BANCI | Stirea Zilei

Bancherii confirma ca cererea de credite e redusa iar potentialul de creditare limitat, din cauza supraindatorarii. In loc de restrictii, nu am avea nevoie de stimularea creditarii?

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2011-06-22 13:09

Ne-am atins potenţialul de intermediere financiară la nivel de dezvoltare pe care îl are economia în acest moment, considera economistul sef al Raiffeisen Bank, Ionut Dumitru.

"Nivelul dobânzilor este la un nivel minim istoric la lei şi la valută. Însă cererea de credite rămâne scăzută. Există 200.000 de interogări pe lună faţă de circa un milion înainte de criză. (...) Volumele de credite noi acoperă practic doar ce ajunge la maturitate ", a spus Dumitru, la un seminar de profil.

Economistul a explicat că serviciul datoriei ca procent din PIB este destul de ridicat în România, astfel că, la nivelul veniturilor din prezent, potenţialul de creditare este limitat.

Se ridica astfe problema daca nu cumva BNR ar trebui sa adopte masuri de stimulare a creditarii, cum a facut Guvernul cu programul Prima Casa, si nu de restrictionare, cum se pare ca intentioneaza.

"Perioada banilor uşori s-a terminat. Atunci îţi luai un credit şi toată economia creştea. În momentul de faţă, ca să faci afaceri îţi trebuie şi ştiinţă", a arătat Dumitru.

Acesta a precizat insa ca pe termen lung exista potential de dezvoltare a intermedierii financiare, insa doar din momentul in care economia va creste din nou.

"Ca şi potenţial al creditării, ce putem anticipa, povestea în România pe termen lung arată încă bine. Pe termen scurt, potenţialul este scăzut, în condiţiile în care ne-am atins potenţialul de intermediere financiară la nivel de dezvoltare pe care îl are economia în acest moment", a spus Ionuţ Dumitru.

"Suntem pe unde ar trebui să fim la nivelul de dezvoltare pe care îl avem, la nivelul PIB per capita pe care îl avem. Pe măsura ce PIB per capita va creşte, creşte şi spaţiul pentru intermediere financiară. Dar să presăm în acest moment... Dacă economia nu începe să livreze din nou valoare adăugată, să presăm pe creditare, în special pe componenta de retail... Mai mult decât avem în momentul de faţă nu se poate face decât prin creşterea gradului de îndatorare", a explicat Dumitru.

"Pe măsura ce încep să crească veniturile se creează loc pentru îndatorare suplimentară", a precizat Dumitru.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Topul bancilor cu cele mai mici dobanzi la refinantarea creditelor ipotecare

Bancile cu cele mai mici dobanzi la refinantarea creditelor ipotecare sunt, in ordine, CEC Bank, BRD, Libra Bank, ING Bank si Banca Transilvania (BT), conform topului realizat de Bancherul.ro pe baza informatiilor publicate de banci. Clasamentul a fost intocmit detalii

Bancile cu cele mai mici dobanzi la creditele ipotecare

Bancile cu cele mai mici dobanzi fixe in primii 3,5 sau 10 ani la creditele ipotecare sunt Banca Transilvania (BT), BCR si CEC Bank, conform calculatoarelor de credit de pe site-urile bancilor. Topul a fost realizat pe baza unui imprumut in valoare de 250.000 de detalii

Cum raspunde BRD la intrebarile privind fraudele online

Fraudele online au devenit o problema pentru banci, astfel ca am trimis la BRD urmatoarele intrebari, in urma reclamatiilor primite de la cititorii care au fost victimele inselaciunilor prin intermediul unor false platforme de investitii: - Care este procedura detalii

Ocean Credit incalca legea privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit

Ocean Credit nu respecta legea contractelor de credit, OUG 50/2010, privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit, astfel incat acestia sa fie constienti de costul unui imprumut si sa-l poata compara cu ofertele altor IFN-uri sau banci. Concret, detalii

 



 

Ultimele Comentarii