BANCI | Stirea Zilei

BNR a publicat regulamentul privind clasificarea si provizionarea creditelor si plasamentelor

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2008-02-25 18:08

Banca Nationala a României (BNR) a publicat, pe site-ul sau, Regulamentul BNR nr.4 din 2008 privind clasificarea si provizionarea creditelor si plasamentelor. (Vezi documentul atasat)

BNR a decis, in 7 februarie, mãrirea provizioanelor cerute bãncilor la creditele acordate în valutã, in incercarea de a limita cresterea accelerata a imprumuturilor in valuta.

Cerinta unor provizioane mai mari la creditele în valutã este o mãsurã alternativã la majorarea rezervelor minime obligatorii - de 20% din pasivele în lei si 40% din cele în valutã - pe care bãncile comerciale trebuie sã le constituie lunar la banca centralã, considerate deja foarte mari.

Decizia bãncii centrale ar fi putut fi chiar mai asprã, deoarece unii membri ai consiliului de administratie au cerut o majorare mai amplã, a spus guvernatorul Mugur Isãrescu.

"În cazul majorãrii provizioanelor, mãsurã decisã în cadrul sedintei de luni, s-a optat pentru un dozaj mediu, care sã permitã în continuare bãncilor sã acorde, în conditii confortabile, credite în valutã, desi au fost voci din consiliul de administratie care au cerut o majorare mai amplã", a declarat Isãrescu.

Guvernatorul a precizat cã efectul deciziei va fi resimtit diferit de la bancã la bancã.

"Bãncile au suficientã marjã de manevrã. Ele pot trece de la creditarea în valutã la creditarea în lei. Imediat, n-au cum sã treacã pe pierdere, dar dacã nu vor reactiona imediat la aceste mãsuri... E o decizie de management", a mentionat Isãrescu.

Traderul Millennium Bank, Ciprian Dascãlu, precizeazã cã majorarea provizioanelor la creditele în valutã "înseamnã, în mod cert, costuri mai mari pentru bãnci".

"Nivelul provizioanelor se calculeazã ca o matrice, în functie de bonitatea clientului, putând fi de aproximativ 15-20% din valoarea creditului", explicase, pentru NewsIn, traderul Millennium Bank, Ciprian Dascãlu.

Alti bancheri au declarat insa ca masura nu-i afecteaza in nici un fel.

Astfel, presedintele Volksbank, Gerald Schreiner, spune cã decizia BNR de a majora nivelul provizioanelor în cazul creditelor în valutã acordate de bãnci românilor care obtin venituri în lei nu va afecta în nici un fel banca.

Dimpotrivã, conform standardelor de contabilitate internationalã, banca este nevoitã sã asigure un nivel superior de provizioane (lichiditãti aflate în rezervele bãncii în cazul acoperirii riscurilor de nerambursare a creditelor) fatã de cele impuse recent de BNR.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Topul bancilor cu cele mai mici dobanzi la refinantarea creditelor ipotecare

Bancile cu cele mai mici dobanzi la refinantarea creditelor ipotecare sunt, in ordine, CEC Bank, BRD, Libra Bank, ING Bank si Banca Transilvania (BT), conform topului realizat de Bancherul.ro pe baza informatiilor publicate de banci. Clasamentul a fost intocmit detalii

Bancile cu cele mai mici dobanzi la creditele ipotecare

Bancile cu cele mai mici dobanzi fixe in primii 3,5 sau 10 ani la creditele ipotecare sunt Banca Transilvania (BT), BCR si CEC Bank, conform calculatoarelor de credit de pe site-urile bancilor. Topul a fost realizat pe baza unui imprumut in valoare de 250.000 de detalii

Cum raspunde BRD la intrebarile privind fraudele online

Fraudele online au devenit o problema pentru banci, astfel ca am trimis la BRD urmatoarele intrebari, in urma reclamatiilor primite de la cititorii care au fost victimele inselaciunilor prin intermediul unor false platforme de investitii: - Care este procedura detalii

Ocean Credit incalca legea privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit

Ocean Credit nu respecta legea contractelor de credit, OUG 50/2010, privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit, astfel incat acestia sa fie constienti de costul unui imprumut si sa-l poata compara cu ofertele altor IFN-uri sau banci. Concret, detalii

 



 

Ultimele Comentarii