BANCI | Stirea Zilei

Bancile mari si-au triplat profiturile in acest an; ING isi continua cresterea puternica

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2016-08-10 23:06

Patru dintre cele mai mari banci romanesti (BCR, BRD, Unicredit si ING Bank) au obtinut in prima jumatate a anului profituri nete cumulate de 3,667 miliarde lei, de peste trei ori mai mari decat in aceeasi perioada a anului precedent, cand s-au ridicat la numai 1,097 miliarde lei.

Cresterea spectaculoasa a profiturilor se datoreaza faptului ca bancile au tot mai putine pierderi cu creditele neperformante, in timp ce volumele de credite noi acordate a crescut substantial, datorita programului Prima Casa. Ceea ce nu se va mai intampla si in a doua parte a anului, pe fondul adoptarii legii privind darea in plata.

Un aport important la veniturile bancilor l-a avut si vanzarea actiunilor detinute la compania de carduri Visa.

De exemplu, BCR a acordat credite noi in valoare de 2,6 miliarde lei, iar BRD – 2,9 miliarde lei, in primele sase luni din acest an.

Soldul creditelor BCR acordate clientilor a scazut insa cu 1,7% fata de anul precedent, ca urmare a vanzarilor de credite neperformante catre recuperatori si scoaterii altora in afara bilantului.

La fel s-a intamplat si la BRD, soldul creditelor brute ale bancii fiind in stagnare (+0,2% fata de anul precedent).

Activele totale ale primelor doua banci au avansat insa cu 3,8% in cazul BCR, respectiv 2,7% in cazul BRD, datorita titlurilor de stat achizitionate.

ING a continuat performanta remarcabila de anul trecut, cand a reusit o crestere importanta a activelor, de 4,6 miliarde lei. In prima jumatate din acest an, banca olandeza si-a sporit activele totale cu inca 3,6 miliarde lei (15%), la 27 miliarde lei in total, apropiindu-se de pozitia a sase din topul sistemului bancar, ocupata de CEC Bank, care avea active de 27,5 miliarde lei la finalul anului trecut.

Comparativ, activele BCR au crescut cu doar 1,5 miliarde lei in primul semestru iar cele ale BRD au scazut cu 829 milioane lei.

Soldul de credite al ING a ajuns la 16,2 miliarde lei, in crestere cu 3,6 miliarde lei (29%) fata de cele 12,6 miliarde lei din iunie 2015.

"In prima jumatate a anului creditele acordate au fost in continuare Prima Casa si creditele standard (cu avans redus). Incepand cu finalul celui de-al doilea trimestru am observat o reducere a cererii, in urma fondurilor fluctuante din programul Prima Casa si a cresterii avansului. Ne asteptam ca diminuarea cererii sa continue si in a doua parte a anului", au precizat reprezentantii bancii, la intrebarea Bancherul.ro privind perspectivele creditarii in a doua jumatate a anului, in conditiile epuizarii plafonului Prima Casa si legea darii in plata. 

De asemenea, ING a reusit un profit record in prima jumatate a anului, de 278 milioane lei, mai mare decat al Unicredit (226 milioane lei), datorat in mare parte vanzarii actiunilor Visa, pentru care a primit 101 milioane lei.

Taguri: UniCredit Bank  BRD Groupe Societe Generale  Programul Prima Casa  credite ipotecare  credite de consum  ING Bank  dobanzi depozite  Banca Comerciala Romana (BCR)  TBI Credit IFN  credite firme  credite noi  credite neperformante  credite Prima Casa  credite nevoi personale  credite pentru locuinte  credite imobiliare  Viva Credit  rezultate financiare banci  

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Nu ne mai pacaliti cu credite online cu dobanda 0%!

Ofertele de credite online cu dobanda 0 in prima luna sau prima saptamana ale unor IFN-uri precum Hora Credit sau Ferratum pot fi considerate o practica inselatoare, asadar ilegala, intrucat determina oamenii sa obtina imprumuturi fara dobanda la inceput, dar sa plateasca ulterior dobanzi detalii

Ce dobanzi au creditele online ale IFN-urilor, dupa plafonare

Dobanzile la creditele online acordate de IFN-uri au scazut doar putin, in general cu 0,2 puncte procentuale pe zi, de la 1,2% la 1% pe zi, adica 365% pe an, dupa intrarea in vigoare a legii 243 din 2024 privind plafonarea dobanzilor la creditele IFN-urilor. Legea obliga IFN-urile sa detalii

Care sunt cardurile de credit cu cele mai mici dobanzi?

Cardurile de credit cu cele mai mici dobanzi din oferta principalelor banci sunt, in ordine, cele emise de CEC Bank, Libra Bank si Banca Transilvania (BT), conform clasamentului intocmit de Bancherul.ro. Cea mai mica dobanda este a cardului CEC Bank, 17,41%, te tip variabil, compusa din detalii

Topul bancilor cu cele mai mici dobanzi la refinantarea creditelor ipotecare

Bancile cu cele mai mici dobanzi la refinantarea creditelor ipotecare sunt, in ordine, CEC Bank, BRD, Libra Bank, ING Bank si Banca Transilvania (BT), conform topului realizat de Bancherul.ro pe baza informatiilor publicate de banci. Clasamentul a fost intocmit detalii

 



 

Ultimele Comentarii

  • Nu vor să aplice Legea 243/2024

    Buna ziua, VĂ ROG MULT SĂ MĂ AJUTAȚI. Am încercat o soluție cu cu cei de la CSALB, cerere ... detalii

  • !

    Era interesant de aflat cat a dat Casa regala din exedentul Casei in toate cele 7 razboaie in care ... detalii

  • plati online

    ING respinge in mod constant platile facute online cu cardurile ... detalii

  • !

    Greu cu limba romana! Ce legatura are cuvantul "ecosistem" din limba romana cu sistemul de plati ... detalii

  • Bancnote vechi

    Am 2 bancnote vechi:1-1000000lei;2-5000000lei Anul ... detalii