BANCI | Stirea Zilei

Bogdan Spuza, UniCredit: Produsele de economisire pe termen lung sunt tot mai apreciate de clienti

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2012-01-19 15:49

Bogdan Spuză, Director Marketing si Segmente, Divizia Retail, in cadrul UniCredit Tiriac Bank, a prezentat astazi, intr-o intalnire cu presa, strategia bancii in ceea ce priveste produsele de economisire, banca lansand doua noi produse: un depozit pe termen mediu si lung si un plan de economisire.

Odata cu aparitia ofertelor de produse de economisire pe termene tot mai lungi, clientii devin tot mai interesati de astfel de produse, intrucat isi asigura astfel o dobanda ridicata, fixa pe toata perioada, in conditiile in care asteptarile sunt de scadere a dobanzilor (cel putin in lei) in urmatorii ani. Si banca are astfel doua beneficii majoare: isi asigura o mai mare lichiditate (care are, fireste, un pret) si o mai mare stabilitate a resurselor financiare pe termen lung, necesare creditarii.

In plus, noile produse de creditare sunt si flexibile, in sensul ca banii pot fi retrasi inainte de termenele fixate initial, fara a se pierde toata dobanda, ca in cazul unui depozit clasic, clientii beneficiind de dobanzi ceva mai reduse decat cele la termen. Ca si in cazul altor depozite sau conturi, si acesta este garantat de Fondul de Garantare a Depozitelor in Sistemul Bancar.

Conform statisticii prezentate de UniCredit (VEZI documentul atasat), banca avea in decembrie 2008 depozite pe termene de pana la 6 luni in proportie de 91%, restul fiind pe termene intre 7 si 12 luni.

Pana in decembrie 2001 volumul de depozite din zona de retail, fara private banking si produsele de investitii, a crescut cu 30%, ponderea economiilor pe termene de pana la 6 luni coborand la 71% iar cele de pana la un an urcand la 29%.

"Am observat ca lansand de-a lungul timpului produse de economisire pe termene mai lungi, de 6-7 luni, si oferind o dobanda mai atractiva, a existat o apetenta a clientilor. Practic toata crestea avuta din ultimii trei ani s-a datorat acestor produse pe termene mai lungi (decat cele pe una sau trei luni)", precizeaza Bogdan Spuza.

"Asadar clientii incetul cu incetul accepta astfel de termene, mai mari de 6 luni, care erau o exceptie in trecut.

Clientul nu este atat de sofisticat incat sa puna in balanta foarte multe variabile atunci cand alege un produs de economisire. De obicei se uita la termenul cand poate sa-si retraga banii si care este dobanda.

Este evident insa, adauga el, ca pe o asteptare de scadere a dobanzii, cum se intampla acum, este mult mai usor sa vinzi depozite pe termene mai lungi.

Asta s-a intamplat si in 2009, cand dobanzile erau in scadere. Dar trebuie sa ne uitam si la faptul ca jumatate din portofoliul de depozite sunt in euro, unde nu au existat asteptari de scadere de dobanda. Motivul aici fiind temerea fata de o devalorizare a cursului de schimb al leului, evidenta mai cu seama in cazul depozitelor pe termene mai lungi.

"Sunt asadar mai multe variabile care au condus la aceasta tendinta, pe care vrem sa o incurajam, pentru ca aduce si bancii o stabilitate a surselor de finantare iar clientul isi securizeaza o dobanda (care este fixa) pe o perioada mai lunga de timp, atunci cand asteptarile sunt de scadere a dobanzii", adauga Bogdan Spuza.

De ce a lansat UniCredit produsele de economii pe termen lung

Bogdan Spuza: "In ultimii 3-4 ani, de cand economisirea a devenit tot mai importanta, bancile si-au diversificat destul de mult ofertele de produse de economisire, trecand de la depozitele clasice spre piata de investitii si zona de protectie.

UniCredit are un portofoliu diversificat in ceea ce priveste depozitele si produsele de investitii, administrate de Pioneer Investments, precum si asigurari tip unit linked, cu Ergo.

Intre produsele de investire si cele de economisire avem produsele denumite Duet, o combinatie intre produse de economisire si cele de investire.

Randamentele produselor de economisire, in cazul euro, variaza si 1,5 si 2,5%, ajungand la 3% pe an, pe termen scurt, in timp ce dobanzile pe termen lung pleaca de la 4%, ceea ce este o incurajare reala pentru clienti.

Pentru zona de investitii, avem randamente destul de bune, daca ne uitam la ultimii 3, respectiv 8 ani, perioada in care pietele de actiuni au scazut foarte mult dar portofoliile fondurilor Pioneer, atat pe piata locala cat si cele internationale au avut randamente destul de bune (intre 7,6% si 21% in ultimii 3 ani).

In aceasta zona de investitii am intrat cu multe fonduri de investitii, datorita Pioneer, un mare gestionar de fonduri, dar si pentru ca in retail obiectivul nostru nu este sa canalizam clientul catre un anumit produs ci sa-i oferim o posibilitate de largire a portofoliului.

Ceea ce lipseau erau produsele de economisire pe termen mai lung. Aici bancile au avut intotdeauna un semn de intrebare cu privire la functionarea acestor produse. Pe de o parte, clientii spun ca sunt reticenti in privinta economiilor pe termen lung, dar pe de alta parte nici nu prea au avut de unde alege, neexistand oferta. O bariera ce se sparge de regula de catre ofertantii care vin in piata cu respectivele produse.

Strategic, acesta este motivul lansarii produselor de economisire pe termen lung: pentru a acoperi o zona de produse care lipsea si pentru care credem noi ca cererea va creste in viitor.

Detalii privind noile produse de economisire

Mai intai avem depozitul pe termen mediu, in lei, euro si dolari. Cum functioneaza acesta: are o dobanda fixa care se plateste la sfarsitul perioadei, iar clientul are o optiune de razgandire. Daca vrea sa-si retraga banii inainte de termenul fixat initial, nu pierde toata dobanda, ca in cazul unui depozit clasic, ci dobanzi mai reduse decat cele la termen, dar destul de bune. De exemplu, la euro, pentru retrageri mai devreme de un an, dobanda primita e de 2,5%, o dobanda normala pe aceasta piata, excluzand promotiile.

Optiunea am gandit-o pentru incurajarea depunerilor pe termen lung, pentru ca intr-adevar mai exista bariera blocarii banilor pe perioade mai mari.

In cazul planului de economisire, acesta un produs destul de clasic dar din cercetarile noastre destul de necesar. Exista o categorie de clienti care vrea sa economiseasca dar careia ii lipseste disciplina: e mai usor pentru ei sa cheltuie bani decat sa-i economiseasca.

Si atunci avem optiunea de direct debit, o debitare a contului curent, clientul decizand suma care se duce intr-un depozit la termen cu dobanzile aferente.

Daca lunar se depun peste 500 de lei, dobanda este de 5,5% si 5% pentru sume mai mici. Clientul poate sa iasa oricand din acest produs, caz in care nu mai primeste dobanda pe ultima luna sau pe ultima perioada de cand a facut planul.

Este un produs destinat in special clientilor care primesc salariile intr-un cont al UniCredit, pentru ca este evident mai usor, dar si alti clienti care primesc venituri din chirii sau alte surse.

Este si o perioada propice, pentru ca daca lansam aceste produse mai devreme, volatilitatea era foarte mare, astfel ca nu puteam avea o dobanda clara. Nici mai tarziu nu e bine, pentru ca e recomandabil sa fii intotdeauna printre primii in piata.

Am observat ca exista o asteptare de calmare a dobanzilor din partea clientilor obisnuiti. O parte, cei foarte conservatori, spera sa creasca, insa cea mai mare parte se asteapta sa scada dobnda, de aceea o dobanda fixa pe o perioada lunga este un beneficiu.

Ne asteptam la o cerere mai mare pentru depozitele in euro, a mai precizat Spuza. De ce?

Intra in CLUBUL BANCHERILOR pentru mai multe amanunte

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Topul bancilor cu cele mai mici dobanzi la refinantarea creditelor ipotecare

Bancile cu cele mai mici dobanzi la refinantarea creditelor ipotecare sunt, in ordine, CEC Bank, BRD, Libra Bank, ING Bank si Banca Transilvania (BT), conform topului realizat de Bancherul.ro pe baza informatiilor publicate de banci. Clasamentul a fost intocmit detalii

Bancile cu cele mai mici dobanzi la creditele ipotecare

Bancile cu cele mai mici dobanzi fixe in primii 3,5 sau 10 ani la creditele ipotecare sunt Banca Transilvania (BT), BCR si CEC Bank, conform calculatoarelor de credit de pe site-urile bancilor. Topul a fost realizat pe baza unui imprumut in valoare de 250.000 de detalii

Cum raspunde BRD la intrebarile privind fraudele online

Fraudele online au devenit o problema pentru banci, astfel ca am trimis la BRD urmatoarele intrebari, in urma reclamatiilor primite de la cititorii care au fost victimele inselaciunilor prin intermediul unor false platforme de investitii: - Care este procedura detalii

Ocean Credit incalca legea privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit

Ocean Credit nu respecta legea contractelor de credit, OUG 50/2010, privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit, astfel incat acestia sa fie constienti de costul unui imprumut si sa-l poata compara cu ofertele altor IFN-uri sau banci. Concret, detalii

 



 

Ultimele Comentarii