BANCI | Stirea Zilei

BNR a pierdut un miliard de euro din rezervele valutare ale Romaniei din cauza aprecierii euro fata de dolar

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2009-01-05 14:17

La 31 decembrie 2008, rezervele valutare la Banca Naţională a României se situau la nivelul de 26.220 milioane euro, faţă de 27.228 milioane euro la 30 noiembrie 2008 şi 25.307 milioane euro la 31 decembrie 2007, se arata intr-un comunicat al BNR.

Scăderea rezervelor la 31 decembrie 2008 faţă de 30 noiembrie 2008 a fost în principal rezultatul evoluţiei cursului euro faţă de dolarul american şi lira sterlină în perioada menţionată.

Rezervele valutare ale Băncii Naţionale a României sunt constituite din active denominate în euro (63 %), dolari SUA (32,55%), lire sterline (4%) şi alte valute (0,45 %).

Aprecierea euro faţă de dolarul american şi lira sterlină în luna decembrie 2008 a avut ca efect diminuarea valorii componentei în dolari şi lire sterline a rezervei valutare, cu echivalentul a 974 milioane euro.

În cursul lunii analizate au avut loc următoarele operaţiuni:

• Intrări de 1.588 milioane euro, reprezentând modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituţiile de credit, alimentarea contului Ministerului Economiei şi Finanţelor, venituri din administrarea rezervelor internaţionale, operaţiuni pe piaţa interbancară şi altele.
• Ieşiri de 2.596 milioane euro (incluzând 974 milioane euro din diferenţa de curs menţionată), reprezentând modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituţiile de credit, plăţi din contul Comisiei Europene, plăţi de rate şi dobânzi aferente datoriei publice externe directe şi garantate de stat, operaţiuni pe piaţa interbancară.

Rezerva de aur s-a menţinut la 103,7 tone. În condiţiile evoluţiilor preţurilor internaţionale, valoarea acesteia s-a situat la 2.049 milioane euro.

Rezervele internaţionale ale României (valute plus aur) la 31 decembrie 2008 au fost de 28.269 milioane euro (echivalentul a 5,4 luni de import), comparativ cu 29.340 milioane euro la 30 noiembrie 2008.

Plăţile scadente în luna ianuarie 2009 în contul datoriei publice externe, directe sau garantate de Ministerul Economiei şi Finanţelor, însumează 81 milioane euro.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Topul bancilor cu cele mai mici dobanzi la refinantarea creditelor ipotecare

Bancile cu cele mai mici dobanzi la refinantarea creditelor ipotecare sunt, in ordine, CEC Bank, BRD, Libra Bank, ING Bank si Banca Transilvania (BT), conform topului realizat de Bancherul.ro pe baza informatiilor publicate de banci. Clasamentul a fost intocmit detalii

Bancile cu cele mai mici dobanzi la creditele ipotecare

Bancile cu cele mai mici dobanzi fixe in primii 3,5 sau 10 ani la creditele ipotecare sunt Banca Transilvania (BT), BCR si CEC Bank, conform calculatoarelor de credit de pe site-urile bancilor. Topul a fost realizat pe baza unui imprumut in valoare de 250.000 de detalii

Cum raspunde BRD la intrebarile privind fraudele online

Fraudele online au devenit o problema pentru banci, astfel ca am trimis la BRD urmatoarele intrebari, in urma reclamatiilor primite de la cititorii care au fost victimele inselaciunilor prin intermediul unor false platforme de investitii: - Care este procedura detalii

Ocean Credit incalca legea privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit

Ocean Credit nu respecta legea contractelor de credit, OUG 50/2010, privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit, astfel incat acestia sa fie constienti de costul unui imprumut si sa-l poata compara cu ofertele altor IFN-uri sau banci. Concret, detalii

 



 

Ultimele Comentarii