este în creștere cu 6,7% an/an la finalul anului 2023), BRD a înregistrat un nivel record de 7,7 miliarde RON de credite noi acordate persoanelor fizice în 2023 și, de asemenea, cel mai bun an pentru creditele noi de consum, cu o creștere impresionantă de 20% an/an. Acordând 1 din 7 credite pentru persoane fizice în sold pe piață, BRD și-a consolidat poziția pe acest segment. Creditele nete acordate clienților companii mici au contribuit de asemenea la creștere, atingând o dinamică impresionantă de +46,4% an/an la sfârșitul anului 2023.
Finanțarea companiilor a continuat să înregistreze performanțe remarcabile (soldul creditelor nete în creștere cu 23% an/an la sfârșitul anului 2023), alimentată de contribuția robustă a segmentului IMM-urilor (+18,4% an/an la sfârșitul anului 2023) și de realizările excepționale la nivelul creditelor acordate companiilor mari (+25,8% an/an la sfârșitul anului 2023). În plus, activitatea de leasing a păstrat un ritm de creștere substanțial (+20,2% an/an la sfârșitul anului 2023). BRD a rămas un partener de încredere pentru IMM-uri prin participarea activă la programul IMM Invest Plus, cu 2,6 mld. lei credite aprobate în 2023, +27% față de 2022.
BRD joacă un rol important în finanțarea tranziției verzi prin integrarea principiilor ESG în operațiunile sale de creditare și prin definirea unor obiective strategice clare în această direcție. Se estimează că obiectivul de 1 miliard de euro finanțări sustenabile până la sfârșitul anului 2025, definit în planul Horizons 2025, va fi atins în avans. În 2023, valoarea noilor tranzacții de finanțare sustenabilă care au susținut, printre altele, un important proiect fotovoltaic sau au cofinanțat proiecte de eficiență energetică, s-a ridicat la 2,3 mld. lei, ceea ce duce finanțarea sustenabilă cumulată la aproximativ 800 mil. euro la sfârșitul anului 2023.
Baza de depozite a avut o expansiune constantă (+10,1% an/an la sfârșitul anului 2023). Cea mai stabilă și amplă sursă de finanțare, depozitele retail, sunt în continuă creștere, marcând o performanță puternică de +9,9% în dinamică anuală la sfârșitul anului 2023. Depozitele clienților persoane juridice au avut o evoluție similară, fiind în creștere cu 10,6% an/an, în principal datorită intrărilor nete mai mari din partea clienților IMM (+15,1% an/an la sfârșitul anului 2023).
Impact și prezență digitală sporite
BRD continuă să avanseze în ceea ce privește digitalizarea prin extinderea ofertei de servicii accesibile 100% online la produsele de investiții, fluxul de documente și tranzacționarea fiind ușor accesibile pe website. Aplicația de mobile banking YouBRD este îmbogățită constant cu noi funcționalități, accesibilă acum și persoanelor fizice autorizate, cu o comunicare îmbunătățită cu clienții și oferind curs de schimb preferențial. Creșterea continuă a adoptării digitale este vizibilă, YouBRD devenind aplicația financiară de zi cu zi pentru mai mult de 1,4 milioane clienți, o creștere de 33% în 2023 față de anul precedent.
Performanță financiară excelentă și un bilanț solid
Veniturile anuale ale Grupului BRD au atins 3.834 milioane RON, față de 3.459 milioane RON în 2022, în creștere cu 10,8%, volumele mai mari și ratele ridicate ale dobânzilor de piață fiind principalele motoare de creștere. Veniturile nete din dobânzi au marcat o dinamică solidă de 15% la nivel anual, temperată de cheltuieli mai mari, asociate în principal depozitelor la termen în creștere. Veniturile nete din comisioane au rămas destul de stabile față de nivelul din 2022, pe fondul unor efecte de contrabalansare: venituri mai mici din activitatea cu carduri, având în vedere creșterea penetrării pachetelor de cont curent, în linie cu tendința pieței, contracția comisioanelor pentru tranzacțiile cu numerar, în principal pe un efect de bază, dar venituri în creștere din activitățile de creditare, asigurări și piețe de capital. Categoria ”alte venituri” a avut o evoluție pozitivă, datorată dinamicii puternice și stabile a activității pe piețele financiare.
Deși tendințele dezinflaționiste au fost resimțite pe tot parcursul anului, inflația încheind anul la un nivel exprimat printr-o singură cifră, media pentru întregul an a fost exprimată tot prin două cifre, menținând o presiune ridicată asupra cheltuielilor operaționale. Cu toate acestea, prin menținerea unei discipline riguroase în materie de cheltuieli, creșterea acestora a fost limitată la +8,6% în 2023 față de 2022. Dinamica cheltuielilor de personal (+7,1% an/an față de 2022, la 963 milioane RON de la 899 milioane RON în 2022) reflectă ajustările salariilor și ale altor beneficii în cadrul contractului colectiv de muncă, într-un context inflaționist și pe o piață extrem de competitivă pentru talente. Evoluția altor costuri este legată în principal de serviciile externalizate și de creșterea cheltuielilor IT&C care susțin progresul parcursului nostru digital.
Veniturile operaționale brute au atins 1.939 milioane RON (+13,1% față de 2022), iar raportul cost/venit s-a îmbunătățit pe fondul efectului favorabil al veniturilor (49,4% în 2023 față de 50,4% în 2022).
Pe parcursul anului 2023, calitatea activelor a continuat să se îmbunătățească, rata NPL scăzând sub 2% (1,9% la sfârșitul anului 2023 față de 2,6% la sfârșitul anului 2022), în timp ce rata de acoperire a NPL a rămas confortabilă (75,9% la sfârșitul anului 2023 față de 76,5% la sfârșitul anului 2023, la nivelul Băncii1). Costul riscului a înregistrat o eliberare netă de 57,4 milioane RON pe parcursul anului 2023, comparativ cu o cheltuilă netă de 95,1 milioane RON în 2022, având în vedere recuperările continue ale expunerilor neperformante și formarea limitată de credite neperformante.
Având în vedere toate aceste aspecte, performanța anului 2023 a fost excelentă, iar rezultatul net al Grupului BRD a marcat o creștere robustă de 24% an/an, atingând un nivel record de 1.656 milioane RON, comparativ cu 1.337 milioane RON în 2022. ROE a atins 21% față de 15,9% în 2022.
Poziția de capital a BRD este solidă, cu o rată de adecvare a capitalului de 21,5% în decembrie 2023 (la nivel individual, cu fonduri proprii incluzând 40% din profitul aferent S1 2023, încorporare în avans deja aprobată de BNR).
Având în vedere rezultatele anului, precum și traiectoria estimată a adecvării capitalului, Consiliul de Administrație al BRD a decis să propună un dividend corespunzător unei rate de distribuire de 60% din profitul net al Băncii aferent anului 2023 (dividend brut de 1,4070 RON / acțiune)2, sub rezerva votului favorabil al Adunării Generale Anuale a Acționarilor din 25 Aprilie 2024.
Sustenabilitatea, în centrul strategiei BRD
2023 a fost un an deosebit de bogat în acțiuni și evenimente legate de implementarea strategiei de mediu, sociale și de guvernanță a BRD.
BRD a publicat cea de-a doua ediție a Raportului său de sustenabilitate, redactat în conformitate cu cerințele legislației UE și românești privind raportarea nefinanciară și bazat pe standardele GRI.
BRD a continuat să își urmărească obiectivele stabilite în foaia de parcurs Horizons 2025, care a definit, printre altele, ambiții ESG importante: să își sprijine clienții în tranziția energetică și să fie lider în domeniul finanțării verzi în România. Cu o finanțare sustenabilă cumulată de aproximativ 800 de milioane EUR la sfârșitul anului 2023, este de așteptat ca obiectivul stabilit pentru sfârșitul anului 2025, de 1 miliard EUR, să fie atins în avans.
În 2023, BRD a oferit o serie de finanțări importante pentru companii, începând cu un împrumut bilateral legat de obiective de durabilitate pentru o companie de utilități publice (~250 mn EUR). De asemenea, BRD a acordat 3 credite sustenabile (verzi sau cu impact social) în favoarea unor municipalități (Brașov, Oradea și Târgu Lăpuș), o serie de credite vizând proiecte de panouri fotovoltaice și de eficiență energetică sau soluții de mobilitate.
În octombrie 2023, banca a organizat, împreună cu partenerii săi de la Social Innovation Solutions, cea de-a doua ediție a Climate Change Summit. Peste 1 milion de spectatori din întreaga lume au urmărit transmisiunea live.
Banca a continuat să sprijine acțiunile sociale și comunitare: cultură, educație și sport. În 2023, BRD a semnat două parteneriate importante la nivel național: Proiectul "Între Vecini", care își propune să regenereze spiritul comunitar, creând comunități urbane în orașele din România, pe de o parte, și Rețeaua de Natură Urbană și Rețeaua Geoparcurilor din România, pe de altă parte, cu scopul de a uni comunitățile rurale și urbane în jurul conservării naturii și dezvoltării durabile.
"Ziua V", platforma internă de voluntariat a BRD, a crescut ca număr de participanți, numărând peste 2.500 de voluntari, și a desfășurat 24 de acțiuni pe întreg teritoriul României în 2023.
Pentru bune practici în guvernanța corporativă și comunicarea cu investitorii în anul 2023, BRD a primit, pentru al doilea an consecutiv, nota 10 în evaluarea Vektor a ARIR.
În decembrie 2023, Sustainable Fitch a atribuit băncii un rating ESG de "3" și un scor de 60, BRD fiind astfel prima bancă din România evaluată de Sustainable Fitch si al cărei rating a fost publicat. În plus, BRD și-a îmbunătățit scorul de risc ESG acordat de Sustainalytics la 14,4 (o îmbunătățire de 2,9 puncte față de 2022).
Rezultatele financiare preliminare ale Grupului BRD la finalul anului 2023 sunt disponibile pentru public și investitori pe site-ul web al băncii, www.brd.ro, începând cu ora 09:00. Copii ale documentelor vor putea fi obținute, la cerere, gratuit, la sediul central al BRD - Groupe Société Générale, situat în Bulevardul Ion Mihalache nr. 1-7, sector 1, București.
Note:
1 Rata NPL, rata de acoperire NPL, la nivel individual
2 Propunerea de distribuire a dividendelor este condiționată de primirea acordului în principiu din partea Băncii Naționale a României.
Dacă nu se precizează altfel, toate variațiile sunt față de 2022 (pentru elementele aferente contului de profit și pierdere) sau față de sfârșitul lunii decembrie 2022 (pentru elementele aferente bilanțului).
-----
BRD Groupe Société Générale operează o rețea de 432 de unități. Activele totale ale băncii se ridicau, la sfârșitul lunii septembrie 2023, la 77 miliarde lei.
BRD face parte din Grupul Société Générale, unul dintre cele mai mari grupuri europene de servicii financiare. Grupul are 117.000 de angajați în 60 de țări și 25 de milioane de clienți la nivel mondial în cele trei activități-cheie ale sale:
- Retail banking în Franța
- Servicii bancare globale și soluții pentru investitori
- Retail banking internațional, mobilitate și servicii de leasing
Taguri: BRD Groupe Societe Generale Reclamatie BRD probleme functionare aplicatie mobile banking reclamatie banca banca YOU BRD rezultate financiare banci
Comentarii
Marius!
Felicitari! Respect! Si asta este valabil pentru intreg Top 10!
Adauga un comentariu
Adauga un comentariu folosind contul de Facebook
Alte stiri din categoria: Stirea Zilei
Nu ne mai pacaliti cu credite online cu dobanda 0%!
Ofertele de credite online cu dobanda 0 in prima luna sau prima saptamana ale unor IFN-uri precum Hora Credit sau Ferratum pot fi considerate o practica inselatoare, asadar ilegala, intrucat determina oamenii sa obtina imprumuturi fara dobanda la inceput, dar sa plateasca ulterior dobanzi detalii
Ce dobanzi au creditele online ale IFN-urilor, dupa plafonare
Dobanzile la creditele online acordate de IFN-uri au scazut doar putin, in general cu 0,2 puncte procentuale pe zi, de la 1,2% la 1% pe zi, adica 365% pe an, dupa intrarea in vigoare a legii 243 din 2024 privind plafonarea dobanzilor la creditele IFN-urilor. Legea obliga IFN-urile sa detalii
Care sunt cardurile de credit cu cele mai mici dobanzi?
Cardurile de credit cu cele mai mici dobanzi din oferta principalelor banci sunt, in ordine, cele emise de CEC Bank, Libra Bank si Banca Transilvania (BT), conform clasamentului intocmit de Bancherul.ro. Cea mai mica dobanda este a cardului CEC Bank, 17,41%, te tip variabil, compusa din detalii
Topul bancilor cu cele mai mici dobanzi la refinantarea creditelor ipotecare
Bancile cu cele mai mici dobanzi la refinantarea creditelor ipotecare sunt, in ordine, CEC Bank, BRD, Libra Bank, ING Bank si Banca Transilvania (BT), conform topului realizat de Bancherul.ro pe baza informatiilor publicate de banci. Clasamentul a fost intocmit detalii
- Bancile cu cele mai mici dobanzi la creditele ipotecare
- Cum raspunde BRD la intrebarile privind fraudele online
- Ocean Credit incalca legea privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit
- Care banci au cele mai bune dobanzi la depozitele in lei?
- Topul bancilor cu cele mai mari dobanzi la depozitele in euro
- Vreti sa investiti in actiuni Transgaz? Google va recomanda 4 platforme pe care se fac fraude
- Lista platformelor de investitii pentru fraude online (actualizat)
- Topul bancilor cu cele mai mici dobanzi la creditele ipotecare
- Articole tip reclama mascata in doua reviste celebre din America si Romania
- Profitul bancilor, in crestere cu 10%
Criza COVID-19
- In majoritatea unitatilor BRD se poate intra fara certificat verde
- La BCR se poate intra fara certificat verde
- Firmele, obligate sa dea zile libere parintilor care stau cu copiii in timpul pandemiei de coronavirus
- CEC Bank: accesul in banca se face fara certificat verde
- Cum se amana ratele la creditele Garanti BBVA
Topuri Banci
- Topul bancilor dupa active si cota de piata in perioada 2022-2015
- Topul bancilor cu cele mai mici dobanzi la creditele de nevoi personale
- Topul bancilor la active in 2019
- Topul celor mai mari banci din Romania dupa valoarea activelor in 2018
- Topul bancilor dupa active in 2017
Asociatia Romana a Bancilor (ARB)
- Băncile din România nu au majorat comisioanele aferente operațiunilor în numerar
- Concurs de educatie financiara pentru elevi, cu premii in bani
- Creditele acordate de banci au crescut cu 14% in 2022
- Romanii stiu educatie financiara de nota 7
- Gradul de incluziune financiara in Romania a ajuns la aproape 70%
ROBOR
- ROBOR: ce este, cum se calculeaza, ce il influenteaza, explicat de Asociatia Pietelor Financiare
- ROBOR a scazut la 1,59%, dupa ce BNR a redus dobanda la 1,25%
- Dobanzile variabile la creditele noi in lei nu scad, pentru ca IRCC ramane aproape neschimbat, la 2,4%, desi ROBOR s-a micsorat cu un punct, la 2,2%
- IRCC, indicele de dobanda pentru creditele in lei ale persoanelor fizice, a scazut la 1,75%, dar nu va avea efecte imediate pe piata creditarii
- Istoricul ROBOR la 3 luni, in perioada 01.08.1995 - 31.12.2019
Taxa bancara
- Normele metodologice pentru aplicarea taxei bancare, publicate de Ministerul Finantelor
- Noul ROBOR se va aplica automat la creditele noi si prin refinantare la cele in derulare
- Taxa bancara ar putea fi redusa de la 1,2% la 0,4% la bancile mari si 0,2% la cele mici, insa bancherii avertizeaza ca indiferent de nivelul acesteia, intermedierea financiara va scadea iar dobanzile vor creste
- Raiffeisen anunta ca activitatea bancii a incetinit substantial din cauza taxei bancare; strategia va fi reevaluata, nu vor mai fi acordate credite cu dobanzi mici
- Tariceanu anunta un acord de principiu privind taxa bancara: ROBOR-ul ar putea fi inlocuit cu marja de dobanda a bancilor
Statistici BNR
- Deficitul contului curent, aproape 20 miliarde euro după primele nouă luni
- Deficitul contului curent, aproape 18 miliarde euro după primele opt luni
- Deficitul contului curent, peste 9 miliarde euro pe primele cinci luni
- Deficitul contului curent, 6,6 miliarde euro după prima treime a anului
- Deficitul contului curent pe T1, aproape 4 miliarde euro
Legislatie
- Legea nr. 311/2015 privind schemele de garantare a depozitelor şi Fondul de garantare a depozitelor bancare
- Rambursarea anticipata a unui credit, conform OUG 50/2010
- OUG nr.21 din 1992 privind protectia consumatorului, actualizata
- Legea nr. 190 din 1999 privind creditul ipotecar pentru investiții imobiliare
- Reguli privind stabilirea ratelor de referinţă ROBID şi ROBOR
Lege plafonare dobanzi credite
- BNR propune Parlamentului plafonarea dobanzilor la creditele bancilor intre 1,5 si 4 ori peste DAE medie, in functie de tipul creditului; in cazul IFN-urilor, plafonarea dobanzilor nu se justifica
- Legile privind plafonarea dobanzilor la credite si a datoriilor preluate de firmele de recuperare se discuta in Parlament (actualizat)
- Legea privind plafonarea dobanzilor la credite nu a fost inclusa pe ordinea de zi a comisiilor din Camera Deputatilor
- Senatorul Zamfir, despre plafonarea dobanzilor la credite: numai bou-i consecvent!
- Parlamentul dezbate marti legile de plafonare a dobanzilor la credite si a datoriilor cesionate de banci firmelor de recuperare (actualizat)
Anunturi banci
- Cate reclamatii primeste Intesa Sanpaolo Bank si cum le gestioneaza
- Platile instant, posibile la 13 banci
- Aplicatia CEC app va functiona doar pe telefoane cu Android minim 8 sau iOS minim 12
- Bancile comunica automat cu ANAF situatia popririlor
- BRD bate recordul la credite de consum, in ciuda dobanzilor mari, si obtine un profit ridicat
Analize economice
- România, „lanterna roșie” a cheltuielilor pentru cercetare-dezvoltare în UE
- Deficitul contului curent, peste 24 miliarde euro după primele zece luni
- Deficit comercial record în octombrie 2024
- Productivitatea în comerț, peste cea din industrie
- -6,2% din PIB, deficit bugetar după zece luni
Ministerul Finantelor
- Datoria publică, 51,4% din PIB la mijlocul anului
- Deficit bugetar de 3,6% din PIB după prima jumătate a anului
- Deficit bugetar de 3,4% din PIB după primele cinci luni ale anului
- Deficit bugetar îngrijorător după prima treime a anului
- Deficitul bugetar, -2,06% din PIB pe primul trimestru al anului
Biroul de Credit
- FUNDAMENTAREA LEGALITATII PRELUCRARII DATELOR PERSONALE IN SISTEMUL BIROULUI DE CREDIT
- BCR: prelucrarea datelor personale la Biroul de Credit
- Care banci si IFN-uri raporteaza clientii la Biroul de Credit
- Ce trebuie sa stim despre Biroul de Credit
- Care este procedura BCR de raportare a clientilor la Biroul de Credit
Procese
- ANPC pierde un proces cu Intesa si ARB privind modul de calcul al ratelor la credite
- Un client Credius obtine in justitie anularea creditului, din cauza dobanzii prea mari
- Hotararea judecatoriei prin care Aedificium, fosta Raiffeisen Banca pentru Locuinte, si statul sunt obligati sa achite unui client prima de stat
- Decizia Curtii de Apel Bucuresti in procesul dintre Raiffeisen Banca pentru Locuinte si Curtea de Conturi
- Vodafone, obligata de judecatori sa despagubeasca un abonat caruia a refuzat sa-i repare un telefon stricat sau sa-i dea banii inapoi (decizia instantei)
Stiri economice
- Inflația anuală a crescut la 5,11%, prin efect de bază
- Datoria publică, 54,4% din PIB la finele lunii septembrie 2024
- România, tot prima dar în trendul UE la inflația anuală
- Datoria publică, 52,7% din PIB la finele lunii august 2024
- -5,44% din PIB, deficit bugetar înaintea ultimului trimestru din 2024
Statistici
- România, pe locul trei în UE la creșterea costului muncii în T2 2024
- Cheltuielile cu pensiile - România, pe locul 19 în UE ca pondere în PIB
- Dobanda din Cehia a crescut cu 7 puncte intr-un singur an
- Care este valoarea salariului minim brut si net pe economie in 2024?
- Cat va fi salariul brut si net in Romania in 2024, 2025, 2026 si 2027, conform prognozei oficiale
FNGCIMM
- Programul IMM Invest continua si in 2021
- Garantiile de stat pentru credite acordate de FNGCIMM au crescut cu 185% in 2020
- Programul IMM invest se prelungeste pana in 30 iunie 2021
- Firmele pot obtine credite bancare garantate si subventionate de stat, pe baza facturilor (factoring), prin programul IMM Factor
- Programul IMM Leasing va fi operational in perioada urmatoare, anunta FNGCIMM
Calculator de credite
- ROBOR la 3 luni a scazut cu aproape un punct, dupa masurile luate de BNR; cu cat se reduce rata la credite?
- In ce mall din sectorul 4 pot face o simulare pentru o refinantare?
Noutati BCE
- Acord intre BCE si BNR pentru supravegherea bancilor
- Banca Centrala Europeana (BCE) explica de ce a majorat dobanda la 2%
- BCE creste dobanda la 2%, dupa ce inflatia a ajuns la 10%
- Dobânda pe termen lung a continuat să scadă in septembrie 2022. Ecartul față de Polonia și Cehia, redus semnificativ
- Rata dobanzii pe termen lung pentru Romania, in crestere la 2,96%
Noutati EBA
- Bancile romanesti detin cele mai multe titluri de stat din Europa
- Guidelines on legislative and non-legislative moratoria on loan repayments applied in the light of the COVID-19 crisis
- The EBA reactivates its Guidelines on legislative and non-legislative moratoria
- EBA publishes 2018 EU-wide stress test results
- EBA launches 2018 EU-wide transparency exercise
Noutati FGDB
- Banii din banci sunt garantati, anunta FGDB
- Depozitele bancare garantate de FGDB au crescut cu 13 miliarde lei
- Depozitele bancare garantate de FGDB reprezinta doua treimi din totalul depozitelor din bancile romanesti
- Peste 80% din depozitele bancare sunt garantate
- Depozitele bancare nu intra in campania electorala
CSALB
- Sistemul bancar romanesc este deosebit de bine pregatit pentru orice fel de socuri
- La CSALB poti castiga un litigiu cu banca pe care l-ai pierde in instanta
- Negocierile dintre banci si clienti la CSALB, in crestere cu 30%
- Sondaj: dobanda fixa la credite, considerata mai buna decat cea variabila, desi este mai mare
- CSALB: Romanii cu credite caută soluții pentru reducerea ratelor. Cum raspund bancile
First Bank
- Ce trebuie sa faca cei care au asigurare la credit emisa de Euroins
- First Bank este reprezentanta Eurobank in Romania: ce se intampla cu creditele Bancpost?
- Clientii First Bank pot face plati prin Google Pay
- First Bank anunta rezultatele financiare din prima jumatate a anului 2021
- First Bank are o noua aplicatie de mobile banking
Noutati FMI
- FMI: criza COVID-19 se transforma in criza economica si financiara in 2020, suntem pregatiti cu 1 trilion (o mie de miliarde) de dolari, pentru a ajuta tarile in dificultate; prioritatea sunt ajutoarele financiare pentru familiile si firmele vulnerabile
- FMI cere BNR sa intareasca politica monetara iar Guvernului sa modifice legea pensiilor
- FMI: majorarea salariilor din sectorul public si legea pensiilor ar trebui reevaluate
- IMF statement of the 2018 Article IV Mission to Romania
- Jaewoo Lee, new IMF mission chief for Romania and Bulgaria
Noutati BERD
- Creditele neperformante (npl) - statistici BERD
- BERD este ingrijorata de investigatia autoritatilor din Republica Moldova la Victoria Bank, subsidiara Bancii Transilvania
- BERD dezvaluie cat a platit pe actiunile Piraeus Bank
- ING Bank si BERD finanteaza parcul logistic CTPark Bucharest
- EBRD hails Moldova banking breakthrough
Noutati Federal Reserve
- Federal Reserve anunta noi masuri extinse pentru combaterea crizei COVID-19, care produce pagube "imense" in Statele Unite si in lume
- Federal Reserve urca dobanda la 2,25%
- Federal Reserve decided to maintain the target range for the federal funds rate at 1-1/2 to 1-3/4 percent
- Federal Reserve majoreaza dobanda de referinta pentru dolar la 1,5% - 1,75%
- Federal Reserve issues FOMC statement
Noutati BEI
- BEI a redus cu 31% sprijinul acordat Romaniei in 2018
- Romania implements SME Initiative: EUR 580 m for Romanian businesses
- European Investment Bank (EIB) is lending EUR 20 million to Agricover Credit IFN
Mobile banking
- Comisioanele BRD pentru MyBRD Mobile, MyBRD Net, My BRD SMS
- Termeni si conditii contractuale ale serviciului You BRD
- Recomandari de securitate ale BRD pentru utilizatorii de internet/mobile banking
- CEC Bank - Ghid utilizare token sub forma de card bancar
- Cinci banci permit platile cu telefonul mobil prin Google Pay
Noutati Comisia Europeana
- Avertismentul Comitetului European pentru risc sistemic (CERS) privind vulnerabilitățile din sistemul financiar al Uniunii
- Cele mai mici preturi din Europa sunt in Romania
- State aid: Commission refers Romania to Court for failure to recover illegal aid worth up to €92 million
- Comisia Europeana publica raportul privind progresele inregistrate de Romania in cadrul mecanismului de cooperare si de verificare (MCV)
- Infringements: Commission refers Greece, Ireland and Romania to the Court of Justice for not implementing anti-money laundering rules
Noutati BVB
- BET AeRO, primul indice pentru piata AeRO, la BVB
- Laptaria cu Caimac s-a listat pe piata AeRO a BVB
- Banca Transilvania plateste un dividend brut pe actiune de 0,17 lei din profitul pe 2018
- Obligatiunile Bancii Transilvania se tranzactioneaza la Bursa de Valori Bucuresti
- Obligatiunile Good Pople SA (FRU21) au debutat pe piata AeRO
Institutul National de Statistica
- Comerțul cu amănuntul - în creștere cu 8% pe primele 10 luni
- Deficitul balanței comerciale la 9 luni, cu 15% mai mare față de aceeași perioadă a anului trecut
- Producția industrială, în scădere semnificativă
- Pensia reală, în creștere cu 8,7% pe luna august 2024
- Avansul PIB pe T1 2024, majorat la +0,5%
Informatii utile asigurari
- Data de la care FGA face plati pentru asigurarile RCA Euroins: 17 mai 2023
- Asigurarea împotriva dezastrelor, valabilă și in caz de faliment
- Asiguratii nu au nevoie de documente de confirmare a cutremurului
- Cum functioneaza o asigurare de viata Metropolitan pentru un credit la Banca Transilvania?
- Care sunt documente necesare pentru dosarul de dauna la Cardif?
ING Bank
- La ING se vor putea face plati instant din decembrie 2022
- Cum evitam tentativele de frauda online?
- Clientii ING Bank trebuie sa-si actualizeze aplicatia Home Bank pana in 20 martie
- Obligatiunile Rockcastle, cel mai mare proprietar de centre comerciale din Europa Centrala si de Est, intermediata de ING Bank
- ING Bank transforma departamentul de responsabilitate sociala intr-unul de sustenabilitate
Ultimele Comentarii
-
împrumut
Vreau să apreciez pe Karin Sabine un împrumut de 9000€ pentru mine. Dacă aveți nevoie de un ... detalii
-
împrumut
Vreau să apreciez pe Karin Sabine un împrumut de 9000€ pentru mine. Dacă aveți nevoie de un ... detalii
-
Buna ziua! Am nevoie de ajutor!
Buna ziua! Am trimis activare cont si imi scrie ca au expediat QR Cod pe posta dar nu mia venit ... detalii
-
Înșelătorie
Mare atenție la firma vex group, te pune să investești 250 € în Forex, câștigi ceva și ... detalii
-
interdictie conturi ING
Buna ziua, o situatie ca cele de mai sus am patit si eu, cu diferenta ca Revolut a deblocat contul ... detalii