ECONOMIE | Stiri economice

BNR se asteapta la o inflatie tot mai mica in urmatorii ani

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Dan Palangean
2020-06-04 09:05

Inflația estimată pentru finalul acestui an este de 2,8%, potrivit Raportului asupra inflației întocmit de BNR.

Pe finalul anului viitor ar urma să atingem exact mijlocul intervalului țintit de Banca Centrală, respectiv 2,5%.

De remarcat reducerea acestor estimări față de ediția anterioară a prognozei efectuate la intervale de trei luni, cu 0,2 puncte procentuale pentru decembrie 2020 și cu 0,7 puncte procentuale pentru decembrie 2021. 

Marja de incertitudine va fi una importantă în condițiile în care procesul de colectare a datelor necesare calculării idicelui de inflație a fost afectat de consecințele pendemiei.

Raportul menționează că „în condițiile în care nu există practic o soluție optimă, opțiunile propuse sunt perfect acceptabile din punct de vedere statistic, totuși nu trebuie pierdut din vedere faptul că modificările intervenite în maniera de compilare a indicelui prețurilor de consum nu pot fi neutre față de conținutul informațional al acestuia, complicând interpretarea din perspectiva echilibrului cerere-ofertă în economie”.

Economia a trecut pe deficit de cerere începând cu trimestrul al doilea al anului în curs, poziție ce ar urma să se mențină pe tot intervalul de prognoză.

Cu toate acestea, presiunile dezinflaționiste induse de deficitul de cerere, care au traversat un nivel maxim la apogeul pandemiei, se vor diminua treptat.

Pe fondul unui efect de bază nefavorabil (valori ale creșterii prețurilor negative în iunie și iulie anul trecut și mai mici de 0,1% în august și septembrie) indicele de inflație va crește inițial spre pragul de trei procente pentru a reveni ulterior la valori mai reduse spre finele lui 2020.

În Raport se arată că „pe fondul amplelor seturi de măsuri stimulative adoptate recent de autorități, conduita politicii monetare și a celei fiscale exercită efecte favorabile, de natură contraciclică, la adresa activității economice.”

Se mai apreciază că, „pe termen mediu industria auto ar putea chiar să beneficieze, la fel ca în urmă cu un deceniu” iar „expunerea economiei românești pe servicii IT&C, printre cele mai ridicate din Europa, constituie unul dintre avantaje.”

„Ar fi dezirabilă o orientare contraciclică din partea autorităților publice, oglindită în impulsionarea lucrărilor de infrastructură, a cărei fezabilitate stă totuși sub semnul întrebării, dat fiind spațiul fiscal disponibil” arată Raportul, care avertizează asupra potențialului efect negativ asupra sectorului construcțiilor, dacă s-ar trece la reducerea veniturilor.

Totodată, atrage atenția asupra deficitului de cont curent, ce ar urma să sufere „o ușoară deteriorare pe ansamblul anului curent” , precum și a faptului că „finanțarea deficitului de cont curent se prefigurează a rămâne doar parțial asigurată prin fluxuri stabile, non-generatoare de datorie externă”.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stiri economice



-5,44% din PIB, deficit bugetar înaintea ultimului trimestru din 2024

Deficitul bugetului general consolidat după primele nouă luni ale anului a fost de 96,2 miliarde de lei (-5,44% din PIB-ul estimat la 1.768,8 miliarde lei), potrivit datelor operative publicate de Ministerul Finanțelor. Este un rezultat mult mai slab detalii

Prețurile industriale - scădere în august dar indicele anual a continuat să crească

Indicele preţurilor producţiei industriale (IPPI) a scăzut cu 1,13% în august 2024 față de luna anterioară, potrivit datelor comunicate de INS. Cu toate acestea, indicele anual a crescut marginal (de la 2,62% până la 2,67%), ceea ce a detalii

România, pe locul 4 în UE la scăderea prețurilor agricole

România s-a situat în T2 2024 pe locul patru între statele membre UE în ce privește scăderea prețurilor din agricultură, potrivit datelor publicate de Eurostat. Cu o valoare de circa -9%, țara noastră apare imediat după podiumul detalii

Industria prelucrătoare, evoluție neconvingătoare pe luna iulie 2024

Potrivit INS, producția industrială a avansat cu 3% în iulie 2024 față de luna anterioară pe seria brută, dar a scăzut cu 3,4% în varianta ajustată în funcție de perioada din an și dispunerea zilelor lucrătoare. Totodată, detalii

 



 

Ultimele Comentarii

  • LOAN OFFER

    Buna ziua Aceasta pentru a informa publicul larg că oferim împrumuturi celor care au nevoie de ... detalii

  • !

    Greu cu limba romana! Ce legatura are cuvantul "ecosistem" din limba romana cu sistemul de plati ... detalii

  • Bancnote vechi

    Am 2 bancnote vechi:1-1000000lei;2-5000000lei Anul ... detalii

  • Bancnote vechi

    Numar de ... detalii

  • Bancnote vechi

    Am 3 bancnote vechi:1-1000000lei;1-5000lei;1-100000;mai multe bancnote cu eclipsa de ... detalii