BANCI | Stirea Zilei

Bancile de stat CEC Bank si Eximbank si-au crescut creditarea cu 3 miliarde lei in ultimul an, in timp ce bancile private si-au redus volumul de imprumuturi cu 200 milioane euro

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2014-09-16 01:13

Cele doua banci detinute de stat, CEC Bank si Eximbank, si-au majorat in ultimul an volumul de credite cu aproape 3 miliarde de lei, in timp ce imprumuturile din bilanturile bancilor private au scazut cu 200 milioane lei, arata statisticile Centralei Riscului de Credit din cadrul BNR.

Si asta in ciuda faptului ca cele doua banci de stat au impreuna o cota de piata de doar 8,5% din sistemul bancar, CEC Bank fiind a cincea banca din Romania dupa nivelul activelor, cu o coata de piata de 7,4%, iar EximBank pe locul 19, cu 1,1% din activele sistemului bancar.

Astfel, volumul creditelor din portofoliile celor doua banci de stat a avansat de la 15,7 miliarde lei in iulie 2013 la 18,6 miliarde lei in iulie 2014. In acelasi timp, stocul de credite ale bancilor private a scazut de la 268,6 miliarde lei in iulie 2013 la 268,4 miliarde lei.

Cele doua banci de stat au mai echilibrat, asadar, pe parcursul ultimilor ani, procesul de dezintermediere derulat de mari banci straine, mai cu seama de bancile din Grecia, nevoite sa-si reduca drastic volumul activelor pentru a face fata pierderilor cauzate de creditele neperformante si de cerintele de capital mai restrictive impuse de BNR si Banca Centrala Europeana.

Insa ponderea prea redusa a bancilor de stat (la care putem adauga si bancile private cu capital romanesc, precum Carpatica si Banca Transilvania, care a crescut si ea in ultimii ani de criza) nu a putut mentine creditarea pe teritoriu negativ, astfel ca volumul de credite continua sa scada, desi guvernatorul Mugur Isarescu previziona intreruperea acestei tendinte in aceasta vara.

Astfel, creditul neguvernamental, destinat firmelor si populatiei, se afla in iulie 2014 in scadere cu 3,4% fata de iulie 2013, in timp ce creditul guvernamental, adica titlurile de stat achizitionate de banci, era in crestere cu 8,9%.

CEC Bank a avut de castigat, de altfel, de doua ori din conjuctura crizei ultimilor ani. Pe de o parte, banca a profitat de reorientarea sistemului bancar spre creditarea in lei, abandonand practic imprumuturile in valuta, banca de stat avand la dispozitie resurse uriase de depozite in lei ale populatiei si foarte putine resurse in valuta.

In acelasi timp, CEC Bank a avut de castigat si din investirea unei parti importante ale acestor resurse in titlurile de stat emise de guvern. De altfel, din statistica prezentata alaturi, care arata un avans de aproape 3 miliarde de lei ale creditelor bancilor de stat, aceasta include atat creditele private, cat si invesitiile in titluri de stat.

Iar daca ne uitam in bilanul CEC Bank de la finalul lui 2013, vedem ca banca si-a majorat destul de putin creditele acordate sectorului privat, in comparatie cu achizitiile de titluri de stat.

Astfel, totalul activelor CEC Bank s-au ridicat la finalul lui 2013 la 26,883 miliarde lei, cu doar 11 milioane lei peste nivelul din anul precedent, cand erau de 26,872 miliarde lei. In ceea ce priveste stocul de credite acordate clientilor, acesta a avansat cu doar 136 milioane lei, de la 10,8 la 10,9 miliarde lei. Volumul de noi credite a fost in crestere cu 444 milioane lei in 2013, substantial mai redus decat in anul precedent, cand banca a acordat finantari noi de 1,6 miliarde lei.

In acelasi timp, volumul achizitiilor de active financiare, in principal titluri de stat, s-a ridicat la 17 miliarde lei, fata de nu mai putin de 78,9 miliarde in 2012. In consecinta, banca a avut incasari substantiale din vanzarea de titluri, respectiv 17,2 miliarde lei in 2013, in scadere fata de 76 miliarde in 2012. (Vezi aici detalii)

Ce s-ar fi intamplat daca CEC-ul ar fi fost cumparat de grecii de la NBG?

Spre deosebire de bancile straine, care au dus o politica de creditare agresiva in perioada de boom dinaintea izbucnirii crizei financiare din 2008, CEC Bank era in acea perioada abia la inceputul unui proces de reorganizare si repozitionare ca banca comerciala, dupa ce in perioada 2004-2008 a fost fost destul de inactiva din cauza procesului de privatizare landat in 2004 si esuat in 2006, dupa ce statul a refuzat ultimul ofertant pentru privatizare, National Bank of Greece (NBG), considerand ca oferta de 560 milioane euro pentru 67% din actiunile CEC este nesatisfacatoare.

Decizia s-a dovedit insa salutara, in conditiile in care astazi NBG a ajuns sa fie nationalizata de statul grec din cauza pierderilor suferite in Grecia, dar si in Romania, unde detine Banca Romaneasca.

Dupa cum se vede si din grafic, perioada 2004-2006 a consemnat o prabusire a creditarii bancilor de stat in conditiile in care BCR, succesoarea Bancorex, a fost preluata la finalul lui 2005 de catre Erste Bank. Atunci, volumul de credite inregistrate la BCR se ridicau la 12 miliarde lei, un volum inlocuit de CEC Bank la finalul lui 2011 si majorat la 18,6 miliarde lei in prezent.

Si EximBank a avut o crestere importanta a activitatii in ultimii ani. Astfel, la jumatatea lui 2014, activele băncii au crescut cu 244 de milioane de lei, pe fondul dinamicii ascendente a portofoliului de credite acordate, mai mare cu 24% fată de decembrie 2013. (Vezi aici detalii)

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Topul bancilor cu cele mai mici dobanzi la refinantarea creditelor ipotecare

Bancile cu cele mai mici dobanzi la refinantarea creditelor ipotecare sunt, in ordine, CEC Bank, BRD, Libra Bank, ING Bank si Banca Transilvania (BT), conform topului realizat de Bancherul.ro pe baza informatiilor publicate de banci. Clasamentul a fost intocmit detalii

Bancile cu cele mai mici dobanzi la creditele ipotecare

Bancile cu cele mai mici dobanzi fixe in primii 3,5 sau 10 ani la creditele ipotecare sunt Banca Transilvania (BT), BCR si CEC Bank, conform calculatoarelor de credit de pe site-urile bancilor. Topul a fost realizat pe baza unui imprumut in valoare de 250.000 de detalii

Cum raspunde BRD la intrebarile privind fraudele online

Fraudele online au devenit o problema pentru banci, astfel ca am trimis la BRD urmatoarele intrebari, in urma reclamatiilor primite de la cititorii care au fost victimele inselaciunilor prin intermediul unor false platforme de investitii: - Care este procedura detalii

Ocean Credit incalca legea privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit

Ocean Credit nu respecta legea contractelor de credit, OUG 50/2010, privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit, astfel incat acestia sa fie constienti de costul unui imprumut si sa-l poata compara cu ofertele altor IFN-uri sau banci. Concret, detalii

 



 

Ultimele Comentarii