BANCI | Stirea Zilei

Valer Blidar, patronul Astra Vagoane, vrea sa infiinteze o banca

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2008-12-14 17:32

Omul de afaceri Valer Blidar, proprietarul mai multor firme, printre care Astra Vagoane Călători Arad, a depus la Banca Naţională a României (BNR) documentaţia pentru autorizarea unei bănci cu capital integral românesc, au declarat agenţiei MEDIAFAX surse apropiate acestuia.

Contactat de MEDIAFAX, Blidar a spus că nu comentează, având în vedere că şi dacă informaţia ar fi corectă există clauze de confidenţialitate în procesul de autorizare a unei bănci.

Sursele citate nu au putut preciza dacă alături de Blidar participă la capitalul băncii şi alţi acţionari.

La Astra Vagoane Călători Arad, Blidar deţine în mod direct 44,91% din acţiuni şi un pachet de 51% indirect, prin firma Tristar SRL, unde controlează 80% din părţile sociale.

Alti doi puternici oameni de afaceri romani, Horia Manda, administratorul fondului de investitii Romanian-American Enterprise Fund si Dan Voiculescu, patronul grupului Grivco si a trustului media Antena 1, se afla pe lista celor considerati a fi interesati de infiintarea unei noi banci romanesti.

Partenerul fondului de investiţii Romanian American Enterprise Fund, Horia Manda, spune că nu a semnat încă niciun act de constituire a unei noi instituţii bancare, aşa că informaţia furnizată de Banca Naţională a României privind o cerere de înregistrare a unei noi bănci se referă la o altă instituţie sau persoană.

"Dacă acest lucru face obiectul informatiei BNR în legătură cu existenta unei cereri în acest sens, mi-e greu să pun cele 2 informaţii alături, pentru că eu nu am semnat niciun act, chiar dacă ne pregătim să o facem în decursul anului viitor. Probabil că sunt şi alţi competitori care se gândesc să pună bazele unei noi instituţii bancare", a declarat Horia Manda, partener RAEF.

Viitoarea bancă pe care intenţionează să o înfiinţeze Horia Manda se va orienta în principiu pe segmentul de piaţă ocupat în momentul actual de CEC Bank.

"CEC este intr-adevăr principalul competitor pe aceasta piaţă. Este mai dificil de estimat când vom depune cererea la BNR. Estimăm să fie în decursul primului trimestru al anului viitor", a mai adăugat Horia Manda.

Horia Manda spune că rata de penetrare a serviciilor bancare printre cetăţenii români este destul de mică, fapt ce avantajează lansarea unei noi bănci în România.

Banca Naţională a României (BNR) are în analiză, de o lună, documentaţia de autorizare a unei noi bănci, înfiinţată cu capital privat românesc, a anunţat, in urma cu cateva saptamani, directorul Direcţiei Supraveghere din banca centrală, Nicolae Cinteză.

"Mai sunt cereri de autorizare a unor bănci, chiar cu capital românesc şi foarte bune", a spus Cinteză, la seminarul EU-Cofile organizat de Alpha Bank, BNR şi Asociaţia Română a Băncilor.

El a arătat că este vorba de acţionari serioşi, dar a refuzat să dea detalii privind identitatea acestora.

În sistemul bancar mai sunt trei bănci şi o cooperativă de credit cu capital privat majoritar românesc, Banca Transilvania, Banca Comercială Carpatica, Libra Bank şi CreditCoop. De asemenea, pe piaţa internă activează două bănci cu capital majoritar de stat, Casa de Economii şi Consemnaţiuni (CEC) şi Eximbank.

Insituţiile de credit cu capital privat majoritar autohton deţin 6,8% din activele bancare, iar băncile de stat au o cotă de 5,3%. Restul de 87,9% din active revine băncilor unde pachetul majoritar este deţinut de capitalul străin.

În structura capitalului social pe total sistem investiţiile româneşti deţin o pondere mai importantă decât în active, respectiv 14,2% revine capitalului privat românesc, 11,7% capitalului de stat şi 74,1% capitalului străin.

În primăvară, finanţatorul echipei de fotbal Steaua, George Becali, a anunţat că doreşte să înfiinţeze o instituţie de credit, denumită Becali Bank.

Banca centrală a respins însă, în iulie, cererea de constituire a instituţiei de credit.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Topul bancilor cu cele mai mici dobanzi la refinantarea creditelor ipotecare

Bancile cu cele mai mici dobanzi la refinantarea creditelor ipotecare sunt, in ordine, CEC Bank, BRD, Libra Bank, ING Bank si Banca Transilvania (BT), conform topului realizat de Bancherul.ro pe baza informatiilor publicate de banci. Clasamentul a fost intocmit detalii

Bancile cu cele mai mici dobanzi la creditele ipotecare

Bancile cu cele mai mici dobanzi fixe in primii 3,5 sau 10 ani la creditele ipotecare sunt Banca Transilvania (BT), BCR si CEC Bank, conform calculatoarelor de credit de pe site-urile bancilor. Topul a fost realizat pe baza unui imprumut in valoare de 250.000 de detalii

Cum raspunde BRD la intrebarile privind fraudele online

Fraudele online au devenit o problema pentru banci, astfel ca am trimis la BRD urmatoarele intrebari, in urma reclamatiilor primite de la cititorii care au fost victimele inselaciunilor prin intermediul unor false platforme de investitii: - Care este procedura detalii

Ocean Credit incalca legea privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit

Ocean Credit nu respecta legea contractelor de credit, OUG 50/2010, privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit, astfel incat acestia sa fie constienti de costul unui imprumut si sa-l poata compara cu ofertele altor IFN-uri sau banci. Concret, detalii

 



 

Ultimele Comentarii