www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



Trei banci au si acum clauze abuzive in contractele de credit, acuza Bogdan Nica, seful ANPC

Autor: Bancherul.ro
2013-10-03 16:03

Trei banci au si acum contracte abuzive in contractele de credit, acuza Bogdan Nica, seful ANPC. El a refuzat insa sa nominalizeze respectivele banci, precizand ca acestea "incearca sa ascunda lucruri in contracte".


"Există cel puțin trei bănci care în continuare încearcă să ascundă lucruri în contracte. N-o să vă spun ce bănci și câte procese sunt, pentru că vrem să le câștigăm pe toate. Cu cât mai mulți bancheri corecți, cu atât mai bine pentru țară. Vrem cât mai puțini aventurieri", a a declarat joi Bogdan Nica, președintele Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), citat de Agerpres. 


El a adăugat că, de la 1 octombrie, a fost înființată o structură specializată în cadrul ANPC pentru a se ocupa de clauzele abuzive.


"Oamenii reclamau și până acum clauzele abuzive, diferența este de abordare în justiție. Noi vom introduce în toate procesele motivări în temeiul noii legi", a mai spus Nica.


La rândul său, Radu Grațian Ghețea, președintele Asociației Române a Băncilor, a arătat faptul că, după aplicarea Ordonanței 50 privind contractele de credit pentru consumatori, nu este normal să existe astfel de clauze nici în contractele vechi, nici în cele care vor fi încheiate de acum înainte.


Pe de altă parte, Bogdan Nica a mai spus că acele clauze care până acum erau legale nu vor fi declarate abuzive peste noapte. "Nu se va întâmpla ca mâine sau poimâine să fie găsită abuzivă o clauză care înainte era legală", a spus el.


Nica a adăugat că principiul potrivit căruia un verdict în cazul unei clauze se va aplica și la celelalte contracte este unul corect, european.


"Trebuie să fie un semnal pentru profesioniști să nu facă profituri din clauze abuzive", a subliniat el.


Potrivit acestuia, până la constituirea unei instanțe comerciale care să se ocupe de aceste cazuri, atacarea unei clauze se poate face la tribunal, iar a doua instanță și ultima va fi Curtea de Apel. Instanțele vor fi cele din orașul unde are sediul social instituția dată în judecată.


Dispozițiile privind clauzele abuzive din contractele încheiate între profesioniști și consumatori, modificate prin Legea nr.76/2012 pentru punerea în aplicare a Legii nr. 134/2010 privind Codul de procedură civilă, au intrat în vigoare de la 1 octombrie 2013.


Aceste dispoziții se referă la posibilitatea reprezentanților împuterniciți ai Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor sau a asociațiilor pentru protecția consumatorilor (constituite în anumite condiții prevăzute de Ordonanța Guvernului nr. 21/1992 privind protecția consumatorilor) de a chema în judecată pe profesionistul care utilizează contracte de adeziune ce conțin clauze abuzive, pentru ca instanța să dispună încetarea folosirii acestora, precum și modificarea contractelor aflate în curs de executare, prin eliminarea clauzelor abuzive.


Aplicarea acestor prevederi nu afectează dreptul consumatorului căruia i se opune un contract de adeziune ce conține clauze abuzive de a invoca nulitatea clauzei pe cale de acțiune ori pe cale de excepție, în condițiile legii, în contextul unor acțiuni individuale la care avea dreptul și potrivit reglementării în vigoare la acest moment.