ECONOMIE | Stiri economice

„Inflația industrială”, în scădere la începutul anului

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Dan Palangean
2023-04-05 05:34

Indicele preţurilor producţiei industriale (IPPI) a scăzut în februarie 2023 cu 0,29% față de luna anterioară, potrivit datelor comunicate de INS.

Astfel, a continuat trendul de diminuare a „inflației industriale” până la două treimi față de finalul anului trecut și cam la jumătate față de februarie 2022. 

Un factor important al scăderii indicelui general a fost efectul de bază, după creșterile anterioare excepționale. De reținut, însă, dacă la intern modificarea a fost de foarte mică amplitudine (-0,08%), la extern a fost consemnat un avans cu mult mai pronunțată (-0,92%) și s-a revenit la valori cu o singură cifră pe segmentul schimburilor externe.

Una peste alta, datele INS au consemnat valori ANUALE minime în ultimele 12 luni, atât pe canalul pieței interne, unde s-a ajuns la 21,58%, cât și pe filieră externă, unde avansul a fost de numai 8,35%. Din păcate, ecartul între evoluția prețurilor de profil la intern și a celor de pe piața externă s-a mărit din nou, după ce anterior scăzuse timp de cinci luni.

În structură, s-au consemnat creșteri pe segmentele bunurilor de folosință îndelungată (+0,59%, deși doar 11,31% în termeni anuali) și în industria energetică (+0,32%). Aceasta din urmă a coborât sub pragul de 40% față de aceeași lună a anului anterior.

Scăderile au fost la bunuri intermediare (-1,46% lunar și doar 9,35% anual), care au proporție mai mare în exporturi și sunt integrate în lanțurile de producție internaționale, bunuri de capital (-0,49%, respectiv 7,35%, cea mai mică valoare sectorială) și, marginal, la bunuri de uz curent (-0,09%, dar 17,70% anual, valori în concordanță cu ceea ce se observă în indicele prețurilor de consum).

Chiar în contextul reducerii avansului prețurilor la energie, sectorul industrial continuă să achite facturi substanțiale la energie. Costurile aferente s-au majorat substanțial, productivitatea muncii a scăzut (-7,3% media pe intervalul noiembrie 2022 – ianuarie 2023) și s-au închis o serie de capacități de producție. Rezultatele din industrie au ajuns la nivelul din urmă cu șase ani.

Pe ramuri industriale, se păstrează o majorare puternică față de aceeași lună a anului trecut la furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat (+60%, după o creștere cu 4 puncte procentuale față de luna precedentă), urmată la mare distanță de distribuția apei, salubritate, gestionarea deșeurilor etc. (+24%) și industria alimentară (+23%).

Le urmează fabricarea băuturilor (+19%), prelucrarea lemnului (18%), fabricarea hârtiei (17%), repararea utilajelor, activități extractive (ambele cu 15%), fabricarea substanțelor și a produselor chimice (+13%), fabricarea calculatoarelor și a produselor electronice și optice (+12%) și fabricarea de mobilă (+11%).

La polul opus s-au situat extracția petrolului brut și a gazelor naturale (-31,87% !), fabricarea produselor din tutun (-13,55%) și industria metalurgică (-4,99%), valori pozitive mai reduse fiind consemnate în fabricarea produselor de cocserie și din prelucrarea țițeiului (+2%) și fabricarea altor mijloace de transport decât autovehicule de transport rutier (+4%).

În continuare, obținerea creșterii economice scontate pe anul în curs (+2,8%) va rămâne dependentă de evoluția prețurilor la energie, în contextul în care, la intern, prețurile industriale la intern au crescut de peste trei ori mai mult decât la extern. Transmiterea scumpirilor spre coșul de consum al populației va continua în lunile următoare dar efectul de bază este favorabil.

Taguri: statistici economice  Institutul National de Statistica (INS)  Macroeconomie  inflatia  

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stiri economice



-5,44% din PIB, deficit bugetar înaintea ultimului trimestru din 2024

Deficitul bugetului general consolidat după primele nouă luni ale anului a fost de 96,2 miliarde de lei (-5,44% din PIB-ul estimat la 1.768,8 miliarde lei), potrivit datelor operative publicate de Ministerul Finanțelor. Este un rezultat mult mai slab detalii

Prețurile industriale - scădere în august dar indicele anual a continuat să crească

Indicele preţurilor producţiei industriale (IPPI) a scăzut cu 1,13% în august 2024 față de luna anterioară, potrivit datelor comunicate de INS. Cu toate acestea, indicele anual a crescut marginal (de la 2,62% până la 2,67%), ceea ce a detalii

România, pe locul 4 în UE la scăderea prețurilor agricole

România s-a situat în T2 2024 pe locul patru între statele membre UE în ce privește scăderea prețurilor din agricultură, potrivit datelor publicate de Eurostat. Cu o valoare de circa -9%, țara noastră apare imediat după podiumul detalii

Industria prelucrătoare, evoluție neconvingătoare pe luna iulie 2024

Potrivit INS, producția industrială a avansat cu 3% în iulie 2024 față de luna anterioară pe seria brută, dar a scăzut cu 3,4% în varianta ajustată în funcție de perioada din an și dispunerea zilelor lucrătoare. Totodată, detalii

 



 

Ultimele Comentarii

  • LOAN OFFER

    Buna ziua Aceasta pentru a informa publicul larg că oferim împrumuturi celor care au nevoie de ... detalii

  • !

    Greu cu limba romana! Ce legatura are cuvantul "ecosistem" din limba romana cu sistemul de plati ... detalii

  • Bancnote vechi

    Am 2 bancnote vechi:1-1000000lei;2-5000000lei Anul ... detalii

  • Bancnote vechi

    Numar de ... detalii

  • Bancnote vechi

    Am 3 bancnote vechi:1-1000000lei;1-5000lei;1-100000;mai multe bancnote cu eclipsa de ... detalii