BANCI | Stirea Zilei

ANPC aduce acuzatii grave BNR: a permis bancilor sa cesioneze credite catre firme off-shore, desi era interzis de lege (Actualizat cu reactia BNR)

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2018-08-09 22:38

Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) aduce o acuzatie extrem de grava Bancii Nationale a Romaniei (BNR), si anume ca a permis unor banci, precum Bancpost, OTP Bank sau Credit Europe Bank, sa cesioneze credite unor firme off-shore din strainatate detinute de bancile-mama din Grecia sau Ungaria, in ciuda faptului ca legea interzicea acest lucru.

ANPC merge si mai departe cu acuzatiile, sugerand ca in acest fel BNR a permis bancilor sa faca profituri mai mari, pentru ca acestea nu au mai trebuit sa aduca capital suplimentar pentru riscul de credit, intrucat banca nationala nu a mai supravegheat prudential creditele cesionate in strainatate.

ANPC a dezvaluit acuzele extrem de grave la adresa BNR cu ocazia controlului efectuat la Bancpost, in urma caruia banca a fost amendata pentru ca a cesionat ilegal credite in valoare de peste 600 milioane euro, reprezentand aproape 60% din totalul creditelor acordate populatiei, catre firma off-shore EFG New Europe Funding din Olanda, detinuta de banca-mama a Bancpost din Grecia, EFG Eurobank.

ANPC a anuntat astazi intr-un comunicat de presa ca legea nu permitea Bancpost sa cesioneze credite decat unei alte banci, autorizate de BNR, nu unui off-shore, “EFG New Europe Funding II B.V., actuala ERB New Europe Funding II B.V. fiind o persoana juridica neautorizata”.

Conform Legii 289 din 2004 privind regimul juridic al contractelor de credit pentru consum, “calitatea de terţ (adica de cesionar al unui credit) poate fi deţinută numai de o persoană autorizată.”

Si Legea 190 din 1999 privind creditul ipotecar interzicea cesionarea acestor tipuri de imprumuturi, iar BNR era singura institutie care putea sa verifice daca bancile au respectat legea in 2008, cand s-au cesionat cele mai multe credite, acuza ANPC.

In consecinta, “intrucat cesionarul creditului nu a avut calitatea de banca, institutie de credit autorizata, dobanda calculata si retinuta trebuia sa fie zero pe intreaga perioada a cesionarii”, considera ANPC, motiv pentru care a cerut bancii sa restituie clientilor dobanzile platite pana acum pentru creditele cesionate, estimate la peste 300 millioane euro.

ANPC mai precizeaza ca a informat cu privire la acest caz si urmatoarele institutii: Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF), Serviciul de Investigare a Criminalitatii Economice, Oficiul National de Prevenire si Combaterea Spalarii Banilor si Banca Nationala a Romaniei (BNR).

Ceea ce inseamna ca ANPC apreciaza ca prin cesiunea ilegala a creditelor au fost afectati nu doar consumatorii, ci si statul, sistemul bancar, ba chiar s-ar putea sa fi fost vorba de infractiuni de spalare a banilor murdari.

ANPC dezvaluie ca BNR a recunoscut ilegalitatea cesionarii creditelor

Reprezentantii BNR au declarat pana acum ca cesionarea de credite era legala pana in momentul aparitiei OUG 52/2016, care a interzis cesionarea creditelor catre alte entitati decat creditori autorizati.

Cu toate acestea, ANPC a dezvaluit ca BNR a recunoscut ca in anul 2008, cand au fost cesionate multe credite ipotecare de catre Bancpost, exista interdictia expresa a cestionarii creditelor ipotecare, conform legii 190 din 1999, se arata in documentul privind controlul la Bancpost realizat de Comisariatul Judetean pentru Protectia Consumatorilor Constanta. (vezi documentul in Fisiere)

ANPC mai mentioneaza ca “BNR avea competenta in a verifica respectarea prevederilor Legii 190 din 1999 si Legii 289 din 2004, fiind chiar desemnata autoritate competenta.”

“In urma cesionarii creditelor, nu s-a mai realizat respectarea niciunei prevederi specifice institutiilor de credit, conform regulamentelor si normelor emise de BNR pentru contractele de credit cesionate nerealizandu-se niciun fel de supraveghere prudentiala, EFG New Europe Funding neavand niciun salariat pe intreaga perioda de desfasurare a creditelor”, adauga ANPC.

ANPC sustine ca Bancpost avea la finalul lui 2007 un indicator de solvabilitate de 8,36%, putin peste limita legala de 8%, iar dupa cesionarea creditelor solvabilitatea a crescut la aproape 10%.

“EFG New Europe Funding a prestat si presteaza in continuare servicii financiare pentru consumatorii stabiliti in Romania, cu eludarea prevederilor legale privind libertatea de stabilire si libertatea de prestare a serviciilor si a prevederilor legale specifice unei institutii financiare. BNR este competenta in a adopta toate masurile necesare pentru a asigura ca un prestator de servicii financiare indeplineste cerintele legale de acces la activitatea specifica si exercitarea acesteia pe teritoriul Romaniei”, se arata in documentul ANPC.

“Banca Nationala a Romaniei este de asemenea competenta, in conformitate cu prevederile art. 117 alin 1,2, art. 25, art. 226 s art.229 alin. 1 din OUG 99 din 2006 privind institutiile de credit si adecvarea capitalului, sa urmareasca respectarea legislatiei specifice in domeniul protectiei consumatorului si modul in care sunt redactate documentele contractuale astfel incat sa permita clientilor intelegerea tuturor termenilor si conditiilor contractuale, in special a prestatiilor la care acestia se obliga potrivit contractului incheiat, si sa dispuna intreprinderea masurilor necesare pentru a asigura redresarea situatiei in cel mai scurt timp”, adauga ANPC.

“Bancpost a realizat cesiunea de contracte de credit in scopul eludarii prevederilor BNR privind indicatorul de solvabilitate prevazut de Norma BNR nr. 12/2003 privind supravegherea solvabilitatii si expunerilor mari ale institutiilor de credit, prin care se transpune in legislatia nationala Acordul Basel II, incalcandu-se astfel prevederile art 126 alin 1 din OUG nr.99 din 2006 privind institutiile de credit si adecvarea capitalului. De asemenea, prin cesiune s-a realizat si eludarea prevederilor legale privind constituirea de provizioane pentru creditele acordate”, considera ANPC.

“EFG New Europe Funding si-a atribuit in mod fals calitatea de creditor, inducand astfel in mod fals consumatorilor ideea ca reprezinta o institutie de credit si determinandu-i sa continue relatia contractuala prin incheierea de acte aditionale, prin care s-a modificat costul creditului, determinand astfel consumatorul sa ia o decizie de tranzactionare pe care altfel nu ar fi luat-o, ceea ce constituie o practica comerciala incorecta, in conformitate cu prevederile Legii nr. 363 din 2007”, acuza ANPC.

“Prejudiciul creat consumatorilor stabiliti in Romania de catre Bancpost este estimat la peste 300 milioane euro, fara a se avea in vedere prejudiciul creat prin perceperea de dobanzi penalizatoare si executari silite”, spune ANPC.

“Mentionam ca in cadrul CJPC Constanta se cerceteaza de asemenea cesionarea de contracte de credit clasificate in categoria standard conform regulamentelor BNR, realizata de catre OTP Bank Romania, prejudiciul creat consumatorilor in acest caz fiind estimat la peste 200 milioane euro”, mai precizeaza ANPC.

Controlul ANPC la Bancpost si acuzatiile la adresa BNR vin dupa ce Bancpost a fost cumparata, la finalul anului trecut, de catre Banca Transilvania si chiar in timpul ofertei pe care aceasta banca a facut-o clientilor Bancpost cu credite in franci elvetieni (CHF) privind conversia acestora in lei.

Problema a fost ca Banca Transilvania nu a putut face oferta si clientilor cu credite in CHF cesionate, pentru ca banca din Cluj nu s-a inteles cu banca-mama a Bancpost din Grecia, EFG Euroline, sa cumpere si creditele cesionate. Banca Transilvania a precizat ca EFG Euroline a refuzat oferta de cumparare a respectivelor credite, astel ca ele sunt acum administrate de Piraeus Bank.

Se pune intrebarea daca BNR nu a stiut ca este ilegala cesionarea de credite catre alte entitati decat cele autorizate sau, mai grav, daca a stiut si totusi a permis acest lucru, pentru a favoriza bancile.

Presedintele neexecutiv al Bancpost in perioada cesionarii creditelor era Mihai Bogza, fost vice-guvernator al BNR responsabil cu supravegherea bancilor.

Bogza a parasit sistemul bancar dupa ce Bancpost a fost preluata in acest an de Banca Transilvania, fiind acum in conducerea confederatiei patronale Concordia.

Presedinte executiv al Bancpost in 2008 era Manuela Plapcianu iar vicepresedinte executiv Lucian Isar, in prezent unul dintre cei mai acerbi critici ai BNR.

Bancherul.ro a solicitat BNR un punct de vedere cu privire la aceste acuzatii ale ANPC, pe care nu l-a primit pana acum.

Comunicatul ANPC

ANPC sanctioneaza Bancpost SA pentru practici comerciale incorecte

La data de 06.08.2018 ANPC a sanctionat contraventional Bancpost S.A. cu amenda in valoare de 150.000 lei, pentru incalcarea prevederilor legale privind practicile comerciale incorecte conform Legii 363/2007, cat si pentru afectarea intereselor economice ale consumatorilor, conform O.G. 21/1992(r2).

Astfel a fost aplicata masura complementara “Restituirea sumelor de bani percepute nejustificat pentru intreg portofoliul de credite cesionat de catre Bancpost S.A (fie direct, fie prin intermediul altor societati, respectiv EFG New Europe Funding II B.V., Eurobank Ergasias S.A. etc. fara a ne limita) reprezentand dobanzi, dobanzi penalizaloare, penalitati calculate si retinute in perioada 11.07.2008-27.03.2018, cand cesionar a fost EFG New Europe Funding II B.V. (actuala ERB New Europe Funding II B.V.)”

In urma actiunii de control au fost verificate aspecte privind cesiunea de creante de la Bancpost S.A. la EFG New Europe Funding II B.V. (actuala ERB New Europe Funding II B.V.) fiind o persoana juridica neautorizata. In consecinta, avand in vedere faptul ca, fata de debitorii cedati nu au fost indeplinite formalitatile prevazute de lege pentru opozabilitatea cesiunii de creanta, institutia de credit cedenta Bancpost S.A. are calitate procesuala pasiva si nu se justifica calitatea de creditor a cesionarului fata de debitorii cedati. Intrucat cesionarul creditului nu a avut calitatea de banca, institutie de credit autorizata, dobanda calculata si retinuta trebuia sa fie zero pe intreaga perioada a cesionarii 11.07.2008-27.03.2018.

Cu privire la aceste aspecte, ANPC a informat si urmatoarele institutii: Agentia Nationala de Administrare Fiscala, Serviciul de Investigare a Criminalitatii Economice, Oficiul National de Prevenire si Combaterea Spalarii Banilor si Banca Nationala a Romaniei.

ACTUALIZARE

Purtatorul de cuvant al BNR, San Suciu, ne-a trimis urmatoarele precizari, dupa publicarea articolului:

"Banca Națională a României a răspuns în mod oficial tuturor întrebărilor ANPC care vizau activitatea băncii centrale. Materialul citat de dvs. prezintă punctul de vedere al ANPC înainte de clarificările oferite de BNR. Aceste clarificări – legate strict de activitatea BNR - arată, printre altele, că din punct de vedere legal, o interdicție expresă în ceea ce privește vânzarea anumitor categorii de creanțe a fost impusă abia din anul 2009, ca urmare a Legii 93/2009. Anterior acestei legi nu exista nicio condiţionare şi/sau interdicţie legală în ceea ce priveşte calitatea creditului (performant/neperformant) sau persoana cesionarului (în sensul unor condiţii restrictive privind jurisdicţia în care îşi desfăşoară activitatea cesionarul sau domeniul de activitate a aces­tuia).

Totodată, BNR a clarificat faptul că entitatea în discuție, cu sediul în Olanda, nu intra în categoria entităților autorizate de banca centrală, activitatea pe care aceasta o desfășura nefiind vizată în legislația circumscrisă ariei de competență a BNR.

Trebuie spus că, potrivit art. 16 alin 4, lit b) din Legea 289/2004, ANPC este singura instituție abilitată să soluționeze reclamațiile primite de la consumatori privind contractele de credit și să ia măsurile care se impun.

Fără o referire directă la cazul în discuție, trebuie precizat că în anul 2008, din motive asociate politicilor proprii de creditare şi de gestionare a riscului, practica băncilor comerciale era de a vinde portofolii de credite performante către instituţii nerezidente, membre ale grupurilor bancare ale instituţiilor de credit rezidente. Practica aceasta viza o activitate perfect legală în momentul respectiv, fără conotații infracționale sau evazioniste.

Orice altă eventuală interpretare a situației în cauză trebuie clarificată de către instanțele competente. De aceea, respingem orice interpretare conform căreia BNR nu și-a fi exercitat activitatea conform prevederilor legale."

 

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Nu ne mai pacaliti cu credite online cu dobanda 0%!

Ofertele de credite online cu dobanda 0 in prima luna sau prima saptamana ale unor IFN-uri precum Hora Credit sau Ferratum pot fi considerate o practica inselatoare, asadar ilegala, intrucat determina oamenii sa obtina imprumuturi fara dobanda la inceput, dar sa plateasca ulterior dobanzi detalii

Ce dobanzi au creditele online ale IFN-urilor, dupa plafonare

Dobanzile la creditele online acordate de IFN-uri au scazut doar putin, in general cu 0,2 puncte procentuale pe zi, de la 1,2% la 1% pe zi, adica 365% pe an, dupa intrarea in vigoare a legii 243 din 2024 privind plafonarea dobanzilor la creditele IFN-urilor. Legea obliga IFN-urile sa detalii

Care sunt cardurile de credit cu cele mai mici dobanzi?

Cardurile de credit cu cele mai mici dobanzi din oferta principalelor banci sunt, in ordine, cele emise de CEC Bank, Libra Bank si Banca Transilvania (BT), conform clasamentului intocmit de Bancherul.ro. Cea mai mica dobanda este a cardului CEC Bank, 17,41%, te tip variabil, compusa din detalii

Topul bancilor cu cele mai mici dobanzi la refinantarea creditelor ipotecare

Bancile cu cele mai mici dobanzi la refinantarea creditelor ipotecare sunt, in ordine, CEC Bank, BRD, Libra Bank, ING Bank si Banca Transilvania (BT), conform topului realizat de Bancherul.ro pe baza informatiilor publicate de banci. Clasamentul a fost intocmit detalii

 



 

Ultimele Comentarii

  • Nu vor să aplice Legea 243/2024

    Buna ziua, VĂ ROG MULT SĂ MĂ AJUTAȚI. Am încercat o soluție cu cu cei de la CSALB, cerere ... detalii

  • !

    Era interesant de aflat cat a dat Casa regala din exedentul Casei in toate cele 7 razboaie in care ... detalii

  • plati online

    ING respinge in mod constant platile facute online cu cardurile ... detalii

  • !

    Greu cu limba romana! Ce legatura are cuvantul "ecosistem" din limba romana cu sistemul de plati ... detalii

  • Bancnote vechi

    Am 2 bancnote vechi:1-1000000lei;2-5000000lei Anul ... detalii