BANCI | Stirea Zilei

BCE mentine dobanda la 4%, insa Trichet spune ca va fi majorata, din cauza inflatiei

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2008-06-05 21:13

Banca Centrala Europeana (BCE) a mentinut astazi neschimbata dobanda de referinta, insa presedintele institutiei, Jean-Claude Trichet, a sugerat ca dobanda ar putea fi majorata in urmatoarea sedinta din 3 iulie, din cauza inflatiei mari.

Banca Centrală Europeană (BCE) a mentinut, joi, dobânda cheie la 4%, în conformitate cu asteptările analistilor, în conditiile în care reprezentantii institutiei iau în considerare înrăutătirea perspectivelor inflationiste si nesigurantele privitoare la cresterea economică, relatează Reuters.

Dobânda de politică monetară din zona euro a fost mentinută timp de 12 luni, după declansarea turbulentelor de pe pietele de credit, care au întrerupt o serie de decizii de înăsprire a politicii monetare, care dublase costul creditului de la sfârsitul lui 2005 până la mijlocul lui 2007.

Toti cei 82 de economisti chestionati de Reuters săptămâna trecută anticipaseră că BCE va mentine dobânda cheie în această lună, desi cei mai multi dintre ei estimează că institutia cu sediul la Frankfurt va coborî, totusi, dobânda cheie spre sfârsitul anului. Opinia acestora diferă de cea a jucătorilor de pe pietele financiare, care mizează pe o majorare a dobânzii cheie a BCE cu 0,25%.

BCE se confruntă cu o accentuare a presiunilor inflationiste în cele 15 tări care fac parte din zona euro, unde preturile alimentelor si cele ale energiei au urcat inflatia anuală la 3,6% în mai, cel mai înalt nivel din istoria Băncii Centrale Europene.

Banca Centrală Europeană ar putea urca dobânda cheie în iulie - Trichet

Unii dintre membrii consiliului guvernatorilor Băncii Centrale Europene (BCE) spun că BCE ar trebui să urce dobânda cheie, iar acest lucru s-ar putea întâmpla la următoarea sedintă de politică monetară, din 3 iulie, a spus, joi, presedintele BCE, Jean-Claude Trichet, citat de Reuters.

"Considerăm că nu este exclus ca, după ce vom analiza atent situatia, să urcăm cu putin dobânda cheie, la următoarea noastră sedintă de politică monetară, pentru a garanta că vom putea tine sub control asteptările inflationiste", a declarat Trichet.

"Nu spun că acest lucru este sigur. Spun că este o posibil", a adăugat seful BCE.

Trichet a precizat că, în prezent, opiniile membrilor consiliului guvernatorilor sunt diferite.

"Unii dintre noi au considerat că, luând în considerare toate informatiile si analizele riscurilor, avem premisele necesare unei majorări a dobânzii cheie", a explicat Jean-Claude Trichet.

"Unii dintre noi au considerat că este cazul să majorăm dobânda de politică monetară, dar mai târziu, unii au decis că nu este cazul să facem acest lucru", a mai spus Trichet.

Oficialul a făcut declaratiile după ce Banca Centrală Europeană a mentinut dobânda de politică monetară la 4%, pentru a 12-a lună consecutiv.

Banca Centrală Europeană este în alertă maximă din cauza inflatiei - Trichet

Banca Centrală Europeană (BCE) este în stare ridicată de alertă cu privire la inflatia din zona euro, deoarece indicele preturilor de consum se va mentine la un nivel ridicat mai multă vreme decât fusese anticipat, a spus, joi, presedintele BCE, Jean-Claude Trichet, citat de Reuters.

După ce BCE a mentinut dobânda cheie la un nivel de 4% timp de 12 luni consecutiv, Trichet a spus că autoritătile de politică monetară ale BCE sunt hotărâte să actioneze ferm, ca să controleze asteptările inflationiste pe termen mediu si lung.

"Riscurile la adresa stabilitătii preturilor pe termen mediu s-au accentuat si mai mult", a declarat seful institutiei , la conferinta de presă lunară, tinută de BCE.

"Consiliul guvernatorilor monitorizează foarte atent toate evolutiile. Este într-o stare accentuată de alertă", a subliniat Jean-Claude Trichet.

"Indicele armonizat al preturilor de consum va rămâne ridicat pentru o perioadă mai îndelungată decât ne gândisem initial. Riscurile pe termen mediu se confirmă de asemenea, prin cresterea accentuată a creditării", a adăugat Trichet.

Inflatia anuală din zona euro s-a accentuat în mai până la un nivel de 3,6% ce fusese atins si în martie. BCE a sărbătorit a zecea sa aniversare săptămâna aceasta, în contextul în care se confruntă cu posibilitatea ca inflatia medie anuală să depăsească nivelul de 2%, pentru al 10-lea an consecutiv.

Elementele economice fundamentale ale zonei euro sunt solide, a arătat Trichet. "Accentuăm că mentinerea stabilitătii preturilor pe termen mediu este principalul nostru obiectiv", a spus seful BCE.

"Actionând ferm si la timp, vom împiedica producerea efectelor secundare si ne vom asigura că riscurile la adresa stabilitătii preturilor pe termen mediu nu se vor concretiza", a spus Trichet.

"Suntem foarte hotărâti să asigurăm un control ferm al asteptărilor privitoare la inflatie pe termen mediu si lung, în conformitate cu scopul de a păstra stabilitatea preturilor", a precizat Trichet.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Topul bancilor cu cele mai mici dobanzi la refinantarea creditelor ipotecare

Bancile cu cele mai mici dobanzi la refinantarea creditelor ipotecare sunt, in ordine, CEC Bank, BRD, Libra Bank, ING Bank si Banca Transilvania (BT), conform topului realizat de Bancherul.ro pe baza informatiilor publicate de banci. Clasamentul a fost intocmit detalii

Bancile cu cele mai mici dobanzi la creditele ipotecare

Bancile cu cele mai mici dobanzi fixe in primii 3,5 sau 10 ani la creditele ipotecare sunt Banca Transilvania (BT), BCR si CEC Bank, conform calculatoarelor de credit de pe site-urile bancilor. Topul a fost realizat pe baza unui imprumut in valoare de 250.000 de detalii

Cum raspunde BRD la intrebarile privind fraudele online

Fraudele online au devenit o problema pentru banci, astfel ca am trimis la BRD urmatoarele intrebari, in urma reclamatiilor primite de la cititorii care au fost victimele inselaciunilor prin intermediul unor false platforme de investitii: - Care este procedura detalii

Ocean Credit incalca legea privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit

Ocean Credit nu respecta legea contractelor de credit, OUG 50/2010, privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit, astfel incat acestia sa fie constienti de costul unui imprumut si sa-l poata compara cu ofertele altor IFN-uri sau banci. Concret, detalii

 



 

Ultimele Comentarii

  • LOAN OFFER

    Buna ziua Aceasta pentru a informa publicul larg că oferim Împrumuturi celor care au nevoie de ... detalii

  • !

    Greu cu limba romana! Ce legatura are cuvantul "ecosistem" din limba romana cu sistemul de plati ... detalii

  • Bancnote vechi

    Am 2 bancnote vechi:1-1000000lei;2-5000000lei Anul ... detalii

  • Bancnote vechi

    Numar de ... detalii

  • Bancnote vechi

    Am 3 bancnote vechi:1-1000000lei;1-5000lei;1-100000;mai multe bancnote cu eclipsa de ... detalii