BANCI | Stirea Zilei

BCE lanseaza in premiera, din 9 martie, programul de relaxare cantitativa (Quantitative Eeasing – QE) in valoare de 60 miliarde euro lunar, la 6 ani dupa Fed-ul american. Efectele prognozate pentru 2015: PIB de 1,5% si inflatie de 0%

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2015-03-05 19:34

Banca Centrala Europeana (BCE) a decis ca de luni, 9 martie, sa lanseze, in premiera istorica pentru Europa, programul de relaxare cantitativa (Quatitative Easing – QE), o masura similiara fiind adoptata de Fed-ul american inca de acum 6 ani, prin care va cumpara titluri de stat de pe piata secundara, dupa ce anul trecut a inceput achizitia de titluri garantate cu active (asset-backed securities – ABS) si obligatiuni ipotecare – covered bonds emise de firmele private.

Prin acest program de achizitii de titluri guvernamentale si private BCE va injecta lunar pe piata financiara 60 de miliarde de euro, cel putin pana in septembrie 2016, asadar in total 1,1 miliarde euro, surplusul insemnat de bani urmand a stimula cresterea preturilor si avansul economic din zona euro. In consecinta, BCE estimeaza pentru 2015 o crestere de 1,5% a PIB-ului si o revenire a inflatiei la nivelul 0, de la valori negative in prezent (-0,3% in februarie).

QE este o masura de politica monetara neconventionala, menita a contracara deflatia si recesiunea economica, o decizie asemanatoare fiind luata de banca centrala a Statelor Unite (Federal Reserve – Fed) in urma cu 6 ani. Masura pare a avea efectele asteptate, respectiv o revenire graduala a economiei din recesiune si o crestere moderata a inflatiei, in ciuda criticilor ca un astfel de program ar putea produce hiperinflatie in urma injectiilor masive de lichiditati.

Efectele QE pentru Romania ar putea fi benefice: o scadere a dobanzilor la titlurile de stat si o apreciere a monedei nationale. Banca centrala a Poloniei a luat deja masuri de contracarare a aprecierii prea puternice a monedei nationale, prin reducerea dobanzii peste asteptari.

Mario Draghi, seful BCE, a precizat in conferinta de presa de astazi, de la Nicosia, ca vor fi achizitionate si titluri de stat cu dobanzi negative ale statelor din zona euro, dar nu mai jos de -0,2%, nivelul facilitatii de depozit a BCE, in conditiile in care bondurile germane si titlurile altor state puternice au ajuns la rate de dobanda negative, ceea ce inseamna ca cei care le cumpara platesc, in loc sa castige ceva.

Dupa anuntul BCE, dobanzile la titlurile de stat emise de tarile europene au crescut, cum era de asteptat. Dobanda la bondurile germane pe termen de doi ani a urcat peste nivelul facilitatii de depozit a BCE, de minus 0,2%.

Draghi a declarat, in cadrul conferintei de presa sustinuta in Cipru, la Nicosia, ca “deciziile de politica monetara (neconventionale) luate pana acum s-au dovedit eficiente si sunt satisfacut ca membrii conducerii BCE au recunoscut acest lucru”. BCE a inceput anul trecut achizitia de titluri emise de firmele private, in ciuda impotrivirii unor membri din conducerea bancii centrale, precum seful Bundesbank, Jens Weidmann si a compatrioatei sale Sabine Lautenschlaeger.

QE va continua pana cand inflatia va incepe sa creasca spre 2%

In comunicatul de astazi al BCE se arata ca programul de relaxare cantitativa “va continua pana se va vedea o ajustare sustenabila in evolutia inflatiei, conform tintei noastre de a asigura un nivel al inflatiei de sub dar aproape de 2% pe termen mediu”. Banca a mentionat ca masurile de relaxare a politicii monetare adoptate deja au avut ca rezultat “un numar semnificativ de efecte pozitive", precum scaderea considerabila a costului finantarii pentru firme si populatie iar dinamica creditarii a crescut.

BCE a imbunatatit, in acelasti timp, prognozele privind cresterea economica in zona Euro, la 1,5% in 2015, 1,9% in 2016 si 2,1% in 2017. In ultimul trimestru din 2014, PIB-ul real in zona euro a crescut cu 0,3% fata de trimestrul anterior, putin peste asteptari.

Riscurile de scadere a economiei zonei euro se mentin, dar s-au diminuat, dupa recentele decizii de politica monetara si scaderea pretului petrolului”, mai precizeaza BCE in comunicat.

In privinta inflatiei, BCE se asteapta ca aceasta sa ramana foarte scazuta sau negativa in urmatoarele luni, dupa niveluri de -0,6% in ianuarie si -0,3% in februarie 2015. BCE se asteapta ca inflatia sa inceapa sa creasca gradual la finalul lui 2015, ca efect al masurilor de relaxare cantitativa, care ar trebui sa duca la cresterea cererii dar si la deprecierea monedei euro.

BCE prognozeaza o inflatie de 0% in 2015, 1,5% in 2016 si 1,8% in 2017. Inflatia pentru 2016 a fost revizuita putin in crestere, ca impact al efectelor programului QE.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Topul bancilor cu cele mai mici dobanzi la refinantarea creditelor ipotecare

Bancile cu cele mai mici dobanzi la refinantarea creditelor ipotecare sunt, in ordine, CEC Bank, BRD, Libra Bank, ING Bank si Banca Transilvania (BT), conform topului realizat de Bancherul.ro pe baza informatiilor publicate de banci. Clasamentul a fost intocmit detalii

Bancile cu cele mai mici dobanzi la creditele ipotecare

Bancile cu cele mai mici dobanzi fixe in primii 3,5 sau 10 ani la creditele ipotecare sunt Banca Transilvania (BT), BCR si CEC Bank, conform calculatoarelor de credit de pe site-urile bancilor. Topul a fost realizat pe baza unui imprumut in valoare de 250.000 de detalii

Cum raspunde BRD la intrebarile privind fraudele online

Fraudele online au devenit o problema pentru banci, astfel ca am trimis la BRD urmatoarele intrebari, in urma reclamatiilor primite de la cititorii care au fost victimele inselaciunilor prin intermediul unor false platforme de investitii: - Care este procedura detalii

Ocean Credit incalca legea privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit

Ocean Credit nu respecta legea contractelor de credit, OUG 50/2010, privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit, astfel incat acestia sa fie constienti de costul unui imprumut si sa-l poata compara cu ofertele altor IFN-uri sau banci. Concret, detalii

 



 

Ultimele Comentarii