BANCI | Stirea Zilei

Bancile au pierdut depozite de 2,5 miliarde lei in martie, din cauza dobanzilor mici, dar au crescut creditarea in lei cu 2,3%

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2014-04-25 15:08

Bancile romanesti au pierdut depozite in valoare de 2,485 miliarde lei in luna martie (-1,1%), fiind vorba de  una dintre cele mai abrupte scaderi din ultimul an, pe fondul diminuarii dobanzilor platite pentru economiile din conturi. Depozitele au ajuns astfel la un total de 214 miliarde lei, sub valoarea de la finalul anului trecut, dar raman cu 13,2 miliarde lei (+6,6%) mai ridicate fata de luna martie a anului trecut, arata datele publicate astazi de Banca Nationala a Romaniei (BNR).

Toate categoriile de depozite au inregistrat scaderi in martie: cele in lei s-au diminuat cu 1,4% iar cele in valuta cu 0,7%. Cea mai abrupta ajustare s-a inregistrat in cazul depozitelor in lei ale firmelor, respectiv 1,9%, iar cele mai stabile s-au dovedit economiile in valuta ale firmelor, cu o diminuare de doar 0,1%.

Fata de anul trecut, cel mai mare avans, de 14,5%, s-a inregistrat in cazul economiilor in lei ale companiilor, urmate de depozitele in lei ale populatiei, cu 5,4%.

Soldul creditelor continua sa scada

In ceea ce priveste creditele acordate de banci firmelor si populatiei, luna martie consemneaza a treia luna consecutiva de reducere a soldului de imprumuturi, cu 0,2% fata de luna februarie si cu 2,7% fata de luna martie a anului precedent.

Soldul total al creditelor din bilanturile bancilor a ajuns astfel la 217,8 miliarde lei, cu 6 miliarde mai putin decat in urma cu un an.

Vina pentru reducerea volumului de finantari o poarta exclusiv creditarea in valuta, restrictionata de catre BNR. In prezent, creditele de consum se acorda exclusiv in lei, la fel ca si creditele imobiliare tip Prima Casa. Singurile tipuri de credite pentru populatie care se mai acorda in valuta sunt refinantarile si creditele imobiliare clasice.

In aceste conditii, creditele in valuta pentru populatie s-au diminuat cu 3,7% in ultimul an.

Dar nu numai populatia, ci si firmele s-au orientat spre finantarea in lei, in contextul reducerii substantiale a dobanzilor, astfel ca volumul de finantari in valuta acordate de banci persoanelor juridice a scazut cu 10,7% in ultimul an.

Creditele in lei au crescut cu 5,2% pentru firme si 4,1% pentru populatie

Pe de alta parte, firmele si-au sporit cu 5,2% volumul de credite in lei, iar populatia cu 4,1%.

In total, creditul in lei a crescut cu 2,3% in martie fata de februarie si cu 4,7% in ultimul an, raportat la martie 2012, pe cand creditul in valuta a scazut cu 1,9% in martie si cu 7,2% fata de anul precedent.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Topul bancilor cu cele mai mici dobanzi la refinantarea creditelor ipotecare

Bancile cu cele mai mici dobanzi la refinantarea creditelor ipotecare sunt, in ordine, CEC Bank, BRD, Libra Bank, ING Bank si Banca Transilvania (BT), conform topului realizat de Bancherul.ro pe baza informatiilor publicate de banci. Clasamentul a fost intocmit detalii

Bancile cu cele mai mici dobanzi la creditele ipotecare

Bancile cu cele mai mici dobanzi fixe in primii 3,5 sau 10 ani la creditele ipotecare sunt Banca Transilvania (BT), BCR si CEC Bank, conform calculatoarelor de credit de pe site-urile bancilor. Topul a fost realizat pe baza unui imprumut in valoare de 250.000 de detalii

Cum raspunde BRD la intrebarile privind fraudele online

Fraudele online au devenit o problema pentru banci, astfel ca am trimis la BRD urmatoarele intrebari, in urma reclamatiilor primite de la cititorii care au fost victimele inselaciunilor prin intermediul unor false platforme de investitii: - Care este procedura detalii

Ocean Credit incalca legea privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit

Ocean Credit nu respecta legea contractelor de credit, OUG 50/2010, privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit, astfel incat acestia sa fie constienti de costul unui imprumut si sa-l poata compara cu ofertele altor IFN-uri sau banci. Concret, detalii

 



 

Ultimele Comentarii