BANCI | Stirea Zilei

BNR: Restantele la credite nu sunt alarmant de mari

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2007-11-08 12:12

Cresterea restantelor la credite este cauzată de relaxarea conditiilor de creditare, pe fondul cresterii veniturilor si lungirii termenelor de rambursare, a declarat miercuri, la The Money Channel, directorul directiei stabilitate financiară din cadrul BNR, Ion Drăgulin.

Oficialul Băncii Nationale a României (BNR) a mentionat că, după o perioadă de crestere accelerată a creditării, se remarcă o înrăutătire sensibilă, dar "naturală" a parametrilor de rambursare.

"După mai multi ani, capacitatea de rambursare scade", a spus Drăgulin, care a explicat că acest lucru este un efect combinat al îndepărtării de momentul debutului plătilor si al cresterii termenelor de rambursare.

Drăgulin a declarat că în prezent aceste restante nu ridică probleme deosebite, deoarece nivelul general al restantelor în raport cu îndatorarea totală nu este mare, iar indicatorii de prudentialitate ai băncilor sunt în continuare confortabili.

Totusi, reprezentantul băncii centrale a spus că atentia trebuie să fie sporită pentru sistemul bancar si, de asemenea, pentru populatie, "deoarece atât îndatorarea în lei, dar mai ales riscul valutar asociat cu împrumuturile în valută ridică în perspectivă probleme mai mari si pentru că aceste credite sunt pe termene tot mai lungi".

Directorul directiei stabilitate din BNR a precizat că un factor serios îl reprezintă si modul în care sunt garantate aceste credite. Drăgulin a mentionat că, în ultimul timp, asistăm la reducerea implicării societătilor de asigurare în garantarea creditelor, ceea ce face ca "expunerile si inclusiv restantele tind să se reflecte direct în bilantul băncilor".

În acest moment, populatia traversează o perioadă de încredere în veniturile viitoare, în creseterea economică generală si, implicit, în capacitatea de a rambursa aceste împrumuturi, a explicat Drăgulin. El a averitzat, însă, că "există o anumită iluzie, o senzatie că luată ca si pondere în venitul disponibil, capacitatea de rambursare rămâne onorabilă permanent în viziunea împrumutatilor".

"Populatia priveste mult mai atent cererea ei, dorinta de a se împrumuta si mai putin conditiile de împrumutare si, de aici, riscul care poate apărea mai târziu în privinta capacitătii de rambursare", a arătat Drăgulin.

Valoarea restantelor la împrumuturile în lei a ajuns la 703,6 milioane de lei în septembrie, în crestere cu 129% fată de septembrie 2006. Restantele la împrumuturile în valută au însumat 285,5 milioane de lei, cu 97% mai mult fată de primele nouă luni ale anului trecut, potrivit datelor publicate de BNR, în buletinul lunar.

Doar în luna septembrie, restantele la creditele în lei au crescut cu 18,83% comparativ cu luna august a acestui an, în timp ce la împrumuturile în valută majorarea a fost de 5,93%. Cresterea a fost mai accelerată decât avansul înregistrat în luna august fată de iulie.

Valoarea restantelor, desi în crestere, se mentine însă redusă ca pondere în creditul neguvernamental, de 0,54% pentru lei si 0,22% pentru valută.

La sfârsitul lunii septembrie, valoarea creditelor acordate de bănci pupulatiei si firmelor - asa numitul credit neguvernamental - era de 129,06 miliarde lei (38,46 miliarde euro), în crestere cu 52,9% raportat la aceeasi lună a anului trecut.

Pe primul loc, în topul restantierilor se situează locuitorii din Bucuresti, cu restante de 202,98 milioane de lei la creditele în monedă natională si de 134,76 milioane lei la împrumuturile în valută. Capitala ocupă însă si primul loc în clasamentul realizat în functie de valoarea creditelor, cu împrumuturi de 15,64 miliarde lei în monedă natională si de 28,53 miliarde lei în valută.

Pozitii de top în clasamentul restantierilor la creditele în lei ocupă si judetele Cluj, cu 31,49 milioane lei, Iasi, cu 31,41 milioane lei, si Brasov, cu 30,19 milioane.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Topul bancilor cu cele mai mici dobanzi la refinantarea creditelor ipotecare

Bancile cu cele mai mici dobanzi la refinantarea creditelor ipotecare sunt, in ordine, CEC Bank, BRD, Libra Bank, ING Bank si Banca Transilvania (BT), conform topului realizat de Bancherul.ro pe baza informatiilor publicate de banci. Clasamentul a fost intocmit detalii

Bancile cu cele mai mici dobanzi la creditele ipotecare

Bancile cu cele mai mici dobanzi fixe in primii 3,5 sau 10 ani la creditele ipotecare sunt Banca Transilvania (BT), BCR si CEC Bank, conform calculatoarelor de credit de pe site-urile bancilor. Topul a fost realizat pe baza unui imprumut in valoare de 250.000 de detalii

Cum raspunde BRD la intrebarile privind fraudele online

Fraudele online au devenit o problema pentru banci, astfel ca am trimis la BRD urmatoarele intrebari, in urma reclamatiilor primite de la cititorii care au fost victimele inselaciunilor prin intermediul unor false platforme de investitii: - Care este procedura detalii

Ocean Credit incalca legea privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit

Ocean Credit nu respecta legea contractelor de credit, OUG 50/2010, privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit, astfel incat acestia sa fie constienti de costul unui imprumut si sa-l poata compara cu ofertele altor IFN-uri sau banci. Concret, detalii

 



 

Ultimele Comentarii

  • LOAN OFFER

    Buna ziua Aceasta pentru a informa publicul larg că oferim Împrumuturi celor care au nevoie de ... detalii

  • !

    Greu cu limba romana! Ce legatura are cuvantul "ecosistem" din limba romana cu sistemul de plati ... detalii

  • Bancnote vechi

    Am 2 bancnote vechi:1-1000000lei;2-5000000lei Anul ... detalii

  • Bancnote vechi

    Numar de ... detalii

  • Bancnote vechi

    Am 3 bancnote vechi:1-1000000lei;1-5000lei;1-100000;mai multe bancnote cu eclipsa de ... detalii