BANCI | Stirea Zilei

Asistam la o noua euforie a creditarii? Imprumuturile noi acordate de banci populatiei au explodat in iunie la 3,2 miliarde lei, peste nivelul din 2007 si aproape de cel din 2008

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2015-07-30 02:20

Creditele noi in lei acordate de banci populatiei in luna iunie au inregistrat o adevarata explozie fata de luna precedenta, ajungand la nivelurile inregistrate in anii de euforie dinaintea crizei: creditele imobiliare in moneda nationala s-au ridicat la 1,16 miliarde lei, in crestere cu 31% fata de luna trecuta, cand au fost de 883 milioane lei. Fata de luna iunie a anului trecut (559 milioane lei), cresterea este 100%, adica inca o data mai multe.

Si creditele ipotecare in euro au avansat spectaculos in iunie, la 10,5 milioane euro (47 milioane lei), fata de doar 6,5 milioane lei in luna precedenta, insignifiante insa fata de cele in lei.

Mai mult, volumul de noi credite ipotecare in lei din primele luni ale acestui an este mai ridicat decat cel din perioada similara a anului 2008, cand traiam o febra a creditarii imobiliare in valuta, in euro si franci elvetieni, cu doar cateva luni inainte de izbucnirea crizei. (vezi aici detalii)

In iunie 2008, bancile acordau credite imobiliare in valoare de 197 milioane euro, echivalentul a aproximativ 730 milioane lei la cursul din acea vreme, de 3,7 lei pentru 1 euro, la care se adaugau credite in lei de doar 45 milioane lei, in total 775 milioane lei, cu o treime mai putine decat se acorda in prezent.

In privinta creditelor noi de consum in lei acordate de banci populatiei, si acestea au crescut spectaculos in iunie 2015, la peste 2 miliarde lei, asadar inca o data mai multe decat creditele imobiliare. Fata de luna precedenta, cand bancile au acordat credite de consum in lei de 1,5 miliarde lei, cresterea este de 32%, ritm apropiat de cel al creditelor imobiliare.

Creditele de consum in euro au fost de 14,7 milioane euro, echivalentul a 65 milioane lei, fata de cele 8,9 milioane euro din luna precedenta, niveluri foarte reduse in comparatie cu cele dinaintea crizei.

In comparatie cu aceeasi luna a anului trecut, volumul de credite de consum este, de asemenea, dublu, la fel ca in cazul creditelor imobiliare. In iunie 2014, bancile acordau noi imprumuturi de nevoi personale in valoare de numai 1 miliard de lei, fata de 2 miliarde in iunie 2015.

Daca ne uitam insa la ce se intampla in luna iunie 2008, bancile acordau atunci credite de consum in euro in valoare de 423 milioane euro, echivalentul a aproximativ 1,5 miliarde lei, la care se adaugau credite de nevoi personale in lei de alte 1,5 miliarde lei, asadar in total 3 miliarde lei.

In total (credite de consum si imobiliare, in lei si euro), bancile au acordat in iunie 2015 imprumuturi in valoare de 3,3 miliarde lei (credite ipotecare de 1,2 miliarde lei si credite de consum de 2,1 miliarde lei), fata de cele 3,77 miliarde lei din iunie 2008 (credite ipotecare de 775 milioane lei si credite de consum de 3 miliarde lei), asadar destul de aproape de nivelul din anul dinaintea izbucnirea crizei, cand economia si creditarea erau supraincalzite.

Iar fata de iunie 2007, volumul de credite din iunie 2015 este mai mare! (Vezi graficul)

Se pune asadar intrebarea: asistam la o noua febra a creditarii populatiei?

Finantarile pentru firme au fost in scadere

In privinta creditelor noi in lei pentru firme, acestea au fost in iunie mai putine comparativ cu luna precedenta, cand urcasera insa la un record al ultimului an.

Astfel, finantarile in lei cu valori de pana la echivalentul a 1 milion de lei au crescut in iunie la 1,2 miliarde lei, fata de 1,08 miliarde in luna mai. Aceleasi tipuri de finantari in euro s-au ridicat la doar 81,8 milioane euro (360 milioane lei), fata de 70,7 milioane euro in luna precedenta.

Finantarile cu valori mari, de peste 1 milion de euro, s-au ridicat la 811 milioane lei in iunie, mai putine fata de cele 1,219 miliarde lei in luna mai, dar semnificativ mai mari fata de luna anterioara, aprilie, cand au fost de doar 452 milioane lei.

Aceleasi tipuri de finantari in euro au inregistrat un volum de 130,1 milioane euro (572 milioane lei), mai putine decat in luna precedenta, cand au fost de 156,9 milioane euro (690 milioane lei).

In total, asadar, finantarile pentru firme au insumat in luna iunie aproape 3 miliarde lei, fata de cele 5 miliarde lei din luna precedenta.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Topul bancilor cu cele mai mici dobanzi la refinantarea creditelor ipotecare

Bancile cu cele mai mici dobanzi la refinantarea creditelor ipotecare sunt, in ordine, CEC Bank, BRD, Libra Bank, ING Bank si Banca Transilvania (BT), conform topului realizat de Bancherul.ro pe baza informatiilor publicate de banci. Clasamentul a fost intocmit detalii

Bancile cu cele mai mici dobanzi la creditele ipotecare

Bancile cu cele mai mici dobanzi fixe in primii 3,5 sau 10 ani la creditele ipotecare sunt Banca Transilvania (BT), BCR si CEC Bank, conform calculatoarelor de credit de pe site-urile bancilor. Topul a fost realizat pe baza unui imprumut in valoare de 250.000 de detalii

Cum raspunde BRD la intrebarile privind fraudele online

Fraudele online au devenit o problema pentru banci, astfel ca am trimis la BRD urmatoarele intrebari, in urma reclamatiilor primite de la cititorii care au fost victimele inselaciunilor prin intermediul unor false platforme de investitii: - Care este procedura detalii

Ocean Credit incalca legea privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit

Ocean Credit nu respecta legea contractelor de credit, OUG 50/2010, privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit, astfel incat acestia sa fie constienti de costul unui imprumut si sa-l poata compara cu ofertele altor IFN-uri sau banci. Concret, detalii

 



 

Ultimele Comentarii