BANCI | Stirea Zilei

Bancile romanesti trebuie sa aplice la platile in euro si retragerile de numerar de pe carduri in strainatate aceleasi comisioane ca la tranzactiile in lei (corectat)

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2018-09-04 20:08

“Cand faci o plata externa in euro, lei sau coroane suedeze in cadrul UE, banca nu te poate taxa mai scump decat echivalentul unei tranzactii nationale. Chiar si bancile din afara UE sunt obligate sa aplice aceasta regula”, arata Comisia Europeana, pe site-ul institutiei.

Regula se aplica pentru urmatoarele tipuri de tranzactii:

- transferurile intre conturile bancare dintre doua tari UE diferite
-retrageri de numerar la bancomate (ATM) din tari UE
- plati cu carduri de debit si carduri de credit pe teritoriul UE
- tranzactii tip direct debit

“De exemplu, daca banca ta te taxeaza cu 1 euro atunci cand retragi numerar de la bancomatele altor bannci din tara, acelasi comision trebuie sa-l aplice si pentru retragerile de numerar de la bancomatele din alte tari UE”, precizeaza Comisia Europeana. (vezi aici detalii)

Aceste reguli care introduc principiul acelorasi costuri atat pentru platile interne cat si cele in UE, au fost stabilite in Regulamentul numarul 924 din 2009 privind comisioanele pentru platile internationale in euro, iar ulterior in regulamentul SEPA.

Principiul comisioanelor unice atat pentru platile interne cat si pentru cele internationale se aplica tuturor platilor electronice, incluzand:
- transferurile interbancare (credit transfers)
- debit direct
- retragerile de bani de la ATM-uri
- platile cu cardurile de debit si credit
- transferurile de bani

Tarile din afara zonei euro pot sa aplice acest regulament si pentru platile nationale, optiune adoptata de Romania si Suedia, precizeaza Comisia Europeana.

In aprilie 2018, Comisia a propus extinderea regulii si pentru tarile non-euro, astfel incat toti cetatenii europeni sa poata face transferuri internationale in euro cu aceleasi comisioane ca cele pentru transferurile interne.

Noile reguli mai prevad informarea consumatorilor privind costul conversiei valutare inainte de efectuarea unei plati externe intr-o alta valuta decat cea din tara lor.

Cat costa o plata externa in Romania, comparativ cu una interna

Desi Romania a optat pentru aplicarea regulii privind egalizarea comisioanelor pentru platile externe cu cele interne, nicio banca nu o respecta.

Astfel, in privinta retragerilor de bani de pe card in strainatate, doar cinci banci (BCR, CEC Bank, Idea Bank, Banca Feroviara si Alior Bank) au aceleasi comisioane ca la retragerile de la bancomatele din Romania.

Platile cu cardul la comercianti in strainatate sunt necomisionate, la fel ca cele din Romania, dar aceasta este o regula impusa de organizatiile de plata Visa si Mastercard peste tot in lume, nu are legatura cu regulamentele Comisiei Europene.

In privinta transferurilor bancare externe, adica in euro, nicio banca nu aplica regula Comisiei Europene: comisioanele pentru platile in euro sunt mult mai mari decat cele in lei.

Astfel, in timp ce o plata interbancara interna in lei are comisioane, in functie de banca, intre 0 lei si 4,6 lei, la o plata externa in euro, comisioanele pleaca de la 5 lei si ajung chiar si la 30 de euro, tariful mediu fiind 0,1% din suma transferata, minim 10 euro.

De exemplu, pentru o plata externa de 1.000 de lei, comisionul este in jur de 50 de lei.

CORECTURA

Articolul si tabelul din fotografie au fost corectate, in 5 septembrie, cu comisioanele corecte ale cardurilor de debit CEC Bank, anterior fiind publicate comisioanele mai vechi, neactualizate, astfel:

- Comisionul pentru interogarea soldului cu un card de debit CEC Bank la ATM-urile altor banci din Romania este 0 lei, vechiul comision fiind 1,5 lei.

- La retragerile de numerar cu cardurile CEC Bank de la orice ATM, atat din tara cat si din strainatate, comisionul este 0 lei. Vechile comisioane erau: 1% plus 11,25 lei la ATM-urile din UE, 0,5% plus 3,5 lei la ATM-urile altor banci din Romania si 0,18% la ATM-urile CEC Bank.

In consecinta, costul total a scazut de la 85 lei la 52 lei, iar CEC Bank a urcat pe locul 3 in clasament.

Comentarii

Ion
Profituri grase
Bancile ar trebui dar nu or sa reduca pana nu sunt fortate/obligate. Din transferurile in Euro si schimb valutar fac o groaza de bani.



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Topul bancilor cu cele mai mici dobanzi la refinantarea creditelor ipotecare

Bancile cu cele mai mici dobanzi la refinantarea creditelor ipotecare sunt, in ordine, CEC Bank, BRD, Libra Bank, ING Bank si Banca Transilvania (BT), conform topului realizat de Bancherul.ro pe baza informatiilor publicate de banci. Clasamentul a fost intocmit detalii

Bancile cu cele mai mici dobanzi la creditele ipotecare

Bancile cu cele mai mici dobanzi fixe in primii 3,5 sau 10 ani la creditele ipotecare sunt Banca Transilvania (BT), BCR si CEC Bank, conform calculatoarelor de credit de pe site-urile bancilor. Topul a fost realizat pe baza unui imprumut in valoare de 250.000 de detalii

Cum raspunde BRD la intrebarile privind fraudele online

Fraudele online au devenit o problema pentru banci, astfel ca am trimis la BRD urmatoarele intrebari, in urma reclamatiilor primite de la cititorii care au fost victimele inselaciunilor prin intermediul unor false platforme de investitii: - Care este procedura detalii

Ocean Credit incalca legea privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit

Ocean Credit nu respecta legea contractelor de credit, OUG 50/2010, privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit, astfel incat acestia sa fie constienti de costul unui imprumut si sa-l poata compara cu ofertele altor IFN-uri sau banci. Concret, detalii

 



 

Ultimele Comentarii

  • LOAN OFFER

    Buna ziua Aceasta pentru a informa publicul larg că oferim împrumuturi celor care au nevoie de ... detalii

  • !

    Greu cu limba romana! Ce legatura are cuvantul "ecosistem" din limba romana cu sistemul de plati ... detalii

  • Bancnote vechi

    Am 2 bancnote vechi:1-1000000lei;2-5000000lei Anul ... detalii

  • Bancnote vechi

    Numar de ... detalii

  • Bancnote vechi

    Am 3 bancnote vechi:1-1000000lei;1-5000lei;1-100000;mai multe bancnote cu eclipsa de ... detalii