BANCI | Stirea Zilei

Bancile romanesti au adoptat standardele de plati europene (SEPA in lei)

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2012-11-04 11:11

Incepand cu 2 noiembrie, sistemul bancar romanesc a adoptat Schema SEPA pentru Credit Transfer adaptată pentru plăţi în lei, ceea ce inseamna ca bancile romanesti au trecut, din punct de vedere tehnic, la standardele europene de procesare a platilor in moneda nationala.

Cu alte cuvinte, bancile romanesti realizeaza platile in lei dupa aceleasi proceduri in care se realizeaza platile in euro. Suntem, asadar, pregatiti din punct de vedere tehnic pentru adoptarea euro.

Ce pacat ca trecerea la euro va trebui sa mai astepte, din cauza crizei, dar mai ales pentru ca suntem inca in urma in privinta convergentei reale a economiei romanesti cu cea europeana, dupa cum a declarat recent economistul-sef la BNR, Valentin Lazea.

Revenind la subiectul SEPA in lei, trebuie spus ca Romania este, probabil, singura tara din afara zonei euro care adopta un astfel de standard, ceea ce e laudabil.

Schemele de plată SEPA sunt un set de reguli, practici şi standarde în scopul realizării interoperabilităţii la nivel interbancar, reglementare a Consiliului European al Platilor (EPC).

Beneficiile adoptarii SEPA

Noile standarde de plata, configurate prin sistemul Sent al Transfond (VEZI aici detalii), vor aduce o serie de beneficii, atat bancilor cat si clientilor, persoane fizice si companii, datorita uniformizarii informatiilor aferente platilor la toate bancile.

Acest lucru va permite automatizarea aplicatiilor informatice de gestionare a platilor si a conturilor clientilor, ceea ce inseamna economie de resurse, de costuri, asadar se va transpune in comisioane mai mici.

Pe de alta parte, standardizarea platilor va ajuta la dezvoltarea noilor servicii de plati, precum cele prin intermediul telefoanelor mobile, companiile de comunicatii si bancile putand astfel sa dezvolte mai eficient noi serivicii destinate clientilor.

Deocamdata, doar 17 banci din cele 41 au adoptat schema SEPA pentru transferurile in lei: CEC Bank, Alpha Bank, Bancpost, Piraeus Bank, Banca Carpatica, Eximbank, ProCredit Bank, Porsche Bank, OTP Bank, Marfin Bank, Nexte Bank, Caixa Bank, Bank of Cyprus, Bank Leumi, Creditcoop, Banca Feroviara, Credit Europe.

Bancile care nu si-au modificat sistemele informatice pentru noile standarde SEPA au preferat sa adopte o solutie mai ieftina, si anume o aplicatie de transformare a vechilor mesaje de plata in noile standarde.

Trecerea la SEPA in lei nu presupune modificari ale formularelor de plata (ordine de plata) pe care le completeaza clientii bancilor, ci doar modificari la nivelul sistemelor informatice ale bancilor de gestionare a platilor, mai exact uniformizarea acestora la nivelul intregului sistem, precum si adaugurarea de informatii suplimentare care vor eficientiza gestionarea clientilor, in special in cadrul marilor companii ce ofera servicii, precum cele de telefonie sau de utilitati.

Concret, se va limita lungimea maxima a campului de explicatii ce insoteste un transfer de fonduri, iar formularul pentru platile de trezorie a fost, de asemenea, modificat.

Vezi in CLUBUL BANCHERILOR care sunt, concret, efectele si beneficiile aduse SEPA bancilor si clientilor, inclusiv marilor companii de servicii si utilitati

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Topul bancilor cu cele mai mici dobanzi la refinantarea creditelor ipotecare

Bancile cu cele mai mici dobanzi la refinantarea creditelor ipotecare sunt, in ordine, CEC Bank, BRD, Libra Bank, ING Bank si Banca Transilvania (BT), conform topului realizat de Bancherul.ro pe baza informatiilor publicate de banci. Clasamentul a fost intocmit detalii

Bancile cu cele mai mici dobanzi la creditele ipotecare

Bancile cu cele mai mici dobanzi fixe in primii 3,5 sau 10 ani la creditele ipotecare sunt Banca Transilvania (BT), BCR si CEC Bank, conform calculatoarelor de credit de pe site-urile bancilor. Topul a fost realizat pe baza unui imprumut in valoare de 250.000 de detalii

Cum raspunde BRD la intrebarile privind fraudele online

Fraudele online au devenit o problema pentru banci, astfel ca am trimis la BRD urmatoarele intrebari, in urma reclamatiilor primite de la cititorii care au fost victimele inselaciunilor prin intermediul unor false platforme de investitii: - Care este procedura detalii

Ocean Credit incalca legea privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit

Ocean Credit nu respecta legea contractelor de credit, OUG 50/2010, privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit, astfel incat acestia sa fie constienti de costul unui imprumut si sa-l poata compara cu ofertele altor IFN-uri sau banci. Concret, detalii

 



 

Ultimele Comentarii