BANCI | Stirea Zilei

Bancile pierd monopolul pe conturile clientilor

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2017-05-22 01:10

Din 13 ianuarie 2018, bancile vor pierde monopolul informatiilor despre conturile clientilor, pe care vor fi obligate, printr-o directiva europeana (PSD2), sa le furnizeze si altor parti interesate, precum institutii bancare sau nebancare concurente sau firme de tehnologii financiare (fintechs).

Scopul noii reglementari europene, care se va aplica din 13 ianuarie 2018 (Directiva Serviciilor de Plati revizuita - PSD 2), este acela de a stimula competitia pe piata bancara, astfel incat utilizatorii de servicii financiare sa beneficieze de costuri mai mici si de servicii mai bune, mai flexibile, mai rapide si mai diversificate. (vezi aici detalii)

Concret, odata ce informatiile despre conturile unui client dintr-o anumita banca vor putea fi accesate, cu acordul clientului, de alte banci, IFN-uri sau alte firme de tehnologii bancare, acesta va putea primi si accepta oferte de produse si servicii mai bune ale concurentei.

In acest scop, in ultimii ani au aparut o serie de aplicatii (API), precum aceasta, care ofera bancilor, IFN-urilor sau firmelor de tehnologii bancare (fintech) accesul la conturile bancare ale clientilor si diverse solutii de analizare si structurare a datelor despre respectivele conturi si istoricul acestora.

Accesul la conturile bancare se poate face, gratie noilor aplicatii, cunoscute sub denumirea de screen scrapping, adica un fel de acces direct la conturi, fara a fi nevoie de identificare, odata ce s-a obtinut acordul clientului, adica acesta a furnizat intermediarului datele sale de acces la cont.

Concret, sa spunem ca v-ati instalat pe telefonul mobil o aplicatie de administrare a finantelor personale, care are nevoie de datele din conturile pe care le aveti la cele doua banci.

In acest scop, aplicatia va cere datele de acces prin online banking la conturile personale, pentru a putea singura, in viitor, sa acceseze, in numele dumneavoastra, conturile la cele doua banci si sa actualizeze automat situatia finantelor personale, in functie de incasarile de bani in cont si de platile pe care le efectuati.

La fel, in cazul unei aplicatii care permite plati sau transfer de bani.

Bancile nu sunt insa de acord cu acest lucru, sustinand ca astfel se pune in pericol securitatea conturilor, prin “impersonalizarea” clientilor, adica utilizarea datelor conturilor acestora de o asa-numita a treia parte.

Federatia Bancara Europeana (EBF) a cerut sa se interzica accesul direct la conturile bancare, prin screen-scraping, care sa fie inlocuit fie cu o interfata dedicata, creata de banci, pentru accesul la conturi de catre o a treia parte, in numele clientilor, fie cu o noua interfata pentru clienti (online banking), upgradata.

Autoritatea Bancara Europeana (EBA) a fost de acord cu cerintele bancilor, astfel ca la finalul lunii februarie a emis un proiect de regulament (Regulatory Technical Standard – RTS) prin care interzice screen-scraping-ul si permite accesul la conturile bancare doar printr-o aplicatie dedicata.

Firmele de tehnologii financiare (fintechs) au emis un manifest prin care au protestat fata de decizia EBA, considerand ca prin impunerea unor aplicatii dedicate, pe care bancile le pot controla, mai exact pot restrictiona accesul la informatiile clientilor, nu se asigura o competitie corecta.

Vice-preseditele Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis, a luat apararea firmelor de tehnologii bancare, cerand EBA sa reconsidere decizia din februarie.

Dombrovskis a declarat, saptamana trecuta, ca firmelor fintech ar trebui sa li se permita accesul direct la conturile clientilor atunci cand aplicatiile dedicate nu sunt functionale.

Taguri: Autoritatea Bancara Europeana (ABE)  probleme functionare carduri  plati online  tehnologii bancare  cont bancar  plati  

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Topul bancilor cu cele mai mici dobanzi la refinantarea creditelor ipotecare

Bancile cu cele mai mici dobanzi la refinantarea creditelor ipotecare sunt, in ordine, CEC Bank, BRD, Libra Bank, ING Bank si Banca Transilvania (BT), conform topului realizat de Bancherul.ro pe baza informatiilor publicate de banci. Clasamentul a fost intocmit detalii

Bancile cu cele mai mici dobanzi la creditele ipotecare

Bancile cu cele mai mici dobanzi fixe in primii 3,5 sau 10 ani la creditele ipotecare sunt Banca Transilvania (BT), BCR si CEC Bank, conform calculatoarelor de credit de pe site-urile bancilor. Topul a fost realizat pe baza unui imprumut in valoare de 250.000 de detalii

Cum raspunde BRD la intrebarile privind fraudele online

Fraudele online au devenit o problema pentru banci, astfel ca am trimis la BRD urmatoarele intrebari, in urma reclamatiilor primite de la cititorii care au fost victimele inselaciunilor prin intermediul unor false platforme de investitii: - Care este procedura detalii

Ocean Credit incalca legea privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit

Ocean Credit nu respecta legea contractelor de credit, OUG 50/2010, privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit, astfel incat acestia sa fie constienti de costul unui imprumut si sa-l poata compara cu ofertele altor IFN-uri sau banci. Concret, detalii

 



 

Ultimele Comentarii

  • LOAN OFFER

    Buna ziua Aceasta pentru a informa publicul larg că oferim împrumuturi celor care au nevoie de ... detalii

  • !

    Greu cu limba romana! Ce legatura are cuvantul "ecosistem" din limba romana cu sistemul de plati ... detalii

  • Bancnote vechi

    Am 2 bancnote vechi:1-1000000lei;2-5000000lei Anul ... detalii

  • Bancnote vechi

    Numar de ... detalii

  • Bancnote vechi

    Am 3 bancnote vechi:1-1000000lei;1-5000lei;1-100000;mai multe bancnote cu eclipsa de ... detalii