BANCI | Stirea Zilei

Bancile vor incepe sa acorde credite ipotecare relaxate in urmatoarele saptamani

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2009-01-23 08:27

Bancile vor incepe in urmatoarele saptamani sa acorde credite imobiliare in conditii relaxate, cu valori mai mari, conform noilor norme BNR publicate in Monitorul Oficial.

In noul regulament se prevede ca bancile pot aplica noile reguli de indata ce trimit catre BNR forma modificata a normelor proprii, fara sa mai fie nevoite sa astepte avizul din partea autoritatii de supraveghere.

Reprezentantii BCR au declarat, miercuri, ca banca va incepe sa acorde, in urmatoarele sapamani, credite imobiliare in noile conditii, ce ar putea determina o majorare cu 10-20% a valorii creditelor, prin cresterea gradului de indatorare a clientilor, in functie de un scoring.

"Este vorba de favorizarea unui anumit grup de clienti si de anumite garantii imobiliare, de buna calitate", a declarata Sorin Mititelu, director in cadrul BCR.

Potrivit noului regulament, băncile pot calcula un grad de îndatorare mai mare pentru solicitanţii de credite, dacă aceştia vor garanta împrumuturile cu proprietăţi imobiliare de bună calitate. Însă decizia finală de creditare aparţine băncii de la care se solicită finanţarea.

Banca cantrală a precizat, în momentul modificării regulamentului de creditare, că evoluţia creditării depinde în principal de capacitatea băncilor de a mobiliza resursele financiare.

"BNR a introdus în suma de criterii un criteriu numit "Calitatea garanţiei". Prin acest criteriu, dacă garanţia este de bună calitate, banca creditoare poate să renunţe la două criterii ce erau printre cele mai aspre: risul de dobândă şi riscul de curs valutar.
Aceste criterii dispar în favoarea calitaţii garanţiei. Dacă omul care cere credit îl garantează cu casa în care locuieşte, unica lui casă, şi asigură şi plata datoriei în întregime şi mai rămâne şi o marjă, atunci asta e o garanţie de calitate. Toate normele privind creditarea şi evitarea riscului de creditare au fost preventive şi mereu s-a dovedit că BNR a făcut bine că a venit cu astfel de restricţii. ", a declarat Adrian Vasilescu, consilier BNR.

Vestile mai putin bune sunt acelea ca bancile vor cere acum obligatoriu un avans pentru obtinerea unui credit.

Regulamentul impune bancilor sa stabileasca in cadrul normelor proprii limite maxime pentru valoarea finantarilor in raport cu valoarea imobilului ipotecat.

Ceea ce inseamna ca bancile vor finanta cel mult 75% din valoarea unui imobil, mai ales ca preturile apartamentelor si caselor este in scadere puternica.

BNR pastreaza si cerinta ca gradul de indatorare sa fie calculat in functie de dobanda variabila a creditului si nu de cea promotionala, valabila doar in primele luni, care a avut cel mai mare impact asupra sumelor acordate, potrivit bancherilor.

Cu alte cuvinte, daca anul trecut puteai obtine un credit cu dobanda de 5% in primul an, dobanda ce facea ca valoarea creditului sa creasca considerabil, acum bancile trebuie sa calculeze gradul de indatorare, in functie de care se stabileste valoare imprumutului, in functie de dobanda reala, de pe intreaga perioada a creditului, dobanda ce s-a dublat. Ceea ce inseamna ca si sumele ce se pot obtine au scazut considerabil, cu pana la 50%.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Topul bancilor cu cele mai mici dobanzi la refinantarea creditelor ipotecare

Bancile cu cele mai mici dobanzi la refinantarea creditelor ipotecare sunt, in ordine, CEC Bank, BRD, Libra Bank, ING Bank si Banca Transilvania (BT), conform topului realizat de Bancherul.ro pe baza informatiilor publicate de banci. Clasamentul a fost intocmit detalii

Bancile cu cele mai mici dobanzi la creditele ipotecare

Bancile cu cele mai mici dobanzi fixe in primii 3,5 sau 10 ani la creditele ipotecare sunt Banca Transilvania (BT), BCR si CEC Bank, conform calculatoarelor de credit de pe site-urile bancilor. Topul a fost realizat pe baza unui imprumut in valoare de 250.000 de detalii

Cum raspunde BRD la intrebarile privind fraudele online

Fraudele online au devenit o problema pentru banci, astfel ca am trimis la BRD urmatoarele intrebari, in urma reclamatiilor primite de la cititorii care au fost victimele inselaciunilor prin intermediul unor false platforme de investitii: - Care este procedura detalii

Ocean Credit incalca legea privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit

Ocean Credit nu respecta legea contractelor de credit, OUG 50/2010, privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit, astfel incat acestia sa fie constienti de costul unui imprumut si sa-l poata compara cu ofertele altor IFN-uri sau banci. Concret, detalii

 



 

Ultimele Comentarii