BANCI | Revista presei

Trei banci au si acum clauze abuzive in contractele de credit, acuza Bogdan Nica, seful ANPC

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2013-10-03 16:03

Trei banci au si acum contracte abuzive in contractele de credit, acuza Bogdan Nica, seful ANPC. El a refuzat insa sa nominalizeze respectivele banci, precizand ca acestea "incearca sa ascunda lucruri in contracte".

"Există cel puțin trei bănci care în continuare încearcă să ascundă lucruri în contracte. N-o să vă spun ce bănci și câte procese sunt, pentru că vrem să le câștigăm pe toate. Cu cât mai mulți bancheri corecți, cu atât mai bine pentru țară. Vrem cât mai puțini aventurieri", a a declarat joi Bogdan Nica, președintele Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), citat de Agerpres. 

El a adăugat că, de la 1 octombrie, a fost înființată o structură specializată în cadrul ANPC pentru a se ocupa de clauzele abuzive.

"Oamenii reclamau și până acum clauzele abuzive, diferența este de abordare în justiție. Noi vom introduce în toate procesele motivări în temeiul noii legi", a mai spus Nica.

La rândul său, Radu Grațian Ghețea, președintele Asociației Române a Băncilor, a arătat faptul că, după aplicarea Ordonanței 50 privind contractele de credit pentru consumatori, nu este normal să existe astfel de clauze nici în contractele vechi, nici în cele care vor fi încheiate de acum înainte.

Pe de altă parte, Bogdan Nica a mai spus că acele clauze care până acum erau legale nu vor fi declarate abuzive peste noapte. "Nu se va întâmpla ca mâine sau poimâine să fie găsită abuzivă o clauză care înainte era legală", a spus el.

Nica a adăugat că principiul potrivit căruia un verdict în cazul unei clauze se va aplica și la celelalte contracte este unul corect, european.

"Trebuie să fie un semnal pentru profesioniști să nu facă profituri din clauze abuzive", a subliniat el.

Potrivit acestuia, până la constituirea unei instanțe comerciale care să se ocupe de aceste cazuri, atacarea unei clauze se poate face la tribunal, iar a doua instanță și ultima va fi Curtea de Apel. Instanțele vor fi cele din orașul unde are sediul social instituția dată în judecată.

Dispozițiile privind clauzele abuzive din contractele încheiate între profesioniști și consumatori, modificate prin Legea nr.76/2012 pentru punerea în aplicare a Legii nr. 134/2010 privind Codul de procedură civilă, au intrat în vigoare de la 1 octombrie 2013.

Aceste dispoziții se referă la posibilitatea reprezentanților împuterniciți ai Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor sau a asociațiilor pentru protecția consumatorilor (constituite în anumite condiții prevăzute de Ordonanța Guvernului nr. 21/1992 privind protecția consumatorilor) de a chema în judecată pe profesionistul care utilizează contracte de adeziune ce conțin clauze abuzive, pentru ca instanța să dispună încetarea folosirii acestora, precum și modificarea contractelor aflate în curs de executare, prin eliminarea clauzelor abuzive.

Aplicarea acestor prevederi nu afectează dreptul consumatorului căruia i se opune un contract de adeziune ce conține clauze abuzive de a invoca nulitatea clauzei pe cale de acțiune ori pe cale de excepție, în condițiile legii, în contextul unor acțiuni individuale la care avea dreptul și potrivit reglementării în vigoare la acest moment.

Comentarii

Client AAA
La mana justitiei
Legislatie de protectie a consumatorilor exista si pana acum doar ca a fost si este incalcata la greu! CJPC au tinut palma bancilor dand raspunsuri de tot rasul la sesizari bazate juridic. Multi magistrati la fel, au tinut palma bancilor, prin niste solutii de tot rasul, in procese pe clauze abuzive; rare exceptii cu magistrati care-si respecta meseria. Sa vedem... OUG 50/2010 reglementeaza comisionaele la un nr de 4 printre care nu sunt comision interograe sold si comision retragere numerar, cu toate astea fiinteaza si genereaza superprofituri!

Client AAA
Abuzurile
-comision de risc: calculat abuziv la valoarea creditului, nu se restituie in cazul rambursarii; -comision de acordare: scazut din creditul acordat si la valoarea careia se platesc dobanzi si comisioane, adica la niste bani pe care nu i-am vazut! -formula dobanzii: este transparenta, independenta de vointa creditorului, are un maxim, poate fi determinata in orice moment fara studii de specialitate, este determinabila ca formula de calcul, toate componente sunt prezente in contract? -banca poate modifica nivelul dobanzilor si comisioanelor, fara acordul sau instiintarea imprumutatului; nu-ti convine? declara ei creditul scadent anticipat! Ce sunt toate? ABUZURI!!!



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Revista presei



Banca Feroviara a fost cumparata de Olimpiu Balas, patronul New Business Dimensions, o firma care ofera servicii IT pentru banci

Olimpiu Balas, patronul New Business Dimensions, o firma care are ofera servicii IT pentru banci, a cumparat 63% din Banca Feroviara de la Valer Blidar, seful Astra Vagoane Calatori din Arad, conform informatiilor publicate in presa, care precizeaza ca tranzactia a fost aprobata de Banca detalii

NN Pensii a investit pagubos banii viitorilor pensionari romani intr-o firma falimentara din Germania - Wirecard

Fondul de pensii private NN Pensii, cel mai mare din Romania, a fost acuzat de Ziarul Financiar ca a investit intr-un mod pagubos banii viitorilor pensionari romani din Pilolul 2 de pensii intr-o firma germana, Wirecard, un procesator de plati prezent si in Romania, care a fost prins cu o frauda detalii

BNR dezvaluie ca 17 banci sunt suspectate de a fi implicate intr-un mecanism de spalare de bani proveniti din Rusia prin firme din Ghimpati - Giurgiu, caz in care a fost sesizat si DIICOT

Banca Nationala a Romaniei (BNR) dezvaluie ca nu mai putin de 17 banci sunt suspectate de a fi implicate intr-un amplu mecanism de spalare de bani negri proveniti din Rusia, prin intermediul unor firme din Ghimpati, judetul Giurgiu, care si-au deschis conturi la bancile romanesti, probabil cu detalii

In cel hal a ajuns Capital.ro! Un biet site de fake news (clickbait) promovat chiar de Google, desi e conflict de interese

Odata o revista de afaceri de calitate, pe vremea cand era detinuta de grupul de presa Ringier, Capital, cumparata in 2011, impreuna cu Evenimentul Zilei, de Dan Andronic, fiul celebrului caricaturist Adrian Andronic, a ajuns acum un biet site de "clickbait", adica de titluri inselatoare si detalii

 



 

Ultimele Comentarii