BANCI | Stirea Zilei

BNR pare sa fi scapat de sub control inflatia: noua prognoza este 4,2% pentru 2019, cu mult peste tinta maxima de 3,5%

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2019-05-19 22:12

Banca Nationala a Romaniei (BNR) si-a modificat substantial prognoza de inflatie pentru acest an, la 4,2%, peste asteptarile analistilor, cu 1,2 puncte procentuale mai mult decat precedenta estimare, din februarie, ceea ce inseamna ca ar putea rata in acest an tinta de inflatie, de 2,5% plus o marja de un punct procentual, adica maxim 3,5%.

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a subliniat insa ca noua prognoza este cauzata in principal de facori exogeni, si anume cresterea preturilor volatile la legume (in special cartofii) si combustibili, astfel ca inflatia ar putea sa mai scada, daca vom avea un an agricol bun, nefiind exclusa nici atingerea tintei, "daca vom avea noroc" si va scadea si pretul titeiului.

In acelasti timp, Isarescu a tinut sa sublinieze ca noua prognoza nu este influentata de anul electoral efervescent si ca BNR va incerca sa tina situatia sub control, nefiind influentata de politicieni.

BNR a dat vina pentru cresterea inflatiei pe scumpirea legumelor si a petrolului, insa si preturile pe care le poate controla banca nationala, nu doar cele volatile, au suferit o ajustare la fel de importanta.

Astfel, majorarile de preturi la legume, fructe si oua (categoria LFO) au o contributie de 0,6 procente in cresterea noii prognozae de inflatie, iar pretul combustibililor de 0,3 precente.

In acelasi timp, inflatia CORE 2 ajustat, care este controlata de BNR, care nu include preturile produselor volatile, precum legumele si petrolul, petrolul, tigarile, alcoolul si preturile administrate de stat, si-a majorat contributia in noua prognoza de inflatie cu 0,4 puncte, de la 2% la 2,4%.

Noua prognoza de inflatie poate fi considerata surprinzator de ridicata, daca ne uitam la anticipatiile analistilor bancilor, care au fost de doar 3,8%.

Bancherul.ro l-a intrebat, de aceea, pe guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, in cadrul briefingului cu presa dupa prezentarea raportului privind inflatia, daca noua prognoza de inflatie poate fi considerata surprinzatoare si daca este influentata de anul electoral.

Mugur Isarescu:

"Partea inflatiei pe care noi putem sa o controlam, Core 2 ajustat, e constanta si in acest an si anul viitor. In plus sunt produsele de tutun si bauturile alcoolice, in urma cresterii accizei. Nu are nimic, nu stiu daca are ceva cu anul electoral. Eu cand eram premier, am vrut sa majorez acciza la tigari si mi s-a spus ca mai bine plec, nu se poate ca intr-un an electoral sa nu aiba romanul ce sa fumeze. Cand ai o asemenea schimbare de politica la tigarete... care a aparut ulterior. In februarie nu o bagasem la socoteala. (De fapt, in prognoza din februaria, contributia tutunului si alcoolului in prognoza de inflatie a fost 0,4%, mai mare decat contributia din prognoza din mai, de 0,3%, asadar aici guvernatorul a facut o greseala. n.r.) Fata de o crestere de doar 2% a accizei la tigarete prevazuta anterior, acum avem o acciza mult mai mare la tigarete. (Conform prezentarii guvernatorului, acciza la tigarete prevazuta in vechiul Cod fiscal era de doar 2%, dar in noul Cod Fiscal este prevazuta o crestere de 7,8% in 2019, de 3,5% in 2020, 5,6% in 2021 si 2% in 2022.)

Sa ne mai uitam la combustibili. Daca ne uitam la ce a fost in februarie, era mult mai putin, pentru ca atunci nu a fost chestiunea cu Iranul, tensiunea din Golf, declaratiile presedintelui Trump si atunci a aparut un 0,5% (contributie la proiectia inflatiei). (In prezentarea din februarie, contributia combustibililor a fost de doar 0,2%. n.r.)

Legat de anul electoral, greu de spus. Preturile la legume-fructe au o contributie mare, de 0,6%, dar sunt si reversibile. S-ar putea ca in luna august, guvernatorul BNR sa apara din nou aici si sa spuna: revizuim din nou prognoza pentru sfarsitul anului, in loc de 4,2%, 3,1%. De ce? Pentru ca a fost un an agricol bun, desi a batut piatra, nu a batut acolo unde se cultiva cartofi, la Lunguletu, preturile au fost foarte scazute, iar Romania nu numai ca a reusit sa reduca preturile, dar mai si exporta legume si fruncte. Deci eu nu cred ca au de-a face cu anul electoral prognozele noastre. Dar ce v-am spus are o alta conotatie. Mesajul nostru este ca intr-un an electoral, care nu se anunta a fi unul foarte linistit, noi incercam sa tinem lucrurile sub control. Nu ne apucam, pentru ca suntem oameni seriosi aici, desi suntem la sfarsit de mandat, de dragul unei cifre, care are, altminteri, un grad de incertitudine, sa sugrumam, de exemplu, cresterea economica. Nu credem ca trebuie facut acest lucru. Politicile economice trebuie sa fie coerente si noi trebuie sa asiguram o politica monetara echilibrata, indiferent ca e an electoral sau nu. Deci nu suntem influentati de anul electoral decat in acest sens, ca ne uitam la eventuale masuri sau probleme care pot sa apara intr-un an electoral."

- Asadar exista totusi sanse sa se atinga tinta de inflatie in acest an?

Mugur Isarescu: “S-ar putea. Sa se atinga tinta de 2,5% nu, dar sa mai scada inflatia...Poate se impaca x cu y pe plan international si ne pomenim de la 60 si ceva pretul titeiului ca se duce la 50. Nu este exclus. Si atunci veti spune ca BNR a avut din nou noroc.”

 

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Topul bancilor cu cele mai mici dobanzi la refinantarea creditelor ipotecare

Bancile cu cele mai mici dobanzi la refinantarea creditelor ipotecare sunt, in ordine, CEC Bank, BRD, Libra Bank, ING Bank si Banca Transilvania (BT), conform topului realizat de Bancherul.ro pe baza informatiilor publicate de banci. Clasamentul a fost intocmit detalii

Bancile cu cele mai mici dobanzi la creditele ipotecare

Bancile cu cele mai mici dobanzi fixe in primii 3,5 sau 10 ani la creditele ipotecare sunt Banca Transilvania (BT), BCR si CEC Bank, conform calculatoarelor de credit de pe site-urile bancilor. Topul a fost realizat pe baza unui imprumut in valoare de 250.000 de detalii

Cum raspunde BRD la intrebarile privind fraudele online

Fraudele online au devenit o problema pentru banci, astfel ca am trimis la BRD urmatoarele intrebari, in urma reclamatiilor primite de la cititorii care au fost victimele inselaciunilor prin intermediul unor false platforme de investitii: - Care este procedura detalii

Ocean Credit incalca legea privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit

Ocean Credit nu respecta legea contractelor de credit, OUG 50/2010, privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit, astfel incat acestia sa fie constienti de costul unui imprumut si sa-l poata compara cu ofertele altor IFN-uri sau banci. Concret, detalii

 



 

Ultimele Comentarii