BANCI | Stirea Zilei

Aprecierea francului elvetian cu 15%, adica 250 de lei in plus la rata lunara, reaprinde problema conversiei creditelor din valuta in lei

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2015-01-15 21:05

Cursul de schimb leu/euro a trecut pragul de 4,5 lei, in timp ce francul elvetian a crescut semnificativ, cu peste 15% fata de leu, dupa decizia Bancii Nationale a Elvetiei de a lasa liber cursul plafonat anterior la 1,2 franci pentru un euro, astfel ca cei peste 30.000 de romani cu credite in franci elvetieni vor avea noi probleme cu rambursarea ratelor.

Acest lucru ar putea reaprinde problema conversiei creditelor din valuta in lei, in contextul in care in Ungaria exista o lege care permite conversia la cursul zilei, iar in parlamentul Romaniei se dezbat legi asemanatoare, in paralel cu procese in justitie prin care se urmareste inghetarea cursului la data acordarii creditelor.

Banca Națională a României a calculat astazi un curs de 4,3287 lei pentru un franc, cu 58,7 bani (15,7%) peste cel din ședința de miercuri, de 3,7415 lei/franc. Euro a trecut pragul psihologic de 4,5 lei pentru un euro, fiind cotat de BNR la 4,5034 lei/euro, în creștere cu 0,99 bani (0,22%) comparativ cu valoarea de 4,4935 lei/euro din ședința precedentă.

Conform datelor BNR, populatia are credite in franci elvetieni (CHF) in valoare de aproape 10 miliarde lei, dintre care 3,5 miliarde sunt credite pentru locuinte, restul fiind credite pentru consum si alte destinatii. Daca luam in calcul un credit mediu de 80.000 de CHF, inseamna ca romanii mai au in jur de 30.000 de astfel de imprumuturi.

Ce efecte are aprecierea CHF cu 15% asupra ratelor lunare la un credit? In cazul unui credit de 80.000 de franci pe 30 de ani si o dobanda de 5%, rata lunara este in jur de 420 de franci, adica 1806 lei la cursul de astazi calculat de BNR, de 4,3 lei pentru un franc.

Ieri, pentru aceeasi rata de 420 de CHF, romanii au scos din buzunar doar 1554 lei, intrucat cursul era cu 15% mai mic, adica 3,7 lei. Ceea ce inseamna ca cei care au platit astazi rata la creditul in CHF au scos din buzunar cu 252 de lei mai mult.

Restantele la creditele in CHF se ridica la 1,6 miliarde lei

Conform datelor Biroului de Credit, restantele de peste 30 de zile ale populatiei la creditele in franci elvetieni se ridica la 1,6 miliarde lei (16% din totalul creditelor), in scadere semnificativa fata de cele 2,4 miliarde lei cate erau anul trecut.

Comparativ, restantele la creditele in euro se ridica la 4,9 miliarde euro, raportat la un volum total de imprumuturi in euro de 51,8 miliarde lei.

Restantele la creditele in lei sunt de 4,2 miliarde lei, fata de un volum total de imprumuturi in moneda nationala de 39,8 miliarde lei.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Topul bancilor cu cele mai mici dobanzi la refinantarea creditelor ipotecare

Bancile cu cele mai mici dobanzi la refinantarea creditelor ipotecare sunt, in ordine, CEC Bank, BRD, Libra Bank, ING Bank si Banca Transilvania (BT), conform topului realizat de Bancherul.ro pe baza informatiilor publicate de banci. Clasamentul a fost intocmit detalii

Bancile cu cele mai mici dobanzi la creditele ipotecare

Bancile cu cele mai mici dobanzi fixe in primii 3,5 sau 10 ani la creditele ipotecare sunt Banca Transilvania (BT), BCR si CEC Bank, conform calculatoarelor de credit de pe site-urile bancilor. Topul a fost realizat pe baza unui imprumut in valoare de 250.000 de detalii

Cum raspunde BRD la intrebarile privind fraudele online

Fraudele online au devenit o problema pentru banci, astfel ca am trimis la BRD urmatoarele intrebari, in urma reclamatiilor primite de la cititorii care au fost victimele inselaciunilor prin intermediul unor false platforme de investitii: - Care este procedura detalii

Ocean Credit incalca legea privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit

Ocean Credit nu respecta legea contractelor de credit, OUG 50/2010, privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit, astfel incat acestia sa fie constienti de costul unui imprumut si sa-l poata compara cu ofertele altor IFN-uri sau banci. Concret, detalii

 



 

Ultimele Comentarii